PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Kako preventivno djelovati na sigurnost prometa?
Autor:Stanislav Hošnjak,
instruktor vožnje, ana-marija.hosnjak@vz.htnet.hr
Vozeći  svakodnevno ulicama Varaždina zabrinjava me što se  sve više vozača nekulturno i netolerantno ponaša vozeći svoje metalne ljubimce. Prije svega, to se ogleda u prebrzoj vožnji, nepoštovanju svjetlosne signalizacije, prometnih znakova i oznaka na kolniku.
Posebno me zabrinjava nerijetko nepristojno ponašanje prema pogreškama drugih sudionika u prometu tj. Iskazivanje nekulturnog ponašanja i agresivnosti: trubljenjem, podizanjem ruke ili prsta u zrak te raznim gestama i mimikom.

Cesto u dnevnim ili tjednim novinama možemo procitati kako se prozivaju autoškole, instruktori vožnje i njihovo nekvalitetno poucavanje, tj. osposobljavanje kandidata za vozace. Poznato je da se u autoškolu upisuju kandidati razlicitih profesija i zanimanja, razlicitih predznanja i sposobnosti. Svi oni dolaze na upis s
određenom kulturom ponašanja i s jedinim ciljem da dobiju uvjerenje o položenom vozačkom ispitu za upravljanje vozilom određene kategorije.

Problem zaista postoji kada se pojedinci ne žele prilagoditi novim pravilima i primjenjivati stečena znanja iz autoškole, već zadržavaju postojeća, u većini slučajeva krivo stečene ranije navike.

Moj prijedlog je da se za početak u gradovima na najfrekventnijim raskrižjima  postave video kamere koje bi cijeli dan snimale promet. Na taj bi se način pratili nesavjesni vozači i poslije toga mogle poduzimati odgovarajuće mjere. 

Bilo bi vrlo korisno, snimke neprimjerenog ili nepropisnog ponašanja vozača ustupiti lokalnoj TV postaji te ih koristiti u edukativnim emisijama o prometu! Uvjeren sam da bi to bio vrlo učinkovit preventivni pritisak na nesavjesne i nekulturne vozače. To bi u lokalnim sredinama sigurno utjecalo na promjenu ponašanja svih vozača i moralo bi rezultirati smanjenjem broja nesreća sa većim ili manjim posljedicama. Tako bismo u prometu imali manje agresivnih i histeričnih vozača, a ostali vozači bi se osjećali sigurnije u prometu.

Naposljetku, edukacija vozača nije samo problem nas u autoškolama, već i svih ostalih, pa zato smatram da bi lokalni mediji mogli tu odigrati značajnu ulogu i pomoći da «proradi» naša svijest o kulturnom ponašanju u prometu!

EditRegion2
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.