PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Neki problemi starijih vozača
Izvor: INSTRUKTOR, glasilo udruge instruktora vožnje Hrvatske

Za starije ljude je od velike važnosti biti vozačem, kako bi mogli voditi neovisan, “normalan” život.
No u kolikoj su mjeri stariji ljudi sposobni za vožnju?
Stariji vozači često tvrde da su mladi vozači ti koji uzrokuju prometne nezgode. U svakom slučaju, i statistike to potvrđuju. Vozači ispod 25 godina starosti skloniji su prometnim nezgodama, a u Velikoj Britaniji plaćaju i više premije osiguranja.
Iako se čini da vozači iznad sedamdeset godina uzrokuju manje nezgoda, ipak postoje neki dokazi koji pokazuju da se broj uzrokovanih nezgoda dramatično povećava kod vozača iznad 75 godina i da se ta brojka slaže s brojem nezgoda koje uzrokuju mladi vozači. Druge studije pokazuju da su, kilometar po kilometar, stariji vozači uzrokom više sudara nego oni mladi. Štoviše, dokazano je da su stariji vozači, kada sudjeluju u nezgodi, ranjiviji nego mladi. Problem raste, pogotovo ako se zna da je u Velikoj Britaniji svake godine za 1,5% više starih vozača na cestama.
Da bismo vozili sigurno, nužno je integrirati vizualne, fizičke i kognitivne funkcije.
Mnogi će stariji vozači priznati svoja fizička ograničenja i poduzeti korake da ih nadvladaju. Međutim, ograničenja na području kognitivnog funkcioniranja teže im je prihvatiti i s njima se uhvatiti u koštac. Priroda prometnih nezgoda u kojima sudjeluju stariji vozači jasno sugerira da, barem u ovom kontekstu, sposobnost procjene i donošenja pravilnih odluka slabe s godinama.

Karakteristični problemi u vožnji povezani sa starenjem

Pogrešna procjena sposobnosti

Neki stariji vozači misle da su vješti u vožnji zbog svoga dugogodišnjeg iskustva i vremena koje su proveli za volanom. Tendencija da se pogrešno procijeni, odnosno uveliča vlastita vozačka sposobnost prevladava, kako se čini, među svim dobnim skupinama. Pa ipak, manje je vjerojatno da će se stariji vozači “izvući” kada u prometu pogriješe.

Problemi s vidom

Utvrđeno je da gotovo 90% informacija koje su nam potrebne za sigurnu vožnju dobivamo pomoću osjetila vida. Vid je obično prvo osjetilo koje s godinama počinje slabiti. Osim što se smanjuje oštrina vida (osobito noću), starenje može utjecati i na periferni vid, percepciju dubine prostora te brzinu kojom se naše oko prilagođava promjenama razina svjetlosti. Ove promjene mogu otežati procjenjivanje brzine i udaljenosti te prilagodbu na jaku sunčevu ili svjetlost dugih svjetala vozila. Nadalje, mogu smanjiti naše vidno polje u zavojima.
Neka istraživanja pokazala su da pedesetpetogodišnjaku treba do osam puta više vremena da se oporavi od blijeska nego šesnaestogodišnjaku. Nekim starijim vozačima potrebno je duplo više vremena da uoče stop-svjetla nego mladima, i to zbog smanjene sposobnosti određivanja boje.

Fizički problemi

Ograničena pokretljivost i ukočenost mišića mogu otežati promatranje ceste u zavoju ili manevriranje. Oslabljenost mišića može utjecati na sposobnost upravljanja vozilom i kočenja. Izlaženje i ulaženje u automobil postaje sve teže i, prema tome, sporije, što povećava opasnost pri parkiranju uz cestu.

Vrijeme za reakciju

Više vremena potrebno za odgovarajuću reakciju može uzrokovati probleme ako se drugi vozači naglo zaustave ili sprijeda naglo izađu iz kolone.

Sluh

Cak i najmanje oštecenje sluha može otežati utvrdivanje tocne lokacije s koje dopire neki zvuk, na primjer, sirena kola hitne pomoci. Moguce je da se poremeti sposobnost da se cuje rad motora. Ošteceni sluh može ometati vozaca da cuje suvozaca koji mu nešto govori, pa tako direktno utjecati na smanjenje vozaceve koncentriranosti na tijek prometa.

