PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Kako utvrditi uvjete za sigurno pretjecanje

Priredio: Vladimir Benceković

Prije no što krene u pretjecanje vozač mora utvrditi ima li uvjeta za sigurnu izvedbu te radnje s vozilom. Najprije treba promisliti ima li uopće svrhe razmišljati o pretjecanju, nakon toga utvrditi kakva je preglednost i vidljivost te širina ceste, zatim provjeriti namjeru vozača koji se kreće iza njega, a onda slijede tri najteže, kritične provjere.

  1. Prvom provjerom treba utvrditi ne namjerava li vozač ispred njega pretjecati, obilaziti ili skretati.
  2. Drugom provjerom treba utvrditi je li slobodna prometna traka za promet iz suprotnog smjera na dovoljnoj udaljenosti.
  3. Trećom provjerom vozač se mora uvjeriti može li nakon pretjecanja ponovno zauzeti položaj u prometnoj traci kojom se kretao prije pretjecanja.

Većina vozača ove tri provjere čine tako što svoje vozilo pomaknu što bliže središnjoj crti i onda praktički provirivanjem iza vozila ispred utvrđuju tako važne uvjete. Bilo bi puno sigurnije kada bi vozač za tu svrhu pomaknuo svoje vozilo gotovo cijelom širinom na prometnu traku za pretjecanje, jasno uz uključeni lijevi pokazivač smjera. Tek ako tada utvrdi kako su zadovoljeni svi uvjeti sigurnosti, započinje s pretjecanjem.

pretjecanje

Takvim pozicioniranjem vozila postižu se slijedeće prednosti:

  • Iz te pozicije vozač može i sam uočiti vozilo ili prepreku na prometnoj traci koju će vozač ispred njega morati pretjecati odnosno obilaziti, pa će pravodobno biti spreman na takav njegov postupak, i neće ovisiti jedino o znaku pokazivača smjera vozača ispred;
  • Iz te pozicije vozač se može preciznije uvjeriti je li prometna traka za pretjecanje slobodna, ili koliko je udaljeno vozilo koje eventualno dolazi iz suprotnog smjera i kojom se brzinom kreće;
  • Ukoliko nema trenutno uvjeta za pretjecanje, iz te pozicije vozač može bolje planirati buduće postupke, te odustati od pretjecanja. Ovako se može lako utvrdi na puno većoj udaljenosti koliko vozila dolazi iz suprotnog smjera, kako se pruža cesta, je li prometni tok ispred gust, ima li ispred nešto drugo zbog čega treba odustati od namjere pretjecanja;
  • Jedino iz tog položaja vozač može valjano utvrditi hoće li se moći nakon pretjecanja vratiti na prometnu traku s koje je započeo pretjecanje;
  • U takvom položaju vozač potpuno jasno najavljuje svim ostalim sudionicima u prometu svoju namjeru;
  • I konačno, ukoliko postoje uvjeti za pretjecanja, vozač ga iz te pozicije započinje povećanjem brzine, praktički bez promjene smjera kretanja, čime je izbjegnuta svaka opasnost od zanošenja vozila zbog veće brzine.

Neki ovakvo pozicioniranje vozila prije pretjecanja smatraju znakom agresivne vožnje što može biti istina, no, ako se izvodi uz najveću pažnju i uvažavanje svih ostalih sudionika u prometu onda je to ipak doprinos većoj sigurnosti prometa. Ukoliko do sada niste u vašoj vožnji prakticirali ovakav postupak, pokušajte uz najveću pažnju i biti ćete sigurno zadovoljni rezultatom. Sretno !!!

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.