PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Međunarodna radijska kontakt emisija

Vladimir Benceković

Naše web-stranice poslužile realizaciji radijske kontakt emisije međunarodnih eksperata za sigurnost u cestovnom prometu.

Našeg urednika i autora brojnih priloga, gospodina Nenada Zubera, vidjevši naše web-stranice, kontaktirala je uvažena gospođa Biancastella Zanini iz Trsta, poznata voditeljica RAI (Radio televizije Italije), Sede regionale per il Friuli-Venezia Giulia, (Regionalnog sjedišta za pokrajinu Friuli-Venecija Đulija).

Radijska kontakt emisija koja ide na regionalni RadioUno (prvi program radija RAI) koji se čuje u gotovo cijeloj sjevernoj Italiji (osim na području Trsta, pokrajina Friuli-Venezia Giulia, u pokrajinama Veneto i Emiliji pa sve do Milana) realizirana je u četvrtak, 13. siječnja 2005. godine. Emisija se zove STRADE DI CASA i ide u eter ponedjeljkom i četvrtkom u jutarnjem (od 11 do 12,30 sati), a nastavlja se u poslijepodnevnom terminu (od 13,30 do 15 sati).

Gospođa Zanini u svojoj emisiji obrađuje aktualne teme. Dominantna tema ove emisije bili su rezultati međunarodnog znanstveno istraživačkog projekta SARTRE3, ponašanje sudionika prometa, prometna kultura i psihologija prometa, prometni prekršaji i ponašanje talijanskih vozača, s posebnim osvrtom na regiju Friuli-Venezia Giulia. Posebno mjesto u emisiji imali su novi Zakoni o sigurnosti prometa u Hrvatskoj i Sloveniji i njihove nove odredbe, poglavito strože sankcije, bodovni sustav, oduzimanje vozačke dozvole, ali i novi, stroži propisi o autoškolama te ograničenja za nove, mlade vozače.

Gosti emisije su bili uvaženi stručnjaci, eksperti:

ing. GIORGIO CAPPEL , predsjednik ACI Trieste (Nacionalni autolkub Italije iz Trsta),
dr. GUIDO BRUNELLO , direktor ACI Udine (Nacionalni autolkub Italije iz Udina),
dr. MAX DORFER , prometni psiholog iz Bolzana, predsjednik Udruženja psihologa Provincia di Bolzano, nacionalni korespondent projekta SARTRE 3 iz Italije,
dr. GIAN MARCO SARDI , psiholog iz  Cunea (Piemonte) ispred Societa' italiana di psicologia della sicurezza viaria,  sudionik znanstveno istraživačkog projekta SARTRE 3,
BOJAN ZLENDER , iz Ljubljane, Agencije za prometnu preventivu i nacionalni korespondent projekta SARTRE3 iz Slovenije,
mr. sc. NENAD ZUBER, dipl. ing. prometa , HAK, Hrvatski autoklub, nacionalni korespondent projekta SARTRE 3 za Hrvatsku.

Iz sudjelovanja našeg urednika gospodina Zubera u emisiji izdvajamo nekoliko komentara!

Između ostaloga, gospodin Zuber komentirao je rezultate istraživanja SARTRE 3 po kojemu vozači u našoj zemlji i nisu tako loši vozači u odnosu na druge. Nalazimo se, prema pokazateljima, u „zlatnoj“ sredini no prostora za poboljšanje ponašanja i izgradbu pozitivnih stavova o prometu ima još podosta. Malo previše telefoniramo za vrijeme vožnje, premalo koristimo sigurnosne pojaseve i mislimo da pri malim brzinama i u gradovima nisu potrebni, ne očekujemo da će nas često policija kontrolirati na cesti pa zato i vozimo malo brže, a ono što je možda najvažnije – u najvećoj mjeri nismo previše agresivni vozači.

O rezultatima promjene novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gospodin Zuber je istaknuo dva dominantna cilja Zakona - edukaciju i sankciju, ali i prve pozitivne rezultate u smanjenju stradavanja u prometu uz osobnu impresiju kako se u posljednje vrijeme vozi sporije, opreznije, odgovornije, sa svjetlima tijekom cijeloga dana, pojasevi se učestalo koriste, manje se telefonira za vožnje, sve su rjeđi vozači koji piju ako voze, ne prolazi se na crveno, pazi se na prednost prolaska.

Gospođa Zanini profesionalno je simultano prevodila odgovore na postavljena pitanja i razgovor sudionika ove kontakt emisije te je izrazila nadu za još jednu sličnu emisiju pred novu turističku sezonu.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.