PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

Greške koje pokreću svijet

Izvor: Večernji list

Autor: Martina StrukićMnoge stvari koje su dio Ijudske svakidašnjice zapravo su rezultat pogreške. Američka istraživačica i novinarka Charlotte Foltz Jones pet je godina istraživala kako su ljudi došli do predmeta bez kojih bi današnji život bio nemoguć i nezamisliv. Svoje spoznaje objavila je u knjizi "Mistakes that Worked: 40 Familiar Invitions and How They Come to Be", u kojoj objašnjava kako su nečije pogreške postale važnim dijelovi-ma života svih  ljudi.

Najslavniji svjetski napitak - Coca cola - nastao je slučajnom greškom farmaceuta Johna Pembertona davne 1886. Pemberton je tražio lijek za smanjenje stresa i malaksalosti, a otkrio gazirani napitak, koji je ubrzo, pošto su ga iskušali i pohvalili svi farmaceutovi prijatelji postao najslavnijim svjetskim pičem.

Sličnu je sudbinu imala i automobilska guma, Godine 1884. inovator Charles Goodyear slučajno je otkrio da vulkanizacijom guma postaje izdržljiva i otporna na vremenske uvjete, a njegov izum ubrzao je razvitak automobilske industrije. Sastav automobilskih guma do danas je ostao gotovo nepromijenjen.

Cak su i danas nezamjenjivi antibiotici rezultat istraživacke pogreške. Ale­xander Fleming slucajno je kraj otvorena prozora ostavio proucavane uzorke gljivica i bakterija, a ujutro je otkrio da penicilin iz gljivica uništava bakterije. Ostalo je povijest.

Kolica koja su obvezna u svakom samoposluživanju potječu iz 1936., kada je vlasniku dućana u Oklahoma Cityju Sylvanu Goldmanu dosadilo kaskati s hrpom stvari iza svojih mušterija. Svojim kupcima ponudio je kolica, a njegov izum postao je svjetski standard.

Proizvod bez kojeg suvremene domaćice ne mogu zamisliti svoju kuhinju - mikrovalna pećnica - zapravo je rezultat vojnog istraživanja. Pery Spencer koncem Drugog svjetskog rata tražio je nova oružja za totalno uništenje i tada je,  slučajno, šećući ispred radara s mikrovalovima, otkrio da mu se čokolada u džepu otopila. Svoj izum ubrzo je iz vojnog pogona preselio u svjetske kuhinje i postao bogataš.

Među izumima koji su promijenili način života, a nastali su slučajno i (ili) pogreškom svojih izumitelja jesu i vreća za smeće, otvarač za boce, keksići s komadićima čokolade, ljepilice …

EditRegion2
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.