PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Zapadni zagrebački rotor

Miodrag Garić , dipl.inž.
Stalni sudski vještak za cestovni promet BiH, Livno
Mob.++387/63/37 10 66 

Kao nekadašnji student Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu (1981.-1986.)  jednom godišnje radi auto sajma dolazim u Zagreb preko rotora iz smjera Karlovca.
Za rotor predlažem četiri jednostavna rješenja koja bi morala smanjiti broj prometnih nesreća (iako na rotoru uglavnom nastaju samo manje nesreće ali dovoljne da zaguše rotor).
Rješenja su jednostavna, brzo primjenjiva i ne koštaju mnogo:
1. U središtu rotora izgraditi Alu ili PVC kupolu više elipsastog oblika, visine u središtu minimum pet metara, na kojoj bi na bočnim stranama trebalo postaviti samo horizontalne ploče za usmjeravanje prometa. Ovo predlažem stoga što potpuna preglednost na rotoru nepotrebno odvlači pažnju vozača u svim smjerovima, a vozač treba voziti samo u jednom smjeru.
2. Po svim linijama između prometnih traka instalirati metalne čepove kao one u tunelima kako bi vozače koji su nesigurni te se mnogo osvrću na rotoru upozorile na skretanje vozila.
3. Na prilaznim cestama rotoru postaviti velike table sa tlocrtom rotora i glavnim gradskim smjerovima na rotoru označenim i rednim brojkama 1,2,3,4 kod naziva ( Centar grada, Novi Zagreb, Karlovac, Remetinac ).
4. Rotor mora imati kvalitetnu rasvjetu noću.

NAPOMENE :
Ovim rješenjima se ništa ne bi poremetilo a morali bi dobiti pozitivne pomake u sigurnosti prolaska vozila rotorom.
Novine su nedavno objavile da netko predlaže rušenje rotora što bi bila velika glupost. Između Frankfurta i Ofenbacha imate čak tri rotora povezana jedan iza
drugog i promet vozila se odvija normalno. 

Miodrag Garić , srpnja 2007. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.