Kognitivne promjene

Kako se smanjuju naše kognitivne sposobnosti, sve nam je teže u jedan mah obavljati više funkcija. Mladi vozač istovremeno može neometano prolaziti kroz zavoj, voditi normalan razgovor, slušati glazbu i paziti na prometne znakove. Starijim je vozačima isti zadatak mnogo teži.

Bolesti

Dok će mnogi od nas i u starosti održati besprijekorno zdravlje, drugi će patiti od bolesti povezanih s godinama, kao što su parkinsonova bolest, artritis, dijabetes, nesanica, depresija i svi ostali oblici čestih bolesti. Ako se u obzir uzmu i drugi problemi vezani uz starenje, ovo može uzrokovati mnoge probleme starijim vozačima. Propisani lijekovi također mogu biti uzrokom problema.

Alkohol

Kako starimo naša se sposobnost podnošenja alkohola smanjuje, a efekti alkohola traju dulje. To znači da čak i jedno piće može postati problem.

Rješenja

Pa što stariji vozači mogu učiniti da se riješe tih problema? I na koji način mogu instruktori vožnje pomoći ostalim vozačima?
Ako ste stariji vozač neke bi vam od dolje navedenih ideja mogle pomoći. Ako ste instruktor, informacije koristite kako bi započeli svoj novi program “Sigurne vožnje nakon šezdesete”.

Vid

Svi bi vozači redovito trebali provjeravati svoju sposobnost vida. Ovo postaje, kako starimo, od sve veće važnosti. Vozači koji imaju više od šezdeset godina smiriti će svoju savjest redovitim godišnjim pregledima kod okulista, da se vidi je li prisutna koja smetnja poput glaukoma, katarakte, degeneracije rožnice, dijabetičke retinopatije i ostalih bolesti povezanih sa starošću.
Ako se potrudite da na nosu uvijek imate svoje naočale (ako ih trebate nositi), već će te mnogo učiniti za svoju vlastitu sigurnost.
Držite se pravila za noćnu vožnju, uvjerite se da su vam stakla na vozilu i svijetla čista. Noću nemojte koristiti naočale od zatamnjenog stakla jer bi vam one mogle smanjiti vidljivost. Ako vam smeta približavanje svjetala, na trenutak sklonite pogled dolje desno. Promjene u svijetlu i sjeni vožnju u zoru mogu učiniti osobito teškom, pa izbjegavajte voziti u to vrijeme.

Fizički problemi

Fitnes za vožnju ne razlikuje se nimalo od onog za sve druge aktivnosti. Potražite fitnes program za starije koji vam može pomoći da svojim mišićima date tonus laganim vježbama (prema preporuci svog liječnika).
Odabirom automobila s automatskim mjenjačem, servo upravljačem i ojačanim kočnicama znatno si olakšavate vožnju.

Sluh

Naviknite se zamjećivati treptava svijetla vozila hitne pomoći, ako ne možete čuti sirene; često provjeravanje retrovizora može vam pomoći.

Vrijeme za reakciju

Na žalost, ne znamo kako da vam se tu pomogne. Pa ipak, možete probati slijediti ova jednostavna pravila:
Držite se poznatih cesta; izbjegavajte najveće gužve u prometu; pronađite mirnije putove, pa čak i ako će vam tako trebati više vremena da stignete do cilja; ako živite u gradu, planirajte svoju vožnju tako da skrećete ulijevo na semaforima koji imaju dopunsku zelenu strelicu. Iskoristite suvozača kao ispomoć kod zavoja, no nikada se nemojte oslanjati samo na njegovu procjenu. Slijedite pravilo četiri sekunde : promotrite vozilo ispred sebe kada prođe određenu točku na cesti, a onda na glas izgovorite “Samo budala krši pravilo četiri sekunde i imam dovoljno vremena za sve”. Ako ste zamišljenu točku prešli prije nego ste do kraja izgovorili rečenicu, preblizu ste za sigurnu vožnju!
Možda najbolji savjet koji se može dati starijim vozačima jest da stalno budu pažljivi. Pazite na ograničenja koja mogu donijeti godine. Budite sigurni da nitko nije imun na promjene koje donose godine. I naposljetku, možda najvažnije, slušajte obitelj i prijatelje kad vam kažu da su zabrinuti za vašu vožnju, jer su oni ti koji vas vole i najviše se za vas brinu.
A ostali? Možda moraju pokazati malo više tolerancije prema starijima u prometu – samo je pitanje vremena kada će i oni ostarjeti!

EditRegion2
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.