PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
50 by 50

Priredio: Nenad Zuber

50by50Globalna inicijativa za uštedu goriva ili Inicijativa za globalnu učinkovitost goriva (Global Fuel Economy Initiative - GFEI), s kampanjom „50 by 50“ - ušteda goriva u cilju smanjenja CO2 iz automobila za 50% do 2050. godine. Izazovno, vizionarski, zar ne! Aaa, jWe believe that the findings of this report are extremely significant in addressing that challenge.Jje li to e li to tehnički ostvarivo? Može li se tako spasiti više od šest milijardi barela nafte godišnje do 2050, smanjiti za polovicu emisija CO2 iz automobila, postići značajna smanjenja lokalnog zagađenja zraka - i sve to koristeći postojeće, troškovno-učinkovite tehnologije. To je jednostavno previše dobro da bi se ignoriralo.

O Globalnoj inicijativi za uštedu goriva (GFEI)

4. ožujka 2009. godine u sklopu Salona automobila u Ženevi, FIA Foundation  (Fedreation inatrnational de l'automobile - Foundation), udružila se s tri velike međunarodne agencije i pokrenula inicijativu za unaprjeđenje učinkovitosti vozila diljem svijeta: UNEP-a (United Nations Environment Programme ili Program za okoliš Ujedinjenih naroda), FIAF