PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

salon karikature

Otvorenje ove tradicionalne, originalne i jedinstvene kulturne međunarodne manifestacije, 11. Međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature održano je 12. listopada 2017. godine uobičajeno u predvorju Poglavarstva Grada Zagreba uz prigodne govore, nazočnost organizatora, predstavnika Grada Zagreba, članova međunarodnog prosudbenog povjerenstva, nekoliko dobitnika ovogodišnjih nagrada i priznanja, predstavnika veleposlanstava zemalja iz kojih dobitnici nisu bili nazočni ovoj dodjeli nagrada, gostiju te više televizijskih i radijskih kuća te drugih medija.

Interes autora, karikaturista iz mnogih zemalja svijeta, koji godinama šalju svoje radove u velikom broju – svoje karikature kao autentični proizvod, šaljivi likovni prikaz jednoga trenutka, dokazuje - da se naš, Zagrebački salon karikature na temu: „Automobil naš svagdašnji“, profilirao u respektabilnu, priznatu i poznatu međunarodnu izložbu.

Tema ovogodišnjeg zagrebačkog Salona bila je AUTOM NA ODMOR! Danas, kad moderan život diktira brzinu posvuda - dok brzo živimo, brzo vozimo, brzo jedemo, brzo spavamo, brzo starimo… autori su svojim domišljatim radovima zaustavili po jedan duhoviti trenutak odlaska na odmor automobilom.Na ovogodišnji natječaj je pristigle su 322 karikature od 186 autora iz 46 zemalja svijeta, što je znatno veći broj nego prošle godine. Karikaturisti su svoje radove poslali iz: Afganistana, Argentine, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Egipta, Engleske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irana, Irske, Italije, Izraela, Kanade, Kine, Kolumbije, Kube, Makedonije, Moldavije, Nizozemske, Nigerije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih američkih država, Slovačke, Slovenije, Srbije, Tajlanda, Turske, Ukrajine, Urugvaja i Uzbekistana.

Uz nekoliko uvodnih riječi voditelja projekta gospodina Ivice Palatinuša i gospodina Nenada Zubera, predsjednika žirija, izložbu radova otvorila je predstavnica glavnog pokrovitelja, gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića.

Svečanost otvorenja desetog Salona duhovito je vodio televizijski voditelj Mirko Fodor.

U sklopu svečanog otvorenja dodijeljen je Grand Prix, 1., 2. i 3. nagrada, dva specijalna priznanja i osam specijalnih pohvala.

Na kraju se svima koji su sudjelovali u projektu zahvalio autor projekta Ivica Palatinuš i pozvao na sudjelovanje na slijedećem jubilarnom Salonu!Žiri 11. Medunarodnog zagrebackog salona autokarikature 2017. u sastavu: mr.sc. Nenad Zuber, predsjednik žirija, Tedi Lušetic prof., Krunoslav Tkalcic, Ante Lebo, Milan Alaševic, karikaturist, Romeo Ibriševic, fotograf i Georg Dacvor Lisicin, dipl.ing. prometa – pregledao je sve karikature koje su pristigle na ovogodišnji Salon. Bio je vrlo zahtjevan posao odabrati one najbolje. Stoga je zadaca ovog medunarodnog prosudbenog povjerenstva bila posebno složena. Ipak, ocijenjene su, nagradene i pohvaljene najbolje. Nažalost, više mogucnosti nagradivanja i spomena nije bilo, pa je ostalo još nekoliko sjajnih radova bez nagrada, priznanja ili pohvala žirija.Sve karikature objavljene su u Katalogu 11. Međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature 2017.


Iz uvodnog slova KATALOGA

Poštovani i dragi karikaturisti!

Sretan sam što vam i ove godine mogu poželjeti dobrodošlicu na Međunarodnome salonu autokarikature! Ovo je već 11. Salon koji se održavana obljetnicu pojave prvog automobila u Hrvatskoj. Kako smo stigli već do 119. Obljetnice, sa zadovoljstvom konstatiram da bez zaustavljanja jurimo u prostoru i vremenu, a jurnjavu nastavljamo i nadalje.

Još od dana kad se pojavio na tržištu, automobil je postao sastavni dio ljudske svakodnevice. Prisutan je u svim sferama ljudskoga života pa je karikaturistima neiscrpan izvor inspiracije koje interpretiraju na bezbroj, samo sebi svojstvenih načina. A kada to doista i učine, onda automobil postaje kulturna, likovna i turistička manifestacija svakim danom sve zanimljivija te sam iznimno ponosan što je broj pristiglih radova iz svih krajeva svijeta svake godine sve veći. Ova manifestacija svoju popularnost može zahvaliti svojoj duhovitosti jer je nemoguće ne nasmijati se kada je nečiji karakter sveden na svoju urnebesnu krajnost, a dosjetka očišćena od svih za karikaturu nevažnih detalja.

Ove je godine tema Salona AUTOM NA ODMOR! Gužve na putu prema moru, vrućine od kojih boli glava, bijeg od ostatka svijeta ili pak vožnja ususret ludoj zabavi – sve su segmenti jedne velike teme kojom karikaturisti u naše živote ponovno unose dašak vedrine. Osim toga, tijekom godina ova je manifestacija postala neizostavnim dijelom zagrebačke kulturne scene, a erupciju pozitivne energije koja s njom neminovno dolazi iščekujemo sa sve većim nestrpljenjem. Zagreb i Hrvatska su na svjetskoj karti međunarodnih izložbi karikature pronašli svoje mjesto zahvaljujući prepoznatljivoj, stalnoj, originalnoj i sveprisutnoj temi Auto naš svagdašnji.

Organizatorima čestitam na upornosti i kreativnosti, a nagrade neka ponovno osvoje najbolji autokarikaturisti! Svim sudionicima 11. Salona iz Hrvatske i inozemstva želim ugodan boravak u Zagrebu!

Vaš Milan Bandić
Gradonačelnik Grada Zagreba

Međunarodni zagrebački salon autokarikature održava se uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića i potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba na čemu im veliko HVALA!

Zahvaljujemo se i našem stalnom sponzoru UNIQA osiguranju d.d. kao i članovima stručnog žirija na pažljivom i stručnom odabiru nagrađenih karikatura.
Ulazeći u drugi decenij održavanja Salona izražavamo radost i zahvalnost autorima karikaturistima iz cijeloga svijeta na vjernosti i sudjelovanju, a posebno se zahvaljujem veleposlanicima i predstavnicima veleposlanstava koji se redovito odazovu našemu pozivu za preuzimanje nagrada u ime autora iz svojih zemalja te svojom nazočnošću pridonose i uveličaju značaj ove originalne kulturne manifestacije.

Na ovogodišnji 11. Međunarodni zagrebački salon autokarikature 2017. godine, čija je tema bila: AUTOM NA ODMOR pristigle su 322 karikature od 186 autora iz 46 zemalja.

Cestitam dobitnicima nagrada, priznanja i pohvala, a karikaturistima svih zemalja još jednom hvala na sudjelovanju.

Doviđenja na 12. Međunarodnom zagrebačkom salonu autokarikature 2018.

Autor projekta Ivica Palatinuš

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.