PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Dječje sigurnosne sjedalice u automobilima

Priredio: Ivan Smoljan, prof.

Dječje sigurnosne sjedalice u automobilu nisu dječja igra. Prilikom postavljanja u automobil i korištenja dječjih sjedalica treba voditi računa o deset uobičajenih pogreškama koje čine (neki) roditelji.

Sigurnosna sjedalica ključna je za zaštitu Vašega djeteta tijekom vožnje, a postavljanje auto sjedalice, njeno učvršćivanje, smještanje djeteta i zakopčavanje sigurnosnih pojaseva može biti vrlo teško. Naravno, ako ste izbor sjedalice  prethodno uskladili s uzrastom djeteta!

Provjerite, činite li jednu od 10 uobičajenih pogrešaka koje neupućeni roditelji čine kada je u pitanju sigurnosna dječja auto sjedalica. Naravno, ovo je i naputak kao izbjeći takve pogreške.

1. Nekritično korištenje sjedalice bez uvida u njezinu prošlost

Ukoliko auto sjedalica, u koju namjeravate smjestiti svoje dijete, nije nova, već je ranije korištena – pripazite na slijedeće:

 • auto sjedalica mora imati upute i oznake koje se odnose na datum proizvodnje i broj modela
 • da uporaba takve sjedalice nije opozvana (zabranjena za korištenje kao nepouzdana)
 • da nije starija od šest godina
 • nema vidljivih oštećenja ili da neki dijelovi nedostaju
  i da nije „sudjelovala u sudaru“

Zato, ako ne poznajete „prošlost“ auto sjedalice koju namjeravate koristiti za Vaše dijete, najbolje je ne koristiti ju!

2. Postavljanje auto sjedalice na pogrešnom mjestu u automobilu

Najsigurnije mjesto za postavljanje sigurnosne sjedalice za Vaše dijete u automobilu je na stražnjem sjedalu, udaljeno od aktiviranja zračnih jastuka. Ako se auto sjedalica smjesti na prednjem sjedalu – napuhavanje zračnoga jastuka može udariti u sjedalicu upravo tamo gdje se nalazi glava Vašega djeteta i izazvati ozbiljne, pa čak i fatalne posljedice.

Danas je često slučaj smještanja djeteta u sjedalicu na suvozačko mjesto u automobilu, a koja je okrenuta unazad. Takav položaj djeteta je po mnogo čemu vrlo prihvatljiv, ali … i pri takvom načinu smještanja sjedalice zračni jastuk, ako se otvori, može ugroziti dijete. Zato je potrebno, u tom slučaju, deaktivirati mogućnost otvaranja zračnog jastuka ispred . suvozača. Još je bolje ugraditi mrežni prekidač kako bi se moglo po potrebi (ako auto sjedalica nije stalno u automobilu), spriječiti otvaranje zračnog jastuka prilikom sudara za vrijeme dok je sjedalica u automobilu.

Ako imate samo jednu sjedalicu na stražnjem sjedalu, najsigurnije ju je postaviti u sredinu – ako je to moguće, a ne uz vrata jer se tako smanjuje rizik za dijete prilikom eventualne nesreće.

3. Korištenje auto sjedalice kao zamjena za dječji krevetić

Ovakve sigurnosne auto sjedalice su dizajnirane tako da zaštite Vaše dijete tijekom putovanja. One nisu za uporabu kao zamjena za dječji krevetić iz vašega doma. Istraživanje 2009. godine je pokazalo da uspravno sjedenje u auto sjedalici automobila može stisnuti prsa novorođenčeta i dovesti do smanjenja razine kisika. Čak i blaga opstrukcija dišnih putova može utjecati na djetetov razvoj. Sjedenje djeteta u sjedalici za  vrijeme dugih  putovanja može također doprinijeti tomu da se određene točke na stražnjoj strani djetetove glave zaleže i pospješe podizanje želučane kiseline iz želudca u jednjak (gastro-ezofagealni refluks - GERB - kronične probavne bolesti). Vodite o tome računa.

