PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
PIN Talk u Zagrebu
Nenad Zuber
Međunarodni stručni skup pod nazivom PIN Talk ove je godine održan u Hrvatskoj 1. prosinca 2017. u amfiteatru Ravnateljstva policije u Zagrebu. Ovogodišnji stručni skup visoke razine o sigurnosti cestovnog prometa bio je na temu: POVEĆANJE SIGURNOSTI BICIKLISTA I MLADIH SUDIONIKA U PROMETU.

Što je PIN program?

ETSC – European Transport Safety Council (Europsko vijece za sigurnost prometa)  je neovisna neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu posvecena smanjenju broja stradavanja (smrti i ozljeda) u prometu u Europi.

ETSC je osnovano 1993. i pruža nepristran izvor stručnih savjeta o pitanjima sigurnosti prometa Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i državama članicama. Svoju neovisnost i nepristranost održava financiranjem iz različitih izvora, uključujući članarine, sponzorstva, Europsku komisiju i podršku javnog i privatnog sektora za različite aktivnosti.

ETSC nastoji identificirati i promicati učinkovite mjere na temelju međunarodnih znanstvenih istraživanja i najbolje prakse u područjima koja nude najveći potencijal za smanjenje prometnih nesreća i žrtava. Nudi informacije u obliku znanstvenih izvješća, činjenica i biltena kao temelj visokim sigurnosnim standardima u harmonizaciji EU, uvođenju najbolje prakse i istraživanjima sigurnosti prometa. ETSC publicira rezultate i razmjenjuje održivu praksu organizirajući nekoliko nacionalnih i međunarodnih konferencija svake godine. Također, ETSC svake godine organizira PIN razgovore u državama članicama. (vidi: www.etsc.eu/pin).

Europsko vijeće za sigurnost prometa 2006. godine uspostavlja PIN Program (PIN - Road Safety Performance Indeks)  kao odgovor na postavljeni cilj Europske unije o smanjenju broja poginulih za 50% za razdoblje od 2001. do 2010. godine. Po pokretanju globalne svjetske kampanje za smanjenje smrtnosti: Desetljece sigurnosti cestovnog prometa, 2010. godine, Europska unija slijedila je proklamirane ciljeve globalne kampanje do 2020. i  podržala 50% smanjenje broja poginulih, u odnosu na referentno stanje iz 2010. godine.

Uspoređujući pokazatelje stanja sigurnosti cestovnog prometa država članica, PIN služi za identificiranje i promoviranje najbolje prakse te kao inspiracija za nacionalna politička vodstva bez čijih potpora i podrške nema učinkovite primjene i uspostave najsigurnijih prometnih sustava. PIN Program po kriva sva relevantna područja cestovne sigurnosti, uključujući ponašanje korisnika cesta, infrastrukturu i vozila, kao i strategiju politike sigurnosti na cestama.

U lipnju svake godine ETSC analizira ukupni godišnji napredak po zemljama u postizanju zacrtanih rezultata o smanjenju stradavanja u prometu na cestama. Slijedom toga objavljuje se godišnji PIN izvještaj. Izvješće obuhvaća 32 zemlje, uključujući sve države članice EU.
Svake godine ETSC održava konferenciju o PIN-u, koja je također platforma za godišnje nagrađivanje zemlje s najboljim rezultatima u smanjenju stradavanja na cestama.

PIN program financijski potpomažu Volvo grupa, Toyota Motor Europe, Vijeće za sigurnost cestovnog prometa Njemačke, Švedska prometna uprava i Norveške javne ceste.

Upozoravajući podaci za stanje sigurnosti

Širom Europe usvojene su razlicite mjere, aktivnosti, kampanje, strategije kojima bi se smanjio broj prometnih nesreca i stradavanje u njima. Nažalost proklamirani ciljevi smanjenja ne ostvaruju se baš onim tempom kako je to u svijetu i u EU 2010. godine zamišljeno.Prema raspoloživim podacima stradavanja u prometu na europskoj razini, a da su se ostvarili planovi u 2016. godini bi trebali biti na cca -34%  u odnosu na referentnu 2010. godinu. Nažalost, sve poduzete mjere na smanjenju smrtnog stradavanja u 28 država Europske unije nisu smanjile smrtnost na cestama više od 19%. Ono što je posebno upozoravajuće jest da je trend smanjenja nakon 2010. prve tri godine bio u izrazitom padu, a onda „zastao“ i već tri godine usprkos svemu poduzetom - stagnira!

PIN Talk u Zagrebu


Na europskim cestama mladi vozači između 15 i 25 godina života ugroženiji su od starijih sudionika u prometu, usprkos kontinuiranom napretku u području sigurnosti cestovnog prometa. Prometne nesreće ostaju jedan od vodećih vanjskih uzroka smrtnosti mladih ljudi.

Bicikliranje se pak potiče zbog zdravlja i održivog razvoja a bicikl kao prijevozno sredstvo može vrlo učinkovito poslužiti za izbjegavanje gradske gužve za vrijeme prometnih „špica“.  Međutim, smrtno stradavanje biciklista u prometnim nesrećama smanjuje se sporije nego smrtnost vozača i putnika u osobnim automobilima u Europskoj uniji. Zbog toga, sigurnost biciklista zahtijeva dodatnu pažnju.

Upravo o tim problemima govorilo se tijekom PIN talk rasprave u Zagrebu kao i o mogućnostima primjene različitih mjera i primjera dobre prakse  kojima je cilj smanjiti broj prometnih nesreća i smrtno stradalih u njima.

Skup je  organiziralo Europsko vijeće za sigurnost prometa (ETSC) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture iz Hrvatske. Pored predstavnika Europskog vijeća za sigurnost prometa, austrijskih i nizozemskih stručnjaka, na Okruglim stolovima sudjelovali su i domaći stručnjaci iz područja sigurnosti u cestovnom prometu: Ministarstva unutarnjih poslova,  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, članovi Radne skupine za provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Grada Zagreba, Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske, predstavnici nevladinih organizacija Udruge Sigurna cesta, Udruge Sigurno u prometu, Sindikata biciklista, Autokluba Siget i drugi.
 
Tijekom skupa su održana dva Okrugla stola. Prvi pod nazivom „KAKO POVEĆATI SIGURNOST MLADIH SUDIONIKA U HRVATSKOJ? ŠTO SE MOŽE NAUČITI IZ AUSTRIJSKOG PRIMJERA“ i drugi pod nazivom „KAKO POVEĆATI SIGURNOST BICIKLISTA U HRVATSKOJ? ŠTO SE MOŽE NAUČITI IZ NIZOZEMSKOG ISKUSTVA?“, Stručnjaci iz tih zemalja prenijeli su svoja iskustva o različitim mjerama, načinima i strategijama, a  kojima je cilj smanjiti broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači i biciklisti.

Nakon svakog Okruglog stola sudionici su diskutirali i iznosili svoja promišljanja, stavove i primjere dobre prakse u želji da njima pridonesu zajedničkom cilju i nastojanjima. Skup je završio zajedničkim zaključkom kako problemi u prometu koji su vezani za mlade vozače i sigurnost biciklista postoje, da višegodišnje statistike ne pokazuju željene rezultate, ali da će svi zajedničkim naporima raditi na smanjenju crne statistike iza koje stoje ljudski životi.

Nenad Zuber , prosinca 2017. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.