PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Koliko putovanje može biti opasno

Goran Tratnjak

Jeste li ikada razmišljali o tome kolika je vjerojatnost smrtnog stradavanja prilikom  putovanja bez obzira na prijevozno sredstvo? Zasigurno niste! Pa uostalom, kada bismo vjerovali da je vjerojatnost stradavanja velika – na putovanje nikada ne bismo niti krenuli! Zar bi netko želio izgubiti vlastiti Život u prometu. Nitko ne razmišlja o tome kada sjeda u neko od prometala ili se pješice uključuje u promet. Naposljetku, poznata je ona često spominjana izreka: „Nesreće se događaju nekom drugom, a ne meni“.

Neki ljudi zaziru od putovanja zrakoplovom iz straha od učestalih katastrofa u kojima nema preživjelih i o kojima nas izvještavaju mediji. Puno je sigurnije putovati brodom zar ne? Ili možda željeznicom. A najsigurnije je krenuti pješice! To su neka od razmišljanja onih koji moraju putovati. Nažalost, ovakva razmišljanja, koliko god zvuče trezveno i logično, nisu baš statistički točna.

Na temelju sveobuhvatnih analiza i provedenih istraživanja, znanstvene institucije koje se bave problematikom sigurnosti putovanja izračunale su konkretan broj smrtno stradalih osoba po prijeđenim kilometrima, broju izvršenih putovanja, te provedenih sati na putovanjima, i to za sve oblike prometa.

Rezultati su vrlo zanimljivi i pomalo iznenađujući. Slijedećim prikazima dani su usporedni podaci o broju smrtno stradalih osoba za sve oblike prijevoza; zračni, vodni, željeznički i cestovni (bilo da se putuje autobusom, osobnim automobilom, motociklom, biciklom ili se hoda).

Ako usporedimo broj stradalih osoba u prometu na milijardu prijeđenih kilometara, zračni prijevoz je najsigurniji oblik prijevoza. Tamo osoba smrtno strada tek na svakih prijeđenih 20 milijardi kilometara! Stvari se međutim bitno mijenjaju ako se analizira broj stradalih osoba na milijardu izvršenih putovanja. Tada je autobusni prijevoz najsigurniji. Autobus je najsigurnije prijevozno sredstvo i ako se analizira broj stradalih osoba na milijardu sati vožnje, odnosno broj stradalih u odnosu na vrijeme provedeno u putovanju.

Iznenađuje podatak (ili možda ne?) da je hodanje vrlo opasno, dok su još opasniji vožnja biciklom ili motociklom.

Podaci 1: Broj stradalih osoba na milijardu prijeđenih kilometara
Podaci 2: Broj stradalih osoba na milijardu izvršenih putovanja
Podaci 3: Broj stradalih osoba na milijardu sati vožnje/leta/plovidbe/hoda
Brojke crvene boje u zagradama predstavljaju rang u pojedinoj grupi podataka

Način
putovanja
Podaci
1
Podaci
2
Podaci
3
Zrakoplov
0,05
(1)
117
(6)
30,8
(3)
Autobus
0,4
(2)
4,3
(1)
11,1
(1)
Vlak
0,6
(3)
20
(2)
30
(2)
Brod
2,6
(4)
90
(5)
50
(4)
Automobil
3,1
(5)
40
(3)
130
(5)
Bicikl
44,6
(6)
170
(7)
550
(7)
Pješak
54,2
(7)
40
(4)
220
(6)
Motocikl
108,9
(8)
1640
(8)
4840
(8)

Svi ovi podaci rezultati su istraživanja, statističkih podataka, usporedbi i analiza, i ne moraju se uopće odnositi na Vaša putovanja. Godinama možete pješačiti ili se voziti biciklom, pa da vam se ništa ne dogodi. Nažalost, možete stradati pri svojem prvom letu avionom ili vožnji autobusom.

Budite svjesni rizika koji uvijek postoji u prometu! Nemojte ga zanemarivati niti ignorirati. Pogotovo - ukoliko putujete onim prijevoznim sredstvom kojim osobno upravljate (osobni automobil, motocikl, bicikl) ili ukoliko se kao pješak uključujete u promet. 

*izvor podataka: http://www.numberwatch.co.uk/risks_of_travel.htm

Goran Tratnjak, studeni 2009. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.