PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

Vožnja pod utjecajem alkohola

Autor: Jasmina Grubišin dr. med. specijalist psihijatar, KBC Zagreb

Kako smo već spomenuli, vožnja pod utjecajem alkohola donošenjem novog Zakona o prometu postala je vrlo često spominjana tema u medijima. Prema mnogim provedenim studijama, vožnja pod utjecajem alkohola nikako se ne preporučuje. Ono što studije pokazuju govori da smetnje u upravljanju vozilom počinju znatno prije od pojave prvih vidljivih znakova pripitog stanja.
Također je poznato da gotovo sve osobe pokazuju ozbiljne smetnje u spremnosti upravljanja vozilom (smetnje u kočenju, upravljanju i promjeni voznih traka) već kod razine alkohola od 0,8 promila. Prve smetnje se javljaju već kod 0,2 promila, a najčešće kod 0,5 promila. Upravo granica od 0,5 promila predstavlja dozvoljenu granicu razine alkohola u krvi u većini europskih država. Više od toga, 0,8 promila, dozvoljeno je samo u Velikoj Britaniji, dok Švedska i Norveška imaju manju toleranciju na alkohol u krvi. Tamo je dozvoljeno samo 0,2 promila. Hrvatska se nedavno donesenim Zakonom o prometu svrstala u malobrojne zemlje u kojima je vožnja s alkoholom u krvi u potpunosti zabranjena.
U kojoj god državi da se nalazite, jedinstveni savjet je da ne sjedate za volan ukoliko ste konzumirali alkoholna pića. Alkohol znatno smanjuje sposobnost upravljanja motornim vozilom, usporava reakciju i mogućnost procjene vozača. Ukoliko se nalazite u društvu, odredite jednu osobu koja te večeri neće konzumirati alkohol i koja će biti zadužena za vožnju.
Ukoliko pak pripita osoba pokušava sjesti za volan, svakako učinite sve što je u vašoj moći da to spriječite. Ako se radi o prijatelju, pokušajte s mirnim pristupom i savjetom da je bolje da netko drugi vozi. Imajte na umu da pripite osobe mogu biti razdražljive i agresivne, pa je važno da zadržite mirnoću ili da pokušate sve preokrenuti na šalu.
Ukoliko se radi o nekome koga ne znate, porazgovarajte s njegovim prijateljima i pokušajte ih nagovoriti da spriječe tu osobu da sjedne za volan. Ukoliko je moguće, pronađite ključeve i pokušajte doći do njih kada pripita osoba ne obraća pažnju. Vjerojatno će misliti da su izgubili ključeve, te će biti prisiljeni potražiti neki drugi način transporta.

Mitovi i zablude o alkoholu u krvi

Vjerojatno ste često od prijatelja ili poznanika bili u mogućnosti čuti mnoge priče ili zablude o brzom ili čudotvornom otriježnjenju nakon par šalica kave ili nečeg sličnog. Prije nego što povjerujete takvim pričama i na svojoj koži osjetite da u njima nema istine, pogledajte neke od najčešćih mitova i zabluda o alkoholu u krvi.

Ukoliko sam puno popio, mogu popiti puno kave kako bi se brzo otrijeznio.
Netočno. Ne postoje lijekovi ili pića kojima se može ubrzati proces triježnjenja. Kava može imati samo privremen i minimalan učinak, a niti na koji način ne smanjuje razinu alkohola u krvi. Budući da su i alkohol i kava diuretici, vjerojatnije je da će vas natjerati da još češće mokrite.

Hoće li žvakanje žvakaće gume ili bombona za osvježenje daha prevariti alkotest?
Neće. Policijski alkotestovi ne analiziraju miris vašeg daha, već količinu alkohola u dahu.

Ukoliko pojedem obilan objed prije nego počnem piti, to će spriječiti da se napijem?
Količina hrane u želucu može imati mali utjecaj na to kako brzo će se alkohol apsorbirati u vašu krv, no ne može spriječiti opijanje. Ukoliko puno popijete, bit ćete pijani, a vrlo je vjerojatno i da ćete obilan objed nakon toga povratiti.

Hoće li me umivanje hladnom vodom ili hladan tuš otrijezniti?
Dok je hladan tuš svakako preporučljiv zbog mirisa alkoholizirane osobe, neće vas otrijezniti niti će vam pomoći da sigurno sjednete za volan automobila.

Mogu li se otrijezniti trčanjem?
Vježbanjem ne možete smanjiti razinu alkohola u krvi.

Na zabavi sam popio nekoliko koktela u kojima se nije niti osjetio alkohol. Od toga se ne mogu napiti.
Voćni sokovi imaju mogućnost maskiranja okusa alkohola. Voćni kokteli s alkoholom mogu imati veliku količinu alkohola bez primjetnog okusa alkohola. Važno je shvatiti da će vas učiniti jednako pijanim kao da ste popili bilo koje drugo piće s jednakom količinom alkohola u njemu. Čašica punča blagog okusa može sadržavati više alkohola nego neko piće u kafiću.

EditRegion2
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.