PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

Isti smisao – bolji dizajn

Nenad Zuber
Jedne sam prilike pročitao kako je sigurnost načelo dizajna - paradigma u švedskom Volvu. Zgodno sročeno, ali i istinito! Svi smo uvelike usvojili onu kako „sigurnost cestovnog prometa ovisi o nizu čimbenika“, pa očito i o dizajnu, dizajnu cesta, dizajnu vozila, o dizajnu prometnih znakova i još cijelom nizu kojekakvih dizajna.

Promet je pun znakova. A trik je znati pročitati ih. Iako, kada spomenemo znakove u prometu pomislimo na prometne znakove, no, promet je zaista pun i drugih znakova koje treba uočiti, vidjeti, spoznati, razumjeti, tumačiti i dakako po njima donositi ispravne odluke i postupati (npr. kiša, mokra cesta, blato na cesti, vidljivost, svjetla na vozilu, sklisko, vrsta i profil guma, zapljuskivanje, brisači, akvaplaning, prianjanje, sile koje djeluju na vozilo, zavoj, brzina, položaj vozila, pažnja … a trik je znati ih pročitati i ispravno postupiti).

Imaju li prometni znakovi veze s dizajnom? Dakako, u ovome slučaju dizajn je grafički izgled prometnog znaka. O tome zapravo malo razmišljamo. Prometne znakove uzimamo zdravo za gotovo. Nedavno smo čak i dobili novi Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (narodne novine 92/2019.) s nekoliko novih prometnih znakova i rješenja. O tome ste čitali na našim stranicama. Naravno, o tome ovaj puta ne želim govoriti.

Prometna signalizacija, poglavito prometni znakovi moraju biti tako dizajnirani da sudionicima prometa budu pravodobno uočljivi, vidljivi,  nedvosmisleni, prepoznatljivi, lako čitljivi i da prenesu jasnu i razumljivu poruku.

Upravo takva su dva prometna znaka koja navodim. Posve jasna, nedvosmislena, razumljiva!

Prometni znak obavijesti C01   
Prednost prolaska prema vozilima iz suprotnog smjera
Prometni znak obavješćuje vozača da na uskom prolazu ima pravo prednosti prema vozilima koja dolaze iz suprotnog smjera.

Znak se postavlja ispred suženog dijela na cesti, a na suprotnoj se strani suženog dijela ceste mora postaviti znak „prednost prolaska za vozila iz suprotnog smjera“ (B05).

Prometni znak izričite naredbe  B05   
Prednost prolaska prema vozilima iz suprotnog smjera
Prometni znak označava suženi dio ceste na kojem vozila iz suprotnog smjera imaju prednost prolaska.

Znak se postavljaju ispred suženog dijela ceste. Za vozila iz suprotnog smjera ispred suženog dijela ceste postavlja se znak „prednost prolaska prema vozilima iz suprotnog smjera“ (C01).

Dakle, sve jasno, ništa sporno. Ovi prometni znakovi se postavljaju „u paru“ na mjestima gdje se vozila ne bi mogla mimoići bez opasnosti od sudara ili međusobnog ometanja.  Na taj se način uređuje promet i naizmjenično propuštanje vozila, u pravilu, na suženim dijelovima ceste gdje je mimoilaženje vozila onemogućeno zbog radova, gdje je jedan prometni trak zatvoren, na mostovima koji nemaju dovoljnu širinu za normalan dvosmjerni promet ili na sličnim mjestima.

No, vozeći se ljetos po zemljama Baltika – kako zovu Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju, uživajući u turističkom putovanju, ja, kao i većina nas koji se bavimo na ovaj ili onaj način prometom – promatramo i prometna rješenja u zemljama i krajevima kojima putujemo. U Latviji zapazih prometni znak – upravo jedan od onih o kojima govorim.

Dizajn, grafičko rješenje ovoga prometnoga znaka malo je drugačije od onoga koji se navodi u našem Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama. I onda počnem razmišljati o nečemu što mi se do sada činilo posve neupitno. Je li dizajn ovoga prometnog znaka bolji i jasniji za vozače? Sugerira li on upravo ono što bi trebao – otežano mimoilaženje!

 

Lijevi, znak iz našega Pravilnika i naše stvarnosti bijelom i crvenom strelicom tumači koji vozač, vozač iz kojega smjera mora stati (crvena strelica) i propustiti onoga iz suprotnog smjera (bijela strelica). To je jasno!

Ili se bar tako čini!

Dizajn simbola – strelice na „našem“ znaku, svojim položajem (jedna pored druge) sugeriraju da vozila istovremeno mogu proći suženim dijelom ceste.

Dizajn simbola  – strelice na „latvijskom“ znaku, svojim položajem (jedna „u“ drugu) sugeriraju da vozila ne mogu istovremeno proći suženim dijelom ceste.

Eto, nešto što je bilo gotovo cijeli život jasno, razumljivo i nedvosmisleno, može biti zahvaljujući dizajnu – grafičkom rješenju još „jasnije“, „razumljivije“ i još „nedvosmislenije“! Možda je to dobra ideja za neku sljedeću izmjenu i dopunu Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama.

Nenad Zuber, prosinca 2019. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.