PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
salon karikature

Već etablirani tradicionalni Međunarodni zagrebački salon autokarikature doživio je ove godine svoje dvanaesto uprizorenje.

Karikaturisti iz mnogih zemalja svijeta pokazali su i ove godine zapažen interes, odazvali se i temeljem poziva o sudjelovanju - poslali svoje karikature, svoj autentični proizvod, šaljivi likovni prikaz jednoga trenutka – na temu VUČNA SLUŽBA! Veliki broj autora, koji su do sada već nekoliko puta sudjelovali na zagrebačkom salonu, ali i veliki broj novih autora dokazali su i pokazali su da se naš jedinstven Zagrebački salon karikature profilirao u respektabilnu, priznatu i poznatu međunarodnu izložbu autokarikature.

Na ovogodišnji natječaj pristigla je 491 karikatura od 220 autora iz 50 zemalja svijeta, što je znatno veći broj nego prošle godine. Karikaturisti su svoje radove poslali iz: Alžira, Argentine, Australije, Austrije, Azerbeijđana, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Češke, Egipta, Engleske, Estonije, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irana, Italije, Izraela, Kanade, Kazahstana, Kine, Kolumbije, Libanona, Mađarske, Makedonije, Maroka, Mianmara, Nigerije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih američkih država, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske, Tajlanda, Turske, Ukrajine, Urugvaja i Uzbekistana.

Otvorenje ove originalne i jedinstvene kulturne međunarodne manifestacije, 12. Međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature održano je 25. listopada 2018. Godine, uobičajeno, u predvorju Poglavarstva Grada Zagreba uz prigodne govore, nazočnost organizatora, predstavnika Grada Zagreba, članova međunarodnog prosudbenog povjerenstva, nekoliko dobitnika ovogodišnjih nagrada i priznanja, predstavnika veleposlanstava zemalja iz kojih dobitnici nisu bili nazočni ovoj dodjeli nagrada, gostiju, televizijskih i radijskih kuća te drugih medija.

Uvodne riječi na otvorenju izrekao je voditelj projekta gospodin Ivica Palatinuš, a nazočnima se obratio i predsjednik međunarodnog žirija, gospodin Nenad Zuber. Ovogodišnji Salon otvorio je predstavnik glavnog pokrovitelja, gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milan Bandić.

Svečanost otvorenja te dodjelu ovogodišnjih nagrada i priznanja karikaturistima vodio je televizijski voditelj, uvijek duhoviti Mirko Fodor.

U sklopu svečanog otvorenja dodijeljen je Grand Prix, 1., 2. i 3. nagrada, dva specijalna priznanja i sedam specijalnih pohvala (klik za pregled nagrađenih radova).

Žiri 12. Medunarodnog zagrebackog salona autokarikature 2018. u sastavu: mr.sc. Nenad Zuber, predsjednik žirija, dr.art. Mirna Rudan Lisak, Krunoslav Tkalcic, Ante Lebo, Milan Alaševic, karikaturist, Romeo Ibriševic, fotograf i Goran Jerkovic, prof. – pregledao je sve karikature koje su pristigle na ovogodišnji Salon. Bio je vrlo zahtjevan posao odabrati one najbolje.

Želja svakog povjerenstva i organizatora ovoga (ali i slicnih dogadanja) jest dovesti što veci broj sudionika na natjecaj. Nažalost time se situacija za žiri bitno usložnjava. Kako od svih prispjelih radova izabrati one najbolje? Stoga je i posao žirije vrlo složen i odgovoran. Ipak, uz sve napore ocijenjene su, nagradene i pohvaljene najbolje karikature. Nažalost, ostalo još nekoliko sjajnih radova bez nagrada, priznanja ili pohvala žirija.

Sve nagrađene karikature i po jedna od svakoga autora objavljene su u Katalogu 12. Međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature 2018.

Iz uvodnog slova KATALOGA

Poštovani i dragi karikaturisti!

