PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Prometno nekulturan čovjek

Stanislav Hošnjak, instruktor vožnje

Citajuci razne auto moto revije, dnevne novine, gledajuci televiziju ili slušajuci radio svakodnevno smo suoceni s vijestima o stradavaju vozaca, suvozaca i ostalih sudionika u prometu. Tome je uzrok što u pravilu vozaci ne poštuju prometne znakove, propise ili prometna pravila. Posebna je prica o poštivanju znaka STOP. Može se reći da osim pojedinaca koji obučavaju kandidate za vozače, nitko, ama baš nitko ne poštuje taj znak.

I sad se pitam, zašto? Toliko prometnih nesreća sa najtežim posljedicama ili smrtno stradalima.

Tko je odgovoran da se takve nesreće događaju?

Covjek, covjek, da, da, dobro ste procitali i to prometno nekulturan čovjek.
Analizirajući sve prometne nesreće od onih samo sa materijalnom štetom i one sa povrijeđenim ili sa poginulim osobama,vidljivo je da je čovjek,odgovoran za loše izgrađene prometnice, za neispravna vozila koja se koriste u prometu, za nepoštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila.

Uvijek si postavljam pitanja kad bi vozači poštivali znak STOP, i to na način da ispred njega zaustave svoje vozilo, tj. potroše 3 sekunde i zatim krenu, naravno ako se cestom na koju nailaze ne kreću druga vozila, ili preko željezničke pruge ako ne nailazi vlak, da li bi bilo tolikih tragedija na našim prometnicama.

A opet si postavljam pitanje, kako postupiti kod prijelaza preko željezničke pruge, koja nije zaštićena branicima ili polubranicima, već je samo označena Andrijinim križem i STOP znakom. Znamo dobro da se takvi prijelazi nalaze izvan naselja, često se željeznička pruga proteže kroz polja i šumarke. Na takvim mjestima vidljivost je nikakva ili jako slaba, a k tome neka se pojavi jesenska ili rano proljetna magla i još dodajmo poljoprivredne radove sa traktorima ili drugim poljoprivrednim strojevima, koji stvaraju jaku buku. Možemo si zamisliti vozača u takvoj situaciji koji stoji ispred takvog prijelaza, sa spuštenim staklima na prozoru svojeg auta i pokušava čuti sa koje strane dolazi vlak, kad ga već ne može vidjeti zbog prirodnih ili fizičkih prepreka. Da tu si postavimo pitanje koliko bi nam sekundi trebalo da se ne dogodi tragedija.

I u takvim situacijama možemo reći da je kriv prometno nekulturan čovjek jer zbog svoje bahatosti i vlastitog profita, nije spriječio tragedije i zaštitio  tuđe živote, na način da bi postavio branike ili polubranike, te na taj način povećao sigurnost kod prelaženja preko takvog pružnog prijelaza.I na kraju možemo slobodno zaključiti, da sve što nam se negativno događa u prometu najveću krivnju i odgovornost snosi upravo prometno nekulturan čovjek. 

Stanislav Hošnjak, ožujka 2007. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.