4. Nepravilno vezivanje Vašeg djeteta sigurnosnim pojasom


Infant-only - sigurnosna sjedalica oblikovana je tako da je prilagođena djetetu od rođenja do oko devet kilograma težine, a napravljena je tako da je okrenuta samo prema stražnjoj strani vozila. Najveći broj sjedalica ima ručke tako okrenute da je sjedalicu lako izvaditi iz automobila. Mnogi moderni automobili  već imaju ugrađen nosač na sjedištu vozila tako da se sigurnosna sjedalica može postaviti i skinuti sa sjedišta po potrebi, umjesto vezanja ugrađenim pojasom na sjedište automobila.

 

Convertible – sigurnosna sjedalica može biti korištena za novorođenčad licem okrenutim stražnjoj strani vozila i za dijete od jedne do oko tri godine licem okrenutim prema prednjoj strani vozila. Convertible sigurnosna sjedalica ima pet točaka ugrađenih u sjedalicu kako bi se dijete osiguralo. Manje je uobičajeno da Convertible sigurnosna sjedalica ima dodatnu zaštitu koja se navlači iznad glave djeteta.  

U prvome redu izazov može biti kako pravilno zakopčati dijete u auto sjedalici. prije nego što postavite sjedalicu pročitajte upute proizvođača i odjeljak o auto sjedalici u priručniku koji ste dobili s Vašim vozilom. Često to nije lak posao!

Nakon što ste postupili po naputku provjerite je li sjedalica čvrsto osigurana. Pazite! Nije dopušteno više od 2,54 cm pomicanja u lijevu ili desnu stranu, odnosno naprijed ili natrag – od osnovnog položaja u kojem je sjedalica fiksirana s obzirom na smjer gledanja djeteta.

Ako koristite Infant-only ili Convertible sjedalicu u položaju okrenutom prema stražnje dijelu automobila imajte na umu nekoliko stvari:

 • Koristite utore za sigurnosni pojas kako je opisano u uputama za sjedala u automobilu, obično one na ili ispod ramena djeteta. Koristite proreze remenja opisane u priručniku s uputama obično one kod ili ispod ramena djeteta.
 • Stavite pojas ili kopču na prsima Vašega djeteta ispod pazuha – ne na trbuh ili vrat. Osigurajte da pojasevi budu priljubljeni uz prsa Vašega djeteta te da nisu labavo postavljeni preko bokova.
 • Ručku za nošenje auto sjedalice postavite u položaj prema naputku proizvođača.

5. Polijeganje djeteta pod pogrešnim kutom

U položaju okrenutom prema nazad podesite auto sjedalicu prema uputama proizvođača tako da glava vašeg djeteta ne pada naprijed.  Mnoge sjedalice imaju indikatore kuta ili regulatore. Koristite ih. Također možete postaviti čvrsto smotani ručnik ispod prednjeg ruba sjedalice kako bi se postigao pravi kut sjedalice. Da biste spriječili pogibeljno držanje – položaj djeteta, postavite čvrsto smotanu bebinu dekicu pored svoga novorođenčeta.  Ako je potrebno, stavite smotani ručnik između pojasa među preponama  i vaše bebe kako bi se spriječilo pogrbljeno sjedenje. Nemojte koristiti nikakve dodatne proizvode izuzev ako nisu došli s auto sjedalicom ili su preporučeni od  proizvođača.

6. Prerano postavljanje auto sjedalice okrenute prema naprijed

Oduprite se potrebi da prebacite auto sjedalicu vašeg djeteta u položaj okrenut prema naprijed samo zato da možete vidjeti njegov ili njezin osmijeh u retrovizoru. Položaj okrenut prema nazad preporučuje se sve dok vaše dijete ne bude staro dvije godine ili ne postigne najveću težinu – obično oko 16 kilograma - ili visinu preporučenu od strane proizvođača auto sjedalice. Možete početi s Convertible auto sjedalicom koja može biti korištena u položaju okrenutom prema naprijed ili nazad i obično ima veći limit po težini i po visini nego sjedalica namijenjena samo za novorođenčad, ili se prebacite s Infant-only sjedalice na Convertible – kako vaše dijete raste.