Cast mi je i zadovoljstvo izraziti vam dobrodošlicu na 12. Medunarodni zagrebacki salon autokarikature! Kao što vam je poznato, Salon se vec poslovicno održava povodom obilježavanja obljetnice pojavljivanja prvog automobila u Hrvatskoj, sad vec 120., stoga mogu ponoviti da smo bili i ostali dosljedni kao perpetuum mobile ostvarujuci zagrebackim ciklusom autokarikature antologiju upravo s automobilskim motorom i njegovim beskonacnim kretanjem.

Od prvih dana automobil je sastavni dio naše svakodnevice, on je prisutan u svim sferama našega života i rada te samim time pruža mnoštvo situacija koje karikaturisti mogu interpretirati na bezbroj samo sebi svojstvenih načina. Karikatura je jedinstvena po tome što na duhovit način ponire u samu srž odabrane teme, a ako je ljubav najviše stanje srca, onda možemo reći da je humor najviše stanje duha. Nemoguće je ne nasmijati se onda kad je karakter bilo koga ili čega doveden do svoje urnebesne krajnosti, očišćene od svih za karikaturu nevažnih detalja, a ove je godine tema Salona VUČNA SLUŽBA – ŠLEP SLUŽBA.

Baš kao što je to slučaj u prirodi i životu, ovogodišnji će se radovi možda više nego ikada temeljiti na guranju i potezanju, lakoći i težini, podizanju i padanju, ne bi li u konačnici sve skupa završilo u harmoniji ili neslaganju. Unatoč tomu što je najteže prihvatiti šalu na svoj račun, vjerujem da će se ponirući u ovogodišnju temu mnogi karikaturisti našaliti upravo sami sa sobom, ostvarujući tako autokarikaturu u svakom smislu.

Budući da su Zagreb i Hrvatska pronašli svoje mjesto na svjetskoj karti međunarodnih izložbi karikature zahvaljujući prepoznatljivoj, stalnoj i originalnoj i sveprisutnoj temi Auto naš svagdašnji, organizatorima čestitam na upornosti i kreativnosti. No, ove godine posebno želim zahvaliti gospodinu Ivici Palatinušu, autoru projekta, društvu HUNA d.o.o. koji nakon niza uspješno realiziranih Salona  od iduće godine organizaciju u cijelosti prepuštaju Centru za kulturu Maksimir. Hvala im na svemu što su do sada učinili za prepoznatljivost Zagreba u svjetskim karikaturističkim krugovima.

Vama drage natjecateljice, prije svega želimo puno smijeha i dobre zabave, a nagrade neka ponovno uzmu najbolji autokarikaturisti! Svim sudionicima želim ugodan boravak u Zagrebu.

Gradonačelnik Grada Zagreba
Milan Bandić

U dvanaest godina našega druženja sudjeluje 220 autora iz 50 zemalja svijeta s 491 karikaturom. To je ujedno posljednja godina u kojoj organizaciju salona odrađuje društvo HuNa d.o.o. i autor projekta. Od iduće godine organizaciju preuzima zagrebački centar za kulturu i informacije Maksimir. To što smo 12 godina zajedno u ovoj značajnoj i specifičnoj međusobnoj kulturnoj manifestaciji zaslužni su: Gradonačelnik Grada Zagreba, poštovani gospodin Milan Bandić, dipl.politolog, glavni pokrovitelj Međunarodnog salona autokarikature, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba
Sektor za promet Grada Zagreba, sponzori Salona, na prvome mjestu Uniqa osiguranje d.d.

Hvala im od sveg srca na potpori i razumijevanju.

Vama, poštovani autokarikaturisti iskreno i veliko hvala na višegodišnjem sudjelovanju u ovome projektu. Iskreno vjerujem u nastavak Vašega sudjelovanja na 13,, 14., 15., … te svim daljnjim Salonima. I konačno, hvala dragim suradnicima te članovima stručnoga žirija na trudu u ostvarivanju ovog, u svijetu prepoznatljivog projekta. Čestitam dobitnicima nagrda, priznanja i pohvala, a posebno čestitam prvoj ženi dobitnici Grand prixa Grada Zagreba iz Republike Poljske.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.