PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Prijelaz ceste preko željezničke pruge

Priredio: Vladimir Benceković


Ova slika i tekst objavljeni su u „Večernjem listu“ mjeseca rujna 2005. godine. Prikazuje jureći vlak na prijelazu ceste preko željezničke pruge u trenutku kada su polubranici podignuti a svjetlosni znakovi isključeni. Prikaz za horor filmove, ali i naša stvarnost.

Možemo analizirati zašto se to događa, koliko često se događa, tko je odgovoran, kakve su posljedice. Od svega toga ja sam izabrao sasvim drugo pitanje: kako se ponašati na prijelazu ceste preko željezničke pruge i nikada ne stradati, pa čak niti u situaciji kao na slici?

Cinjenica je kako najveci broj vozaca na prijelazima zašticenim branikom, polubranikom ili svjetlosnim znakom voze uz puno povjerenje u ispravnost njihova rada. Voze nesmanjenom brzinom ili smanje brzinu vožnje zbog lošeg kolnickog zastora na samom prijelazu. Takvo ponašanje nedopustivo je s aspekta sigurnosti, na što upucuje i slika s pocetka teksta, a i važeca pravila prometa.

Na nezaštićenim prijelazima većina vozača se ponaša u skladu s zakonskom odredbom: „Na prijelazu ceste preko željeznicke pruge u istoj razini na kojem nema uredaja za zatvaranje prometa ni uredaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, sudionici u prometu moraju se zaustaviti te mogu prijeci preko željeznicke pruge tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se krece po tracnicama“ . Ovdje problem stvaraju industrijski kolosijeci od kojih se neki koriste povremeno, a dobar dio nikada. Na takvim prijelazima vozači voze nesmanjenom brzinom što i ne predstavlja nekakvu opasnost jer vlak sigurno neće naići, a ako i naiđe, prijelaz mora zaštititi željezničko osoblje. Problem je zapravo u stvaranju loše navike, pa se vozaču može desiti isto ponašanje i na nezaštićenom prijelazu koji nije industrijski.

Ponašanje na zaštićenim prijelazima određeno je prometnim pravilom: „Vozac koji se vozilom približava prijelazu ceste preko željeznicke pruge u istoj razini dužan je kretanje vozila prilagoditi tako da ga može zaustaviti pred uredajem za zatvaranje prometa na prijelazu ili pred uredajem za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, odnosno da može zaustaviti vozilo prije nego što stupi na željeznicku prugu“. Ovakvom zakonskom odredbom isključena je svaka mogućnost stradanja. Vozač koji se ponaša u skladu s ovim pravilom neće imati problema niti u situaciji kao na slici. No, takvo ponašanje treba uvježbati. Vježbajte ga na prijelazima preko kojih svakodnevno vozite, čak i na zapuštenim industrijskim kolosijecima. Nakon izvjesnog vremena takvo vaše ponašanje postati će navika, automatizam. Zahvaljujući tome, neće vam se moći desiti previdjeti nepoznati prijelaz ceste preko željezničke pruge pa stradati.

Budite uporni u vježbanju – isplati se!

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.