PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Stradavanje mladih vozača u 2002. godini

Izvor: MUP, Republika Hrvatska

Što zapravo razumijeva pojam "mladi vozaci": to su osobe od 18 do navršene 24. godine života koje posjeduju valjanu vozacku dozvolu za upravljanje vozilom na motorni pogon.

U 2002. od ukupno 571 prometne nezgode s poginulim osobama, mladi su vozači prouzrokovali njih 157, što je 27.5 posto od ukupnog broja takvih nezgoda. U njima je poginulo 179 osoba ili 28.5 posto svih poginulih. Zabri­njava podatak da je 37 mladih vozača ili u 23.6 posto nezgoda s poginulima bilo pod utjecajem alkohola. Poginula su 64 mlada vozača, odnosno 35.8 posto od broja poginulih u nezgodama koje su prouzrokovali.

Valja naglasiti, da se broj najtežih prometnih nezgoda, odnosno ne­zgoda s poginulim osobama, koje su prouzrokovali mladi vozači počet­kom prošle godine kretao od 30 do 40 posto mjesečno. U svibnju te godine, nakon dugo vremena, taj je postotak sveden na oko 20 posto, u lipnju su uzrokovali 24 posto takvih nezgoda, a u srpnju 22 posto. U kolovozu je taj udio bio gotovo 30 posto, da bi u rujnu i listopadu opet pao na 22 posto. U studenom je postotak ponovno narastao, na čak 33 posto, da bi u prosincu ponovno pao na 21,4 posto (grafikon 1 i 2).

Grafikon 1: Broj i udjel prometnih nezgoda s poginulim osobama koje su prouzrokovali mladi vozači

Grafikon 2: Poginule osobe u prometnim nezgodama koje su prouzrokovali mladi vozači po mjesecima u 2002. godini

Spomenemo li i podatke o teškim nesrećama mladih vozača u 2001., u kojoj su od ukupno 577 prometnih nezgoda s poginulim osobama mladi vozači prouzrokovali 122 ili 21,1 posto, te da je u tim nezgodama poginulo 140 mladih osoba ili 21,6 posto od svih poginulih, a 30 je mladih vozača ili u 25,6 posto nezgoda s poginulima, bilo pod utjecajem alkohola, ne mora se posebno naglašavati ozbiljnost problema mladih i njihova sudjelovanja u prometu.

Da bi barem djelomice ublažila teške posljedice za mlade sudionike u prometu, prometna policija poduzela je određene preventivno-represivne akcije koje su pridonijele znatnom smanjenju stradavanja. To potvrđuje akcija "Mladi vozači", provedena u sklopu Nacionalnog programa sigurno­sti cestovnog prometa u svibnju prošle godine koja je dala prve pozitivne rezultate. Istina, s vremenom, njezin je učinak ipak oslabio (tablica 3).

Navedene činjenice govore o potrebi neposustajanja u promicanju poželjnog ponašanja u prometu medu mladim vozačima u čemu policija ne smije ostati usamljena.

Najčešće pogreške

Uvjerljivo najčešća pogreška mladih vozača zbog koje se događaju najteže prometne nezgode je nepropisna ili neprilagođene brzina. Ona je bila uzrok u 116 ili 73,9 posto prometnih nezgoda. U njima je poginulo 135 ili 75,4 posto svih poginulih u prometnim nezgodama koje su skrivili mladi vozači. Ostatak se odnosi na ostale pogreške vozača.

Pogledamo li vrste prometnih nezgoda, najčešće je riječ o slijetanjima s kolnika. Slijetanja je bilo u 53 nezgode ili 33,8 posto u kojima su poginule 73 osobe ili 41 posto poginulih.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.