PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

Tradicionalna zagrebačka kulturna manifestacija – Međunarodni zagrebački salon autokarikature okuplja već 13. godinu za redom karikaturiste i karikaturistice iz cijeloga svijeta. Tema Salona za 2019. godinu bila je BENZINSKE POSTAJE. Veliki broj karikaturista i karikaturistica i ove je godine pokazao interes i svojim radovima počastio naš, jedinstveni salon karikature koji se profilirao u respektabilnu, priznatu i poznatu međunarodnu izložbu autokarikature.

Na ovogodišnji natječaj je pristiglo je 420 karikatura 252 autora i autorica iz 55 zemalja svijeta. Očito je da sve više autora (ove godine 32 više nego prošle godine) iz sve više zemalja svijeta (pet više nego prošle godine) pokazuje interes i potvrđuje karikaturu kao vrlo interesantan medij u gotovo svim krajevima svijeta. Grad Zagreb se može pohvaliti da je domaćin kulturne manifestacije koja je u središte postavila važan djelić naše svakodnevnice, a to su automobili.

Karikature na temu poslali su karikaturisti iz: Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Egipta, Engleske, Estonije, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Indonezije, Iraka, Irana, Irske, Italije, Izraela, Jordana, Kanade, Kine, Kolumbije, Kube, Libanona, Litve, Mađarske, Makedonije, Malezije, Maroka, Mianmara, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Saudijske Arabije, Sirije, Sjedinjenih američkih država, Slovačke,  Slovenije, Srbije, Sudana, Španjolske, Švedske, Turske, Ukrajine, Urugvaja i Uzbekistana.

Otvorenje ove originalne i jedinstvene kulturne međunarodne manifestacije, 13. Međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature 2019, održano je 20. veljače 2020., uobičajeno, u predvorju Poglavarstva Grada Zagreba uz prigodne govore, nazočnost organizatora Centra za kulturu i informacije Maksimir, predstavnika Grada Zagreba, članova međunarodnog prosudbenog povjerenstva, nekoliko dobitnika ovogodišnjih nagrada i priznanja, predstavnika veleposlanstava zemalja iz kojih su dobitnici, a nisu bili nazočni ovoj dodjeli nagrada, zatim gostiju, televizijskih kuća (HRT, Z1, Jabuka N1),  radijskih kuća (radio Sljeme i radio Kaj) te drugih medija.


Uvodne riječi na otvorenju izrekla je i u ime organizatora, gospođa Lea Lovrenčić. Nazočnima se obratio u ime međunarodnog žirija, predsjednik, gospodin Nenad Zuber.

Ovogodišnji Salon otvorio je gospodina Milan Bandić, gradonačelnika Grada Zagreba, kao glavni pokrovitelj Salona.

Svečanost otvorenja te dodjelu ovogodišnjih nagrada i priznanja karikaturistima vodio je gospodin Ronald Braus.

U sklopu svečanog otvorenja dodijeljen je Grand Prix, 1., 2. i 3. nagrada, dva posebna priznanja i pet posebnih pohvala.

Stručni žiri 13. međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature 2019. u sastavu: mr.sc. Nenad Zuber, predsjednik žirija, dr.art. Mirna Rudan Lisak, savjetnica u Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba, Krunoslav Tkalčič, viši savjetnik u sektoru za promet Grada zagreba, Ante Lebo, Uniqa osiguranje d.d., Milan Alašević, karikaturist iz Slovenije, Romeo Ibrišević, fotoreporter i autor projekta „Očistimo Hrvatsku od autoolupina“ i Tomislav Vuković, akd. Kipar, viši stručni suradnik, voditelj galerije „Crta“ – pregledao je sve karikature koje su pristigle na ovogodišnji Salon. Bio je vrlo zahtjevan posao odabrati one najbolje.

Želja svakog povjerenstva i organizatora ovoga (ali i sličnih događanja) jest dovesti što veći broj sudionika na natječaj. Nažalost time se situacija za žiri bitno usložnjava i postavlja pitanje: Kako od svih prispjelih radova izabrati one najbolje? Stoga je i posao žirije vrlo složen i odgovoran. Ipak, uz sve napore ocijenjene su, nagrađene i pohvaljene najbolje karikature. Nažalost, ostalo još nekoliko sjajnih radova bez nagrada, priznanja ili pohvala žirija.

