PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Promjena paradigme

Priredio: Goran Tratnja

Znate li da se zamjenom svih žarulja sa žarnom niti (u jednom prosječno velikom kućanstvu) energetski učinkovitijim žaruljama bez žarne niti, smanjuje potrošnja ukupno utrošene energije namijenjene rasvjeti za 80%?

Što mislite koliko biste smanjili ukupnu potrošnju energije za svoje kretanje cestom, ako biste svoj automobil opremljen benzinskim ili dizel motorom zamijenili novim - automobilom na elektricni pogon? Otprilike (samo) oko 15 do 20%!

Ne, to nije šala! Električna energija, za razliku od fosilnih goriva (ugljen, nafta i zemni plin) ne crpi se izravno iz zemlje nego se (najčešće) proizvodi u termoelektranama. A kako te elektrane troše fosilno gorivo ispada da električni automobil, kao i svi drugi električni uređaji, ne doprinose pretjerano smanjenju onečišćenja okoliša. Isto vrijedi i za druge grane prometa kao npr. željeznicu. Čemu elektrifikacija željeznice ako se električna energija dobiva iz termoelektrana na ugljen, naftu ili zemni plin? Time se samo zagađenje seli sa željezničke pruge na područje oko termoelektrane! Naravno, ako se električna energija dobiva iz alternativnih izvora (sunce, vjetar, voda…) ekološka bilanca uvelike pridonosi električnoj lokomotivi. Ali Svijet trenutno najviše električne energije dobiva putem fosilnih goriva.

S tog motrišta energetska bilanca postaje kudikamo nepovoljnija!
Ilustracija pokazuje ukupne gubitke energije za dva automobila snage 100 kW, pri čemu se jedan pokreće dizel gorivom, a drugi električnom energijom. U konačnici dobivamo relativno malu prednost električnog automobila u odnosu na klasični dizel motor. Ta je prednost nedostatna da bi se opravdala ulaganja u ogromnu infrastrukturu potrebnu električnim automobilima.

Stoga, ako ste zagriženi ekolog, ili samo želite pridonijeti smanjenju potrošnje energije, nema potrebe da u skoroj budućnosti investirate u električni automobil. Bit će vam dovoljni savjeti kako racionalno ili ekološki prihvatljivo upravljati automobilom, koje ste već i ovako mogli pročitati na ovim web-stranicama!        

Goran Tratnjak , srpnja 2010. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.