PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Ograničenje brzine kretanja

Priredio: Vladimir Benceković

Neposredno iza prometnog znaka "Ime naseljenog mjesta" postavljen je prometni znak izričite naredbe "Ograničenje brzine kretanja". Od mjesta postavljanja tog znaka vozačima je dopušteno kretati se ovom cestom brzinom do 70 km/sat.

Značenje znakova izričitih naredbi prestaje ukoliko se isti znak ne ponovi nakon raskrižja ili ako je iza njega postavljen znak prestanka tog ograničenja ili svih zabrana.

U skladu s time, u situaciji kao na slici vozači se smiju kretati brzinom do 70 km/sat do raskrižja koje vidimo neposredno iza nadvožnjaka. Kako isti znak nije ponovljen iza raskrižja to znači da se smije voziti brzinom do 50 km/sat koliko je prometnim pravilom dopušteno u naselju.

 No, prema Odluci o uređenju prometa u gradu Koprivnica, na dijelu ceste iza raskrižja na slici dozvoljeno je i nadalje voziti do 70 km/sat, što se može utvrditi prema postavljenom prometnom znaku ako se istom cestom krećete iz suprotnog smjera.

Takvu praksu susrećemo gotovo na svim državnim cestama kada se pružaju kroz naselja. Time se zaista postiže velika ušteda, ali se stvara i zabuna kod vozača. Kako postupiti u ovakvim situacijama ?  Teško je reći! Vozač uvijek mora poštivati propise, ali činjenica je kako čak i policija pri nadzoru brzine kretanja u navedenom slučaju postupa u skladu s Odlukom, a ne prema prometnom znaku!

No, kako vozači mogu znati sadržaj Odluke u nepoznatom gradu ako to nije obilježeno prometnim znakom?! Je li rješenje subjektivna procjena objektivne opasnosti?

Jedino pravo rješenje je ponovno postavljanje prometnog znaka iza svakog raskrižja gdje je Odlukom dopušteno kretanja većom brzinom nego što je to dopušteno prema prometnom pravilu.

U svakom slučaju oprez !!!

Postoje i ovakve situacije na našim prometnicama. Prometnim znakom brzina je ograničena na manju nego prometnim pravilom. I ovdje to ograničenje prema Odluci o uređenju prometa važi i iza raskrižja, ali prometni znak nije ponovljen iza raskrižja. Ukoliko bi vozač u ovom slučaju nakon raskrižja vozio 50 km/sat, kao u prethodnom slučaju, činio bi prekršaj. To ne bi bilo nimalo bezazleno ako bi policija pri nadzoru brzine kretanja postupala u skladu s Odlukom.

 

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.