PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Crveno ili zeleno

Priredili: Nenad Zuber i Vladimir Benceković

Vozač zelenog osobnog automobila u situaciji kao na slici, ulazi u raskrižje kada je na semaforu uključeno crveno svjetlo. Na izlasku iz raskrižja na lijevoj strani na stupu, koji nosi portal iznad prometnih traka, postavljeno je svjetlo u obliku zelene strelice sa smjerom lijevo koje je u ovom trenutku uključeno.
Zelena dopunska strelica, po Zakonu, smatra se ona koja je postavljena uz crveno svjetlo, a kada je uključena uz crveno svjetlo znači slobodan prolazak u smjeru strelice ukoliko se propuste vozila koja imaju slobodan prolazak.
Zelena strelica na stupu portala, kao na slici, nije zelena dopunska strelica iz zakona. Takva svjetla počela su se postavljati kako bi se olakšao izlazak iz raskrižja vozačima koji su u njemu ostali pri pokušaju skretanja ulijevo, a nisu to uspjeli učiniti na vrijeme zbog velike gustoće prometa iz suprotnog smjera. Uvažavajući tu logiku, vozač ne bi smio ulaziti u raskrižje kada je uključeno crveno svjetlo i takava zelena strelica. No, ni to nije propisano zakonom.

Kako postupiti u ovakvim situacijama ?

    Problem postoji očito zbog nedorečenosti propisa i ima ga gotovo u svakom gradu gdje postoje semafori. Mjesto postavljanja takvih zelenih strelica i način njihova funkcioniranja razlikuje se od grada do grada. Sve to ukazuje na nužnost velikog opreza!
     U takvim situacijama valja svoje postupke prilagoditi ponašanju "domaćih" vozača koji su svakodnevnom vožnjom u konkretnim situacijama stvorili nepisana pravila ponašanja.

    Na raskrižju sa slike postoji još jedna zanimljiva "inovacija" - semafor na portalu iznad prometnih traka postavljen na izlasku iz raskrižja! Ako u takvoj situaciji zataje semafori ispred raskrižja vozač bi smio skretati ulijevo i udesno i kada je na semaforu na portalu uključeno crveno svjetlo! Ovakvo rješenje je stvarnost u nekim državama SAD-a, ali jasno uređeno propisima, što kod nas nije slučaj.

Prema tome oprez !!!

Evo još nekoliko sličnih primjera iz lijepe naše:

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.