PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Patent "One Foot" ili "Pedale pour accelerateur et frien"
Autor: Vitomir Tošić,
tehnički sekretar Asocijacije Auto-škola Bosne i Hercegovine

Na 32. Međunarodnom salonu tehničkih pronalazaka koji je održan u Ženevi (Geneva PALEXPO, CH) početkom travnja 2004. godine, naš kolega iz susjedne BiH nagrađen je sa srebrnom medaljom i diplomom za inovaciju iz područja sigurnosti prometa.

U službenom katalogu inovacija, pod: promet – motorna vozila – brodovi – zrakoplovi – oprema (Classe P - Transport - Motor vehicle - Ships - Aviation - Accessories) objavljen je ovaj kratki opis tehničkog rješenja:

„Jedna papucica za gas/kocenje. Korištenje ove papucice omogucuje ubrzavanje i/ili kocenje kod cestovnih vozila. Središnji dio ove papucice funkcionira na principu klackalice. Prijenos pokreta omogucuje hidraulicni kompresor.“

Slika 1. Usporavanje
Slika 2. Ubrzavanje

Kako je prikazano na slikama 1. i 2. vozilo ubrzava pritiskom prstiju na univerzalnu papučicu, a koči se otpuštanjem pritiska prstiju istovremenim pritiskom pete na istu papučicu.

Korist

Pri brzini od 100 km na sat vozilo za jednu sekundu prijeđe 27,7 metara. Primjenom patenta „ONE FOOT“ ili „PEDALE POUR ACCELERATEUR ET FRIEN“ izbjeći će se (uštedjet će se) vrijeme potrebno za premještanje desne noge s papučice gasa na papučicu kočnice, koje kod prosječnog vozača iznosi 0,2 sekunde.

Primjenom ovoga patenta, izravnim kočenjem na jednoj papučici (znači bez premještanja noge s papučice gasa na papučicu kočnice), uštedjelo bi se vrijeme, odnosno, put kočenja bi se skratio u prosjeku za 5,5 metara.

EditRegion2
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.