PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Poštujmo njihove znakove

Priredili: Nenad Zuber i Vladimir Benceković

Osobama s invaliditetom jedan od većih životnih problema je ravnopravno sudjelovanje u cestovnom prometu. Taj problem nastaje prije svega zbog neprimjenjivanja postojećih rješenja pristupačnosti, neprimjerenih rješenja ili nepostojanja takvih rješenja. No, vrlo često taj problem je izazvan neprimjerenim ponašanjem vozača. Ponekad zbog nepoštivanja propisa, ponekad zbog nedovoljne senzibilnosti vozača prema teškoćama osoba s invaliditetom. Podsjetimo se kako to izbjeći.

znak pristupacnostiPrije svega, moramo poznavati znak pristupačnosti kojim osobe s invaliditetom označavaju vozilo kojim se prevoze. Taj znak osobi s invaliditetom donosi određena prava pri sudjelovanju u prometu, a za ostale znači obvezu ponašanja kojim ta prava neće biti onemogućena.

Temeljna obveza vozača prema osobama s invaliditetom određena je odredbom članka 38. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prema toj odredbi vozač je dužan na dijelu ceste po kojem se kreću osobe s invaliditetom, ili su postavljeni prometni znakovi o sudjelovanju tih osoba u prometu, voziti s osobitim oprezom i takvom brzinom da vozilo može pravovremeno zaustaviti u slučaju potrebe.

        

Posebno pažljivi vozači moraju biti kada prilaze obilježenom pješačkom prijelazu. Ako uoče osobu s invaliditetom koja namjerava prijeći kolnik, obvezni su zaustaviti vozilo ispred obilježenog pješačkog prijelaza bez obzira što ta osoba još nije stupila na taj prijelaz.

Nepropisno zaustavljeni ili parkirani automobili vrlo su često prava mora za osobe s invaliditetom. Neki vozači bezobzirno parkiraju svoja vozila naslijepe osobe parkirališnim mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom i time im onemogućuju dolazak u određenu ustanovu. Neki opet nepropisno parkiraju svoja vozila na nogostupu pa je razmak između tog vozila i zgrade odnosno ograde nedovoljan za prolaz invalidskih kolica, a slijepe osobe se vrlo teško snalaze u pronalaženju mogućeg prolaza. U takvim slučajevima prisiljeni su izlaziti na kolnik čime se izlažu još većoj opasnosti.

Svaki vozač bi morao biti svjestan poteškoća koje imaju osobe s invaliditetom sudjelujući u prometu i mora voditi računa o svome ponašanju.

Ako niste posve sigurni kako se ponašati u prometu prema toj skupini sudionika, pogledajte Bonton o svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom: http://www.hsuti.hr/bonton/bonton.htm

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.