PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Sigurnost, što je to?

Goran Tratnjak

Sigurnost prometa je (uz ekologiju) najvažniji parametar koji određuje kvalitetu  pojedinog prometnog sustava. Svjedoci smo svakodnevnih pooštrenja zakona, pravilnika i direktiva koji vode ka povećanju opće sigurnosti kretanja u prometu - kako u nas, tako i Svijetu. Cilj je svih tih akcija povećati sigurnost kretanja tj, smanjiti broj stradalih u prometu – prije svega poginulih.

Kada se govori o poginulim osobama, često se govori u apsolutnim mjerilima, što je ponekad pogrešno i daje krivu sliku. Svjetska je zdravstvena organizacija (WHO) ove godine predstavila sveobuhvatno izvješće o stradavanju u cestovnom prometu za 2007 godinu za sve zemlje Svijeta, uključujući i Hrvatsku. Te je godine u Hrvatskoj poginulo 619 osoba. Gotovo isti broj poginulih evidentiran je u Afričkoj državi Burkina Faso. Znači li to da su te dvije države jednako (ne)sigurne zbog istog broja žrtava? Sigurno ne! O čemu to ovisi? Ako uzmemo u obzir da ta Afrička država ima tri puta više stanovnika, ispada da je Hrvatska tri puta opasnija za život. Još je opasnija za ozljeđivanje, jer je kod nas te godine ozlijeđeno oko 25 000 osoba, a u Burkini Faso samo 7300 osoba. Da apsurdu nema kraja, u Barkini Faso ne postoji ograničenje za konzumaciju alkohola za vrijeme vožnje, niti je ona predmet mjerenja od strane Policije. Korištenje sigurnosnih pojaseva i sjedalica za djecu uopće nije zakonski regulirano, a zaštitne kacige za motocikle gotovo nitko i ne koristi. Niti se brzina vožnje posebno mjeri ili sankcionira. Čemu dakle ta država može zahvaliti da ima uzornu prometnu statistiku. Prije svega – siromaštvu. Nacionalni je dohodak po stanovniku u toj zemlji za 25 puta manji nego kod Nas. Broj vozila je kod Nas četiri puta veći, a razvijenost i gustoća suvremene prometne mreže također idu u korist Hrvatske.

Slike jasno prikazuju zašto se na cestama Burkine Faso ne gine tako često kao kod Nas. Nitko im od nas sigurno ne zavidi na tome!

Međutim, činjenica je da broj poginulih nešto govori, ali ne govori sve. Ako vam kažem da je 2007. samo i Indiji u cestovnom prometu poginulo gotovo 106.000 osoba, to zvuči zaista zastrašujuće. Ali, kada se taj broj usporedi s brojem stanovnika (1.170.000.000), ispada da na svakih 100.000 stanovnika pogine samo devet osoba, što je pet osoba manje nego kod Nas.

U prometnoj se struci kao relevantan pokazatelj sigurnosti uzima broj poginulih osoba na 100.000 stanovnika i 100.000 vozila. Slijedi usporedni prikaz zemalja u našemu okruženju i nekih razvijenih zemalja EU:

Broj poginulih osoba na 100.000 stanovnika
Broj poginulih osoba na 100.000 vozila

Goran Tratnjak, prosinca 2009. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.