Sve nagrađene karikature i po jedna od svakoga autora objavljene su u Katalogu 13. međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature 2019.

Iz uvodnog dijela Kataloga

Poštovani i dragi karikaturisti!
Čast mi je i zadovoljstvo izraziti vam dobrodošlicu na 13. međunarodni zagrebački salon autokarikature! Kao što vam je poznato, Salon se već poslovično održava povodom obilježavanja obljetnice pojavljivanja prvog automobila u Hrvatskoj, sad već 121., stoga mogu ponoviti da smo bili i ostali dosljedni kao perpetuum mobile ostvarujući zagrebačkim ciklusom autokarikature antologiju upravo s automobilskim motorom i njegovim beskonačnim kretanjem. Osim toga, premda je uvriježeno mišljenje da je najteže prihvatiti šalu na svoj račun, vjerujem da će se ponirući u ovogodišnju temu mnogi karikaturisti našaliti upravo sami sa sobom, ostvarujući tako autokarikaturu u svakom smislu.

Od prvih dana automobil je sastavnim dijelom naše svakodnevice, on je prisutan u svim sferama našega života i rada i već samim time pruža obilje situacija koje karikaturisti mogu interpretirati na bezbroj samo sebi svojstvenih načina. Karikatura je jedinstvena po tome što na duhovit način ponire u samu srž odabrane teme, a ove godine, siguran sam da će humor biti i opasno zapaljiv jer je tema ovogodišnjeg Salona BENZINSKE POSTAJE!
Budući da su Zagreb i Hrvatska pronašli svoje mjesto na svjetskoj karti međunarodnih izložbi karikature zahvaljujući prepoznatljivoj, stalnoj i originalnoj i sveprisutnoj temi Auto naš svagdašnji, dosadašnjim organizatorima čestitam na upornosti i kreativnosti. Ove godine na organizaciji osobito želim zahvaliti Centru za kulturu i informiranje Maksimir, koja je u suradnji s gospodinom Ivicom Palatinušom, autoru projekta, i tvrtkom HUNA d.o.o. ove godine preuzeo organizaciju te uspješno realizirao ovaj važan i vrijedamn projekt koji je doprinio prepoznatljivosti Zagreba u svjetskim karikaturističkim krugovima.
Vama drage natjecateljice i dragi natjecatelji, iznad svega želimo puno smijeha i dobre zabave, a nagrade neka ponovno uzmu najbolji autokarikaturisti! Svim sudionicima želim ugodan boravak u Zagrebu.

Gradonačelnik Grada Zagreba

Milan Bandić

 

Zadovoljstvo mi je u ime organizatora CKI Maksimir potvrditi da je tema ovogodišnjeg Salona autokarikature iznova privukla brojne karikaturiste iz cijeloga svijeta. Sudeći po broju pristiglih radova na temu Auto naš svagdašnji: Benzinske postaje, možemo zaključiti da je Grad Zagreb domaćin još jedne kulturne manifestacije na koju trebamo biti izrazito ponosni.
Na međunarodni natječaj prijavilo se  252 autora i autorica iz 55 zemalja, a ukupno je pristiglo 420 radova. Niti ove godine nijwe nedostajalo radova +koji dozom humora i ironije opisuju situacije iz svakodnevnog života u kojima će se mnogobrojni prepoznati. Iako će vas neki radovi potaknuti na razmišljanje, velika većina ipak će izmamiti osmijeh na vaša lica, a ponekad vas i nasmijati do suza.
Međunarodni zagrebački salon autokarikature održava se uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića i potporu Gradskog ureda za kulturu  te im ovom prilikom još jednom želimo zahvaliti na kontinuiranoj podršci kroz sve ove godine.
Zahvalu želimo uputiti i članovima stručnoga žirija koji su pažljivom selekcijom prepoznali i izdvojili najbolje i nagrađene radove. Iskrene čestitke svim nagrađenima autorima, dobitnicima priznanja i pohvala, a karikaturistima svih zemalja zahvaljujemo na sudjelovanju i kreativnosti koju su pokazali u svojim radovima.
Budući da se pokazalo da su teme vezane za svijet automobila neiscrpne, sa sigurnošću mogu reći doviđenja na 14. Salonu autiokarikature.

Ravnatelj CKI Maksimir

Goran Jerković

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.