PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Cetvrti tjedan cestovne sigurnosti

Nenad Zuber

tjedan cestovne sigurnostiU sve zahtjevnijim uvjetima cestovnog prometa i stalnog zahtjeva za povećanjem mobilnosti u svijetu stalno se osmišljavaju strategije, aktivnosti i akcije koje će doprinijeti povećanju sigurnosti u prometu na cestama.
Na stalnu ugroženost sudionika prometa upozoravaju svi, na lokalnoj i univerzalnoj razini. Statistike o ozljeđivanju i stradavanju zabrinjavaju, uznemiravaju i upozoravaju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije WHO (World Health Organization, http://www.who.int ) stradavanja u prometu su 1998. godine bila na devetom mjestu od deset najdominantnijih svjetskih bolesti ili ozljeda koje dovode do skraćivanja života ili smanjenja kvalitete življenja (bolesti srca i krvnih žila, bolesti zbog debljine, rak, bolesti zbog pušenje, HIV i AIDS i drugih) . Procjenjuje se kako će 2020. godine stradavanja u cestovnom prometu doseći neslavnu treću poziciju na toj ljestvici, ukoliko se ovi trendovi u stradavanju u cestovnom prometu nastave.

prometna nesrecaSvake godine u svijetu u prometnim nesrećama gine 1,2 milijuna ljudi, a više od 50 milijuna je u tim nesrećama teže ozlijeđeno. To znači da svaki dan u prometu pogine gotovo 3200 ljudi, 15.000 ih ostane invalidima za čitav život, a čak 125.000 ih se ozljeđuje dnevno. Ako se ovim brojkama dodaju posljedice zbog kojih trpe i članovi njihovih obitelji, brojke postaju stravične. Ono na što se upozorava, ja da ako se nastavi ovakav trend u svijetu, procjenjuje se kako će se ozljeđivanja u prometu povećati za 60% do 2020. godine. Vođena alarmantnom situacijom u prometu koja utječe na zdravlje i kvalitetu življenja, Svjetska zdravstvena organizacija donijela je cijeli niz važnih upozorenja i preporuka.

sigurnost je poštivanjeJedna od ovogodišnjih izuzetno značajnih aktivnosti koja je osmišljena kako bi doprinijela što sigurnijem sudjelovanju u prometu nedvojbeno je Tjedan cestovne sigurnosti (Fourth Road Safety Week in the UN/ECE region) koji se po četvrti puta održava pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacija i Ujedinjenih Naroda, između 4. i 11. travnja 2004. godine i to pod motom sigurnost je poštivanje (Respect is Safety). Dakle, međusobno poštovanje, uvažavanje i tolerancija na cesti stavljeni su na pijedestal prioriteta koji mogu učinkovito djelovati na uspostavu odnosa među sudionicima prometa koji će dovesti do povećanja sigurnosti.

Ove je godine glavne svjetske kampanje vezane su za teme sigurnosti na cestama pod motom „Sigurnost na cesti nije slučajnost“. U čitavom se svijetu ove godine provode akcije u svrhu edukacije, prije svega vozača i školske djece, o ponašanju u prometu. Njih će se ohrabrivati i podsticati kako bi postali svjesni prometnih problema te da svojim ponašanjem povećaju svoju sigurnost i sigurnost drugih u prometu. Uz edukativno-promidžbene aktivnosti, prekršiteljima će se izricati upozorenja i sugerirati pozitivna ponašanja prilikom sudjelovanja u cestovnom prometu s naročitim naglaskom na razvijanje prometne kulture i tolerancije među svim sudionicima u prometu. Samo za teže prometne prekršaje poduzimat će se i represivne mjere prema počiniteljima. Ovime je u strategiji provedbe kampanje pokazana dominantnost edukacije u odnosu na represiju.

Među najvažnijim, a vrlo jednostavnim potezima koji će karakterizirati ovogodišnju svjetsku kampanju su:

•  vezanje sigurnosnih pojaseva, pri čemu dodatno treba paziti na sigurnost djece, koja trebaju biti vezana u adekvatnim sjedalicama, a prema dobi djeteta;
•  upozoravanju na posljedica vožnje pod utjecajem alkohola;
•  upozoravanju na posljedica vožnje neprilagođenom brzinom;
•  nošenje zaštitne kacige;
•  korištenje svjetala na vozilima uvijek tijekom vožnje.

Hrvatska je kao zemlja svjesna kako je sigurnost u prometu globalni problem koji nije lako riješiti, isto kao što je svjesna i visoke razine ugroženosti u prometu na našim cestama. Upravo stoga nije bila iznimka u obilježavanju ovog izuzetno važnog događaja u svijetu.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.