PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Priča o konjima (i ne samo njima)

Goran Tratnjak, dipl.inž.

Konji su po svojoj prirodi vrlo zavodljive životinje. Kada ih čovjek vidi onako lijepe, uredne, elegantne i tihe, pomislio bi da je to najzahvalnija životinja kojom čovjek može gospodariti. Možda je i to razlog zašto su vozači vrlo slabi na «konjicu» koja im se nudi pod poklopcem motora pri kupnji automobila. I što je više tih «konja» to je čovjek zadovoljniji.

No, jeste li se ponekad uopće zapitali što ti «konji» uopće znače kao konkretan podatak?  Pojam «konjska snaga» ili skraćeno KS je fizikalna jedinica za snagu koja je u međunarodnom sustavu mjernih jedinica prije gotovo 25 godina zamijenjena pojmom «kilovat» (skraćenica kW ) i zato u tehničkim podacima vozila najčešće i stoji snaga pogonskog motora izražena upravo u kilovatima, iako je konjska snaga puno uvrježenija i poznatija. Između te dvije jedinice postoji reciprocitet koji se računa na slijedeći način:

1 KS = 0,736 kW               1 kW = 1,36 KS

U praksi, konji raspolažu većom efektivnom snagom od 1 KS, a lako je moguće da na Svijetu postoji i čovjek koji ima snagu od jedne ili više konjskih snaga. Snaga je po svojoj fizikalnoj definiciji umnožak sile koja djeluje na neko tijelo i brzine gibanja tog tijela. Ako ste Vi u stanju u jednoj minuti dići teret mase 75 kg okomito na visinu od 60 m to znači da ste vi za vrijeme te radnje imali prosječnu efektivnu snagu upravo od jedne konjske snage. Vi si možete smanjiti masu tereta što ju podižete, no tada ćete morati povećati brzinu podizanja, a vrijedi i obrnuto, jer je snaga, kao što smo spomenuli, umnožak tih dvaju faktora. Znači, ukoliko ste u stanju podići u jednoj minuti teret od 150 kg na visinu od 30 m, ili masu tereta od 37,5 kg na visinu od 120 m, Vi nominalno raspolažete istom efektivnom snagom – jednom konjskom snagom.

Ovaj sam primjer namjerno odabrao kako bi predočio relativnost snage u odnosu na krajnji učinak, jer ponekad nemaju snage pogonskih motora pojedinih vozila jednaku «težinu». U automobilskoj terminologiji čak postoje pojmovi «trkaći konji» i «tegleći konji».

Uzmimo si, na primjer, jedan pogonski motor od okruglo 100 KS tj. 74 kW.  Takvim motorom raspolaže motocikl, automobil, kamion i traktor. Što ta snaga donosi svakom od spomenutih vozila?

Motociklu taj motor omogućuje da postigne maksimalnu brzinu veću od 250 km na sat. Ali treba uzeti u obzir da taj motocikl zajedno s vozačem nije teži od 300 kg. Automobil s navedenom snagom ne može razviti brzinu ni 200 km na sat, ali on može povesti sa sobom pet putnika i njihovu prtljagu te imati ukupnu masu veću od dvije tone. Kamion pak razvija najveću brzinu od 100 km na sat, ali zato njegova ukupna masa može biti i do 10 tona. I na kraju preostaje traktor kojemu je putna brzina najviše 40 km na sat, ali zato isti može izorati njivu trobraznim plugom.

Dakle, iako je snaga pogonskih motora tih vozila ista, oni su  po svojoj namjeni potpuno različiti. Navedeni traktorski motor nikada ne bi postigao brzinu od 250 km na sat, jer je preglomazan, pretežak i prespor. Niti motor motocikla nije u stanju pokrenuti trobrazni plug na njivi, jer je za to prelagan, preosjetljiv na veliko opterećenje i nedovoljno robustan.

I zato u praksi postoje motori koji, koliko god imali istu nazivnu snagu, po svojoj primjeni su specijalizirani samo za određene uvjete eksploatacije i kao takvi su konstrukcijski nezamjenjivi...

I da se razumijemo...imati u automobilu pogonski motor od stotinjak konjskih snaga nije mala stvar!

Goran Tratnjak, lipnja 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.