PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Tipične pogreške mladih vozača u prometnim nezgodama

Izvor: Stručna analiza o mladim vozačima u prometu s prijedlogom mjera
Stručni tim Hrvatskog autokluba: Sinan Alispahić, Ivan Smoljan,
Nenad Zuber , Vladimir Benceković

Većina je spoznaja o ovom problemu još uvijek dosta općenita. Postoji relativno mali izbor literature koja pruža dublji, detaljniji uvid u nezgode u kojima sudjeluju mladi vozači - početnici u usporedbi s nezgodama u koje su uključeni stariji, iskusniji vozači te koja bi pronašla potrebite uzročno-posljedične veze raznih čimbenika koji doprinose nezgodama (osim Biltena MUP-a). Dubljim analizama na ovom području bilo bi moguće dobiti različite interesantne informacije kao, na primjer, cilj putovanja, koji su motivi dominantni pri izboru nečijeg stila vožnje, koji su to socijalni faktori i mehanizmi koji imaju ulogu u događanju prometnih nezgoda mlađih osoba i tako dalje.

Razmatranje ovih psihološko-socijalnih čimbenika moglo bi možda ponuditi temeljitije i čvršće polazne osnove za razumijevanje procesa koji dovede do prometnih nezgoda nego razmatranje čimbenika vezanih uz samu nezgodu, na primjer: psihofizičko stanje i ponašanje vozača u vrijeme nezgode, oprema vozila, stanje kolnika, prometni uvjeti, vrijeme - doba dana i tome slično.

Mladi vozači po godinama starosti, su u većem broju zastupljeni u mnogim vrstama prometnih nezgoda. Međutim, postoje određene vrste nezgoda u kojima je ta zastupljenost posebno izražena i gdje se može pretpostaviti da su te nezgode u uskoj korelaciji s činjenicom da se radi baš o mladim vozačima po vozačkom stažu.

Jedan je primjer pojava prometnih nezgoda u tipičnom 24 satnom razdoblju. Postoji relativno mali broj istraživanja koja pružaju statističke podatke o prometnim nezgodama vezanim uz pojedino doba dana, a koja u isto vrijeme, uzima u obzir broj prevezenih kilometara u tome vremenskom razdoblju.

Studija provedena u Americi (Williams, 1985.) pokazuje jasno povećanje rizika povezano s brojem prevezenih kilometara noćne vožnje i to posebice rizika vezanog uz mlade vozače muškoga spola. Autor je pokazao da mladi muškarci u dobi između 16 i 19 godina sudjeluju u cestovnom prometu noću sa samo 20%, ali da je njihovo sudjelovanje u smrtnim slučajevima u tom periodu 50%. Taj je rizik posebice izražen tijekom vikenda. Kada se promatra vrsta nezgoda u kojima mladi vozači najviše sudjeluju, dominiraju nezgode u kojima je sudjelovalo samo jedno vozilo. Mladi vozači često voze velikim brzinama što uzrokuje gubitak kontrole nad vozilom i izlijetanje s ceste.

Među mladim su vozačima vrlo česte i nezgode kojima je uzrok alkoholiziranost. Istraživanja su pokazala da mladi vozači ne konzumiraju alkohol u većoj mjeri nego njihovi stariji, iskusniji kolege, ali da su izloženi daleko većem riziku kada voze pod utjecajem alkohola. Utvrđena je i činjenica da mladi vozači najviše konzumiraju alkohol vikendom-noću te da su u tom periodu i najviše izloženi riziku. Istraživanje koje je provedeno u Norveškoj (Glad, 1985.) je pokazalo podatak o relativnom riziku smrtnosti kao posljedice prometnih nezgoda. Ako je rizik smrtnosti trijeznog vozača prezentiran s brojkom jedan, odgovarajuća je brojka za alkoholiziranog vozača u dobi od 18 do 25 godina 901, a za alkoholiziranog vozača u dobi od 25 do 49 godina 142.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.