PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pazite li dovoljno na djecu u prometu

Priredio: Vladimir Benceković

Svi znamo da su djeca među najugroženijim sudionicima u prometu. Razigrana su. Neodgovorna. Ne poznaju propise. Ma, sve to znamo, pa i više od toga!
No, jesmo li se upitali: Koliko pazimo na njih u prometu?
Jako! Da, da, ali usprkos toga ginu u prometu! U 2005. godini, u prometnim nesrećama (izvor: MUP RH) poginulo je 18-ero djece do 14 godina starosti, 306 ih je teško ozlijeđeno, a čak 1446 ih je lakše ozlijeđeno!

U šumi propisa koji obvezuju vozača na propisno ponašanje i obzirno postupanje prema drugim sudionicima prometa, poglavito najmlađima, ima jedan koji nam se čini da ga vozači ili ne znaju ili ne poštuju.
Taj propis kaže: „Vozac vozila koje se krece iza vozila kojim se prevoze djeca i vozac vozila koji tom vozilu dolazi u susret na cesti koja ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, dužni su zaustaviti se kad je vozilo kojim se prevoze djeca zaustavljeno na kolniku, dok djeca ulaze ili izlaze iz vozila“.

Što to znaci?
Što je opasno u toj situaciji?
U blizini vrtića, škola ili sličnih mjesta možete za vrijeme vožnje naići na autobus zaustavljen uz rub kolnika, koji je posebno obilježen i ima uključene sve pokazivače smjera. Doista neobična situacija!
Prepoznali ste znak na autobusu? Iz tog autobusa ili u taj autobus, izlaze ili ulaze djeca. Sjetite se: nesmotrena su, razigrana i ne znaju svoje obveze u prometu. Mogu naglo istrčati na cestu iza autobusa, a da ih uopće ne vidite. To je izuzetno opasna situacija!  

Kako postupiti?
Uvijek, bez obzira, dolazite li iza autobusa ili ususret autobusu koji je na opisani način zaustavljen uz rub kolnika, morate stati i sačekati dok djeca ne izađu ili uđu u autobus, dok se na njemu ne zatvore sva vrata, a vozač isključi sve pokazivače smjera i uključi se autobusom u promet.
Takav postupak vozača, bez obzira koliko se nekome činio bespotreban, nužan je zbog prirode opisane opasnosti.

Ocijenite, je li vozač crvenog automobila postupio oprezno i propisno?

Vladimir Benceković, travnja 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.