PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

salon karikature

Dočekali smo i 10. jubilarni Međunarodni zagrebački salon autokarikature 2016.! Ono što je ambiciozno započelo prije deset godina doživjelo ja svoj jubilej i dobilo status tradicionalne međunarodne zagrebačke priče koja veseli karikaturiste i zaljubljenike u karikaturu, posebno autokarikaturu.

Kako bi se posebno obilježila deseta obljetnica održavanja, organizator, HuNa d.o.o. i autor cijeloga projekta - gospodin Ivica Palatinuš pozvali su na jubilarni Salon sve laureate dosadašnjih – proteklih salona, koji su tri dana bili gosti HuNe i Turističke zajednice Grada Zagreba u našem gradu.
10. jubilarni Međunarodni zagrebački salon održan je 26. listopada 2016. godine. Otvorenje ove tradicionalne, originalne i jedinstvene kulturne međunarodne manifestacije održano je u predvorju Poglavarstva Grada Zagreba uz prigodne govore, nazočnost organizatora, predstavnika Grada Zagreba, članova prosudbenog povjerenstva, gotovo svih dosadašnjih dobitnika grand prix nagrada, nekoliko dobitnika ovogodišnjih nagrada, predstavnika veleposlanstava zemalja iz kojih dobitnici nisu bili nazočni ovoj dodjeli nagrada, gostiju te više televizijskih i medijskih kuća,

Ponovno je zagrebački Salon bio sjajna prigoda i prilika da karikaturisti iz cijelog svijeta „progovore“ kroz njihove - karikaturalne naočale o zanimljivoj i, otkada je automobilizma, vječnoj temi: AUTO MOTO SPORT!!

Na ovogodišnji natječaj je pristiglo je 207 karikatura od 115 autora iz 35 zemalja svijeta: Argentine, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Češke, Egipta, Engleske, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indonezije, Irana, Izraela, Kanade, Kazahstana, Kine, Luksemburga, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Urugvaja i Uzbekistana.

Karikaturisti mnogih zemalja već tradicionalno šalju svoje karikature na zagrebački Salon, no svake godine javljaju se karikaturisti i iz nekih zemalja koje još nisu sudjelovale na natječaju. Na ovaj su se način Zagreb i Hrvatska čvrsto pozicionirali na svjetskoj karti međunarodnih izložbi karikatura s prepoznatljivom, stalnom i originalnom sve prisutnom i sve vremenskom globalnom temom – AUTOMOBIL NAŠ SVAGDAŠNJI.

Uz nekoliko uvodnih riječi voditelja projekta gospodina Ivice Palatinuša i gospodina Zvonimira Beškera, predsjednika žirija i doajena naše karikature, izložbu radova otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić. Svečanost otvorenja desetog Salona duhovito je vodio televizijski voditelj Mirko Fodor. Gospodin gradonačelnik dodijelio je Grand Prix nagradu.  Svi dosadašnji dobitnici grand prix nagrada, ovogodišnji dobitnici, članovi žirija, gradonačelnik i  veleposlanici dobili su prigodne poklone – knjigu karikatura, našeg slavnog karikaturista Ice Voljevice: Grga, i plavi šal HuNa-e i grada Zagreba za sjećanje na jubilarni Salon autokarilature.

Na kraju se svima koji su sudjelovali u projektu zahvalio autor projekta Ivica Palatinuš i pozvao na sudjelovanje na slijedećem jubilarnom Salonu!

Žiri 10. Međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature 2016. u sastavu: Zvonimir Bešker, prof. predsjednik žirija, Tedi Lušetić prof., Krunoslav Tkalčič, Ante Lebo, mr.sc. Nenad Zuber, Milan Alašević i Romeo Ibrišević.

Ovaj međunarodni žiri imao je doista težak posao pregledavši sve primljene radove karikaturista temeljem čega je dodijelio: Grand Prix, 1. nagradu, 2. nagradu i 3. Nagradu, dva specijalna priznanja i sedam specijalnih pohvala.

Sve karikature objavljene su u Katalogu 10. Međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature 2016.

Iz uvodnog slova KATALOGA

Poštovani i dragi karikaturisti!

S velikim zadovoljstvom Vam izražavam dobrodošlicu na jubilarnome 10. Međunarodnome salonu autokarikature i to u godini u kojoj se navršava i 115. obljetnica od prvog pojavljivanja  automobila u Zagrebu.

Posebno me veseli što su s nama i dobitnici Grand prixa s ranijih salona. Međunarodni zagrebački salon kulturna, likovna i turistička manifestacija, međunarodna priredba koja kroz temu čovjeka i automobila kao sveprisutnog u različitim područjima rada i živote, promišlja naše međusobne odnose, način života, naše ambicije, hedonizam i strahove, otkriva ono što bismo rado skrili, kritizira i ujedno promovira. A sve to je jedan, rekao bih, veliki način, onako kako je i svojstveno karikaturi: duhovito, jezgrovito, jednostavno i duboko, istovremeno.
Tako je i s ovogodišnjom temom Salona: Auto i moto sport. Od prve povijesne automobilske utrke 1894. u Parizu do prve utrke u Zagrebu 1912. pa do danas mnogo se toga dogodilo. Ova tema nudi bezbrojne mogućnosti jer, osim naše opsjednutosti automobilom, imamo i natjecanja, konkurenciju, beskompromisnu borbu za uspjeh …
Morate se nasmijati duhovitoj analizi tih fenomena, morate se nasmijati i situacijama u kojima se često i sami prepoznajemo, a koje karikaturistima kao vrsnim analitičarima ne promiču.
Zahvalan sam svima vama, dragi prijatelji, na ovome dašku vedrine što nam ga svake godine darujete, a organizatorima čestitam na entuzijazmu i upornosti kojom su naš zagrebački Salon autokarikature učinili važnim i relevantnim u širim okvirima. Zagreb će naravno, kao i uvijek dosada, biti čvrst oslonac vašim anporima.
Svim sudionicima 10. Salona iz Hrvatske i inozemstva želim ugodan boravak u Zagrebu.

Gradonačelnik Grada Zagreba
Milan Bandić

Ove 2016. godine, obilježavamo naš mali jubilej 10. godina Međunarodnog zagrebačkog salona autokarikature.
Na ovogodišnju temu: Auto moto sport dojurilo je 115 autora iz 35 zemalja, s 207 karikatura.
Na proslavu otvorenja jubilarnog Salona pozvali smo i dosadašnje dobitnike Grand prix-a Grada zagreba i tu su s nama karikaturisti Rumunjske, Crne gore, Slovenije, Hrvatske …
Međunarodni zagrebački salon autokarikature održava se uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića i potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba na čemu im veliko HVALA!
Zahvaljujemo se i našem stalnom sponzoru UNIQA osiguranju d.d. kao i članovima stručnog žirija na pažljivom i stručnom odabiru nagrađenih karikatura.
Za ovogodišnji 10. jubilarni Salon potporu smo dobili i od Centra za vozila Hrvatske, na čemu im zahvaljujemo.
Čestitam dobitnicima nagrada, priznanja i pohvala, a karikaturistima svih zemalja zahvaljujemo na sudjelovanju.
Doviđenja na 11. jubilarnom međunarodnom zagrebačkom salonu autokarikature 2017.
Autor projekta Ivica Palatinuš

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2018. godine. Sva prava pridržana.