PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Zimski uvjeti na cestama
Izvor: VEČERNJI LIST

Najvažniji su smanjena brzina, povećan razmak i upaljena svjetla

Zimski uvjeti na cesti i oko nje podrazumijevaju snijeg, led, mokre kolnike, maglu i slabu vidljivost, pa su i prometne nesreće zimi specifičnije od ljetnih. Upravo zbog toga i prometna policija svim vozačima poručuje neka ozbiljno shvate promjene uvjeta vožnje i prilagode im se.Zimski uvjeti na cesti

- Kad je snijeg na cesti, broj je nezgoda u pravilu manji, jer je i manje vozila na prometnicama, a oni koji se voze oprezniji su i sporiji. Zbog toga je više nezgoda s manjom materijalnom štetom nego onih s povrijeđenima. Specifičnim zimskim prometnim nezgodama mogu se nazvati naleti na vozilo ispred sebe, koji se događaju zbog brzine neprilagođene uvjetima, ili sudari na parkiralištima, koji se najčešće događaju zbog neiskustva vozača - kazao nam je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa zagrebačke policije.

Naleti na vozila ispred sebe događaju se zbog prevelike brzine, prekasnog kočenja ili slabe vidljivosti, pa se vozačima savjetuje da po zimskim uvjetima voze i sporije nego je to znakovima dopušteno.

Nagla kočenja i nagle promjene smjera na skliskoj cesti najčešći su uzrok zanošenja vozila i njihova slijetanja s kolnika, pa takve manevre treba izbjegavati.

Vožnju po snijegu, ledu i mokrom vozači trebaju prilagoditi ovisno o tome imaju li zimsku opremu, konkretno zimske gume, kao i neka elektronska pomagala za bolje kočenje i stabilnost vozila. Upravo zbog toga što se neki automobili mogu brže zaustaviti od drugih, važno je držati siguran razmak između vozila.

Također se savjetuje vožnja s upaljenim svjetlima i danju, jer ona nisu samo pomagalo da bolje vidite nego i da budete bolje viđeni. Za maglenke je normalno da se pale po magli, ali je također važno da ih se ugasi u uvjetima normalne vidljivosti ili u gradu jer zasljepljuju vozače iza.

EditRegion2
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.