PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Prevezi me nježno

Priredili: Goran Tratnjak i Nenad Zuber

Rijetki svjedoci, slučajno zatečeni u ranim jutarnjim satima prve subote mjeseca rujna ove godine u Zatonu, na Državnoj cesti broj osam, nedaleko Dubrovnika, mogli su svjedočiti uistinu nesvakidašnjem događaju. 1Crveni karavan njemačkih registarskih oznaka, nakon prolaska desnim zavojem, udara u zaštitnu ogradu svojom desnom stranom, nekontrolirano bočno kliže po cesti, udara u zaštitnu ogradu na suprotnoj strani ceste i zaustavlja se, kao vodom donesen, na kolničkoj traci suprotnog smjera. Pri tom su iz vozila ispala četiri putnika, sve redom mlade osobe starosti od 15 do 20 godina, od kojih su dvoje zadobile teške tjelesne ozljede, a dvoje po život opasne ozljede.

Najnevjerojatnije u svemu tome je činjenica da je u tom vozilu još uvijek ostalo ukupno pet osoba, uključujući i 21- godišnju vozačicu hrvatskog državljanstva (da ne mislite da je to učinio neki stranac, iako je vozilo bilo strano) koja je, između ostaloga, upravljala vozilom pod utjecajem alkohola.

Uz malo elementarne matematike, lako je izračunati da se u tom vozilu prevozilo ukupno devet osoba!  Što je tu djecu natjeralo na tako nepromišljenu, ludu i opasnu avanturu – suprotnu svim važećim propisima u našoj državi?

Istina, vozačka dozvola B kategorije uključuje i mogućnost upravljanja osobnim automobilima namijenjenima za prijevoz do najviše osam putnika (kombi vozila), ne računajući vozača, ali čekajte malo… ovo je vozilo niže srednje klase koje je registrirano za najviše pet osoba – dakle, za vozača i četiri putnika – iako se radi o karavan vozilu.

Naravno, sve ove odredbe proizlaze iz temeljnog prometnog propisa u našoj državi: Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Ovaj nemili događaj s početka članka ponukao me je na prisjećanje upravo tih propisa. Vjerujem kako među čitateljima – pogotovo mlađima, ima onih koji su bili, ili će biti, u prilici ukrcati u svoje vozilo onog “jednog previše” (ne daj Bože dva, tri, četiri ili više osoba - kao vozačica s početka priče!).

Što kažu propisi?

U vozilu ili na vozilu smije se prevoziti u prometu na cesti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli (za osobne automobile i kombi vozila: dva, tri, … pet, … sedam, … do najviše 8+1).

 

Drugim riječima, za konkretni slučaj, ako je vozilo registrirano za pet osoba, uz vozača u tom vozilu može biti najviše četiri putnika. Međutim, ako se u tom vozilu spusti stražnji naslon sjedala radi prijevoza dugoga tereta, možete povesti samo suvozača i nikoga više.
Očito da su „ona četiri suputnika previše“ u vozilu s početka članka bila ukrcana u prostor za prtljagu, ili su jedni sjedili u krilu drugih. Ovo zadnje za mlade može biti simpatično i privlačno, ali je nepropisno i vidite kako je završilo!

Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Sigurnosni pojasevi ugrađuju se na stražnja sjedala osobnih automobile već više od 12 godina, tako da ni putnici na stražnjim sjedalima nisu pošteđeni te obveze. Postoje i neke iznimke od tog pravila. Iznimno, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas (iako na tom uvjerenju ne piše kako se zaštititi od ispadanja iz vozila ili udara u prednji dio instrumentne ploče u slučaju prometne nesreće).
Očito je da djeca koja su poispadala iz vozila, dok je ono nekontrolirano udaralo u zaštitne ograde, nisu bila vezana – jer za njih nije niti bilo raspoloživih pojaseva u vozilu. Nismo niti sigurni jesu li ona djeca koja nisu ispala iz vozila bila vezana. Da je brzina vozila u trenutku udara bila veća, vjerojatno bi i posljedice zbog nevezanja bile još strašnije.

Osoba koja se prevozi vozilom ne smije ni na koji način ometati vozača u upravljanju vozilom, niti utjecati na vozača da upravlja vozilom na način kojim se smanjuje sigurnost prometa.  Je li se nesreća s početka ove priče (ako izuzmemo utjecaj alkohola – i o tome je već pisano na ovim stranicama) dogodila zbog ometanja vozačice ili joj je upravljanje bilo otežano zbog rasporeda sjedenja u vozilu – utvrdit će istraga.
Što je pravi uzrok nesreće? Koliko je suputnika sjedilo na prvome redu sjedala? Nisu li suputnici ometali vozačicu? Je li vozačica imala dovoljno prostora za obavljanje potrebnih radnji za vožnje zavojima? Nije li zbog rasporeda masa u vozilu došlo do smanjenja stabilnosti vozila, što s možebitnim neiskustvom vozačice može biti (ili jest) gubitna kombinacija?

