PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

Ususret  europskom  danu  bez poginulih  u  prometu

Nenad Zuber i Goran Tratnjak

Je li ostvariv dan BEZ POGINULIH U PROMETU na cestama diljem Europske unije? Ili je to samo vizija, još jedna od mnogih želja bez pokrića – uostalom, kao i mnoge, do sada viđene vizije i želje o smanjenju broja poginulih u prometu na cestama. Ako nismo doživjeli ostvarenje sjajno zamišljenog dugoročnog projekta „Vision Zero“ (Vizija nula ili Promet bez poginulih), a vjerojatno nećemo doživjeti niti proklamirano 50 postotno smanjenje broja smrtno stradalih u prometu na cestama diljem svijeta do kraja 2020-e, zar je opravdano očekivati da će se ostvariti bar jedan dan a da u prometu na cestama Europske unije nitko ne pogine? Sigurni smo da može! Pa to je SAMO JEDAN JEDINI DAN !!! Ali, ostvarenje toga cilja ovisi o svima nama!

STOGA, PRIDRUŽITE NAM SE I POMOZITE SVOJIM PONAŠANJEM U PROMETU DA CESTE U EUROPI UČINIMO SIGURNIJIMA!!!

PODRŽITE PROJEKT EDWARD 2018.!
EUROPSKI  DAN BEZ  POGINULIH  U  PROMETU – srijeda 19. rujna 2018. godine

(Projekt možete vidjeti na službenim internetskim stranicama  https://projectedward.eu/hr/ i https://www.tispol.org/ )

Kako bi se povećala svjesnost i empatija prema odgovornom i sigurnom ponašanju u prometu, prije dvije je godine (2016.) na europskoj razini pokrenut projekt EDWARD  (što je kratica od engleske riječi „European Day Withouth A Road Death“, ili u prijevodu: Europski dan bez poginulih u prometu).

Možda se to doima kao samo jedna simbolična gesta, da jedan dan u godini (u ovom slučaju se radi o srijedi, devetnaestog rujna ove godine) svi sudionici u prometu posvete svu svoju pažnju, znanje, vještine i odgovornost da se barem taj dan u Europi ne dogodi niti jedna smrt na cesti. Ali to može biti i svojevrsna prekretnica u životima svih nas Europljana da dokažemo sebi samima da je takvo što moguće.

Cilj projekta EDWARD svakogodišnja je promocija Dana bez poginulih u prometu i na taj način dostizanje  dugoročnog cilja smanjivanja i održavanja niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih u prometu na cestama.
Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica TISPOL-a, (TISPOL - The European Traffic Police Network je Europska mreža prometne policije). „Mreža“ zajedničkim radom bez granica radi na spašavanju života a sve sa željom za ostvarenje EU 2020. Vizije o smanjenju smrtnosti na cestama za 50 posto. EDWARD projekt i TIPSOL u njihovim nastojanjima i radu podržavaju brojne poznate institucije, organizacije i brendovi, a podržali su ih i vozači širom kontinenta, kao i partneri iz javnog i privatnog sektora koji se bave sigurnošću cestovnog prometa sa zajedničkim ciljem zajedničkog širenja EDWARD projekta i njegovih sigurnosnih poruka.

Ova, a i slične aktivnosti za povećanje cestovne sigurnosti, su dokazom da možda pesimistični tekst i pitanja u uvodu nemaju baš nekog uporišta. Ovakvi se, hvale vrijedni projekti profiliraju kao podsjetnik ljudima (poglavito sudionicima prometa)  koliko se  Europa trudi kako bi se dostigli ciljevi do 2020. Ima još nade za sigurnost u prometu – ali to ovisi, prije svega, o nama samima!!!

Da se podsjetimo … tamo, davnih devedesetih godina prošloga stoljeća, uočivši globalni problem stradavanja u prometu, i kao efikasan odgovor na njega, u Švedskoj su osmislili i započeli primjenjivati projekt „Vision Zero“. Taj, tada, vizionarski projekt vremenom je postao temelj za sve slične projekte koji su imali za cilj smanjenje smrtnosti na cestama. Pred dvadesetak godina, počertkom 2000. godine zaredale su se i globalne, svjetske (a i europske) kampanje posvećene cestovnoj sigurnosti. Za to su angažirana i ogromna finacijska i druga sredstva.
Kada je početkom ovog desetljeća Skupština Ujedinjenih Naroda usvojila tekst o proglašenju desetljeća djelovanja za sigurnost cestovnog prometa kojim bi se u razdoblju od 2010. do 2020. broj smrtno stradalih u prometu na cestama diljem Svijeta smanjio za 50 posto, Europske zemlje (uključujući i Hrvatsku) prvih su godina imale dobar trend povećanja sigurnosti prometa na cestama. Onda je sve nekako zastalo … Nastupile su loše godine za sigurnost prometa na cestama.

