PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pažnja na "glavnoj" cesti

Priredio: Vladimir Benceković

C09
B01
B02
U gradovima često nailazimo na raskrižja glavne i sporedne ceste gdje glavna cesta nije označena prometnim znakom C09 „Cesta s prednošcu prolaska“ a sporedne ceste su označene znakom B01 „Križanje s cestom s prednošcu prolaska“ ili B02 „Obvezno zaustavljanje“ . Neki se vozači pitaju kako će u takvom slučaju znati da se kreću glavnom cestom.

Odgovor na to pitanje je u suštini vrlo jednostavan. Onaj tko je stvorio takvu situaciju na raskrižju upravo je i htio da si vozač postavi takvo pitanje prije no što u njega uđe.

Zašto?

Pogledajmo ponašanje većine vozača koji prilaze raskrižju označenom znakom „Cesta s prednošcu prolaska“ . Voziti će nesmanjenom brzinom između 50 i 80 km/sat, ovisno o ograničenju, a vrlo često i većom brzinom. To je sasvim uredu na glavnim gradskim prometnicama s velikom gustoćom prometa kako bi protočnost prometa bila što veća. No, postoji li takav interes u četvrtima gradova gdje se cestama kreću uglavnom samo oni koji tamo žive?

Ne! Stanovnici takvih četvrti gradova zainteresirani su za što smireniji promet.

To se postiže označavanjem četvrti prometnim znakom C26 „Podrucje smirenog prometa“ ili C22 „Zona u kojoj je ogranicena brzina“ . Jedno od rješenja su raskrižja cesta iste važnosti. Tada svi vozači prilaze tom raskrižju smanjenom brzinom kako bi u slučaju potrebe mogli zaustaviti ispred njega i propustiti vozilo s desne strane.

A jedno od rješenja za ostvarenje smirenog prometa je i situacija iz naše priče. Ako glavnu cestu ne označimo prometnim znakom „Cesta s prednošcu prolaska“ , vozač ne zna kada prilazi takvom raskrižju da se nalazi na glavnoj cesti i mora pretpostaviti kako prilazi raskrižju cesta iste važnosti. Mora smanjiti brzinu vožnje i gledati u ulicu desno kako bi mogao propustiti vozila koja iz nje dolaze.

U jednom trenutku ugledati će u toj ulici prometni znak oblika trokuta s vrhom prema dolje ili osmerokuta, znati će njihovo značenje iako ga vidi sa stražnje strane, shvatiti će da se nalazi na glavnoj cesti i nastaviti vožnju povećavajući brzinu. Dakle, cilj je postignut – smirivanje prometa.

Sada je možda i jasnije zašto su jedino prometni znakovi za uređenje prometa na raskrižju neobičnog oblika!

U okviru ove priče valja spomenuti i ponašanje vozača prema „običajnom pravu“. Kada ulice nisu označene prometnim znakovima domaći vozači svojim ponašanjem odrede prometni pravac s prednošću prolaska. To je nedopustivo! Došljacima takvo „običajno pravo“ uopće nije poznato, a za pretpostaviti je kako i većina domaćih vozača ipak postupa u skladu s pravilima prometa.

Zaključak: Kada prilazite raskrižju koje nije označeno prometnim znakom „Cesta s prednošcu prolaska“ , obvezno smanjite brzinu vožnje kako bi mogli sagledati kompletnu situaciju, pravilno postupiti i na siguran način proći. Takvim postupkom zadovoljiti će te i željeni cilj – smirivanje prometa.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.