No, pustimo sada konkretnu nesreću i da podsjetimo se ostalih propisa o prijevozu osoba u vozilima!

Što kažu propisi o prevoženju djece u automobilu?

Iako je o ovoj temi već pisano na stranicama www.sigurno-voziti.net , nikada nije uzalud ponoviti još jednom propise o načinu prijevoza djece u automobilima.

Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu. Sjedalica mora biti prilagođena dječjem uzrastu, pravilno smještena i predviđena upravo za korištenje u prometu, što se dokazuje homologacijskom oznakom.

Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje. Odmah naglasimo, ne dopuštajte djetetu da stoji u automobilu u sredini iza prednjih sjedala, koliko god to njemu atraktivno bilo. Ako nije vezano, u slučaju sudara, pretvara se u projektil dovoljno snažan da proleti između prednjih sjedala i probije vjetrobransko staklo.

Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano. Zračni jastuk treba isključiti, jer bi u slučaju aktivacije ozlijedio dijete, a smještaj sjedalice suprotan smjeru vožnje važan je zbog slabije konstitucije dječjeg tijela, posebno vratnih kralježaka, koji bi pri udarcu stradali.

Što kažu propisi o prijevozu osoba teretnim vozilima?

Možda je upravo sada pravi trenutak, kada su na cestama mnoga teretna ili radna vozila koja ubiru  plodove jeseni (berbe su grožđa, raznog voća, kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura), da se podsjetimo propisa o prijevozu osoba na takvim vozilima. U tovarnom sanduku vozila za prijevoz tereta, prikolicama i prikolicama traktorskih vozila u pravilu se ne smiju prevoziti osobe (što je nažalost pogrešna praksa u ruralnim sredinama Hrvatske).

Iznimno, na teretnom automobilu u prostoru za smještaj tereta ili na priključnom vozilu koje vuče traktor, može se prevoziti najviše pet osoba koje rade na utovaru ili istovaru tereta ili obavljaju druge radove (postoje i iznimke ali uz prethodno odobrenje i posebno uređen i opremljen prostor za prijevoz ). Osobe koje nisu navršile 14 godina smiju se prevoziti na taj način samo uz pratnju punoljetne osobe.

U prometu na cesti zabranjeno je prevoziti osobe teretnim automobilom kojem tovarni sanduk nema stranice, vozilom s automatskim istovarivačem, priključnim vozilom za prijevoz tereta koje vuče teretni automobil, prikolicom za stanovanje (kamp-prikolica) i priključnim vozilom koje vuče traktor, kad traktor vuče više od jednoga priključnog vozila.

 

Osobe koje se prevoze teretnim automobilom u prostoru za smještaj tereta i priključnim vozilom koje vuče traktor ili radni stroj ne smiju stajati u vozilu, sjediti na stranicama, na nestabilnom teretu ili na teretu koji prelazi visinu stranica vozila.

 

Na radnom stroju i njegovom priključnom vozilu za vrijeme kretanja po cesti smije se nalaziti vozač i pratilac. Na radnom stroju i njegovom priključnom vozilu za vrijeme vožnje po cesti smije se nalaziti vozač i pratilac. Na motokultivatoru za vrijeme kretanja po cesti smije se nalaziti samo vozač, a na priključnom vozilu motokultivatora smije se nalaziti najviše tri osobe koje rade na utovaru ili istovaru tereta ili obavljaju druge poslove.

Za vrijeme kretanja, u vozilo se ne smije uskakati, iskakati, otvarati vrata, naginjati se izvan vozila i voziti se na vanjskim dijelovima vozila ili na traktorskim priključcima.

Vozač ne smije prevoziti osobe u zatvorenom prostoru vozila koje se ne može otvoriti iznutra.

Što kažu propisi u vezi prijevoza biciklima?

Još uvijek je lijepo vrijeme, možda malo neuobičajeno za ovo doba godine, pa na prometnim površinama još uvijek ima puno biciklista, djece i odraslih.

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale.

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Ako živite u blizini dječjeg vrtića provirite kroz prozor svog uličnog balkona i provjerite koliko se, naizgled brižni roditelji, pridržavaju ovog pravila u Vašem gradu. Zacijelo ne baš mnogo.

I na kraju:   
Bez obzira na priliku, žurbu, potrebu, situaciju ili nagovor drugih nikada ne postupajte suprotno ovome što je napisano! Možda se jednom ništa niti ne dogodi i prekrcavanje vašega vozila protekne bez posljedica, iako riskirate plaćanje kazne. No rizik kojemu  pri tome izlažete sebe i svoje suputnike  - ogroman je!  

Prometna nesreća s početka ove priče na najgori mogući način to upravo i dokazuje.


Goran Tratnjak, Nenad Zuber , rujna 2011. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.