Analizirajući statističke podatke iz proteklih godina, lako je uočiti slab napredak u smanjivanju broja poginulih i teško ozlijeđenih na europskim cestama. Razočaravajući podatci jasno pokazuju stagnaciju u postizanju proklamiranog cilja, a u nekim zemljama i povećanje stradavanja u prometu (što, nažalost, vrijedi i za Hrvatsku).

U travnju ove godine Europska je Komisija objavila prikaz broja smrtno stradalih osoba na 1.000.000 stanovnika, u zemljama članicama Europske unije kao pokazatelj stanja (ne)sigurnosti na cestama posljednjih godina, ali i kao svojevrstan pokazatelj postignutih rezultata proklamiranih „Desetljećem“.

Za usporedbu, a prema podatcima o stradavanju osoba u prometu na cestama iz Biltena o sigurnosti cestovnog prometa na cestama RH, Ministarstva Unutarnjih poslova, za prvih šest mjeseci ove i prošle godine – razvidno je i stanje (ne)sigurnosti prometa na našim cestama.

Zašto je smrtnost na cestama u Švedskoj ili Velikoj Britaniji tri puta manja nego u Hrvatskoj? Sigurno to nije slučajnost! Zašto je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj deset poginulih osoba više nego prošle godine? Sigurno, niti to nije slučajnost!

Cinjenica je da se prometna nesreca može zaista svakome dogoditi, ali je cinjenica i da se ta ista nesreca i ne mora dogoditi. Naša je sloboda izbora u tome hocemo li u odredenom trenutku i na odredenom mjestu uciniti u prometu na cesti nešto što može spasiti vlastiti ili tudi život, ili cemo ga svojim postupkom oduzeti. Možete odmahivati rukom, možete nezainteresirano ne misliti o tome, možete kriviti bilo koga ili bilo što, ali kad ste sudionik u prometu na cesti vi ste taj cija glava upravlja vašim tijelom.

I što god radili na cesti u svom javnom, poslovnom ili privatnom životu, potrudite se da doživite taj dan, taj 19. rujna 2018., da ga proživite, i nastavite živjeti i dalje sa svim ostalim vašim prijateljima, kolegama, članovima vaših obitelji, ostalim sudionicima u prometu te da svjedočite o tome kako (pre)živjeti u prometu. To je naposljetku i krajnji dugoročni cilj projekta EDWARD. Samo je malo promijenjena metoda i logika razmišljanja. Kao parafraza one stare i otrcane izreke  – „djeluj lokalno, a ne globalno“. Probajmo svi! Bar jedan jedini dan. Osvijestimo se i prihvatimo da smo svi sudionici ovoga projekta EDWARD i shvatimo da i male pozitivne promjene našeg ponašanja  vode do velikog, toliko očekivanog poboljšanja sigurnosti u prometu!

Svoju prisegu možete i „formalizirati“ tako da popunite elektronski formular na web stranici https://projectedward.eu/hr/ !

MOJA PRISEGA ZA SIGURNOST PROMETA

Obećavam da ću:

 • Podsjetiti svoju obitelj, prijatelje i kolege da pojačaju pažnju na cestama!
 • Dok vozim, uključiti svjetla zbog veće sigurnosti!
 • Voziti najsigurnije što mogu i poštivati prometne propise i pravila, upravljajući automobilom, motociklom ili biciklom!
 • Biti posebno oprezan i pažljiv prema pješacima, biciklistima, djeci i starijima!
 • Voziti dopuštenom i prilagođenom brzinom!
 • Redovito provjeravati tlak zraka u gumama svog vozila!
 • Posebno paziti kad vozim pored škola i mjesta gdje je puno djece!
 • Nakon konzumiranja alkohola ili lijekova koji mogu negativno utjecati na vožnju, neću voziti!
 • Kada upravljam vozilom gledati ispred sebe i držati potreban razmak!
 • Uvijek vezati sigurnosni pojas i paziti da svi koji su sa mnom u vozilu budu vezani!
 • Kada vozim, izbjegavati koristiti mobitel!
 • Biti koncentriran na vožnju i paziti da me ništa, izvan ili unutar vozila ne ometa!
 • Biti dobar primjer putnicima u svojem automobilu, vozeći pažljivo i sigurno!
 • Kao putnik u vozilu, pazit ću da je vozač osposobljen i spreman za vožnju!

Nenad Zuber i Goran Tratnjak , rujna 2018. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.