Kada dijete dosegne dob od dvije godine ili težinu ili visinu limita za Convertible sjedalicu možete sjedalicu okrenuti licem prema naprijed. 

Kada ćete je preokrenuti:

 • Instalirajte auto sjedalicu na stražnjem sjedalu automobila u skladu s uputama proizvođača, koristeći ili sigurnosni pojas ili LATCH (Lower Anchors and Tethers for Children) sustav, koji je ustvari novi standardizirani sustav dječje sigurnosne auto sjedalice koji pojednostavljuje postavljanje sjedalice i povećava sigurnost.
 • Koristite pojas — pojas koji se objesi na vrh sjedalice i povezuje s donjim stabilnim djelom sjedala – za dodatnu sigurnost.
 • Prilagodite pojaseve tako da su postavljeni na ili iznad djetetovih ramena. Provjerite da pojasevi dobro prianjaju.

7. Oblačenje djeteta u preveliku odjeću

Pojasevi i trake za vezivanje ne  mogu osigurati dostatnu zaštitu preko debele odjeće djeteta.  Ako je hladno obucite vašem djetetu laganiju jaknu i kapu. Zakopčajte pojaseve kako treba i tada ugurajte dekicu oko vaše bebe kako bi joj bilo toplije. Debelu odjeću sačuvajte za izlazak van iz auta.

8. Prerano premještanje u Booster auto sjedalicu

Booster auto sjedalica je ustvari podloška za sjedenje djeteta u sjedištu automobila. Starija djeca trebaju Booster sjedalice kako bi im se pomoglo da se sigurnosni pojas za odrasle ispravno podesi. Možete zamijeniti Vašu auto sjedalice s Booster sjedalicom kad vaše dijete postigne najveću težinu,  to je obično 18 do 36 kilograma ili visinu preporučenu od strane proizvođača auto sjedalice.  Sjetite se, međutim, da je vaše dijete najsigurnije ako ostane u auto sjedalici s remenjem što je dulje moguće.

9. Pogrešno korištenje Booster sjedalice

Booster sjedalice moraju se koristiti s pojasevima preko struka i ramena - nikada samo preko struka. Provjerite ne leži li pojas preko struka nisko i je li podešen preko natkoljenica i da se rameni pojas križa sredinom prsa vašeg djeteta i ramena.
Neke Booster sjedalice dolaze bez naslona za leđa. Booster sjedalice bez naslona za leđa također se moraju koristiti s pojasevima preko struka i ramena - nikada samo pojas preko struka. Ako vaše vozilo ima niske naslone za leđa ili nema naslon za glavu kako bi se zaštitili glava i vrat vašeg djeteta u sudaru, razmislite o korištenju Booster sjedalice s visokim naslonom za leđa koji odgovara visini i težini vašeg djeteta.

10. Prerano korištenje sigurnosnog pojasa za odrasle

Većina djece može sigurno koristiti pojas za vezanje odraslih negdje u dobi između 8 i 12 godina.

Evo kako ćete znati da je vaše dijete spremno:

 • Vaše dijete je doseglo visinu od oko 1,5 m.
 • Vaše dijete sjedi naslonjeno leđima na stražnju stranu sjedala s njegovim ili njezinim koljenima savijenim udobno na rubu sjedala - i mogu tako ostati cijelo putovanje.
 • Pojas preko struka leži ravno i podešeno preko  natkoljenica vašeg djeteta, a pojas za rame se oslanja na sredinu ramena i prsa - ne na vrat ili lice.
 • Provjerite je li vaše dijete uvuklo rameni pojas pod njegove ili njezine ruke ili iza leđa.

Zapamtite, stražnje sjedalo je najsigurnije mjesto za djecu mlađu od 13 godina.

Ako se služite engleskim jezikom šire informacije o pitanjima pravilnog korištenja dječjih sigurnosnih auto sjedalica možete potražiti na web stranici National Highway Safety Administration - http://www.nhtsa.gov/ - Child Safety.

Tekst prenesen iz MayoClinic letters


Ivan Smoljan, listopada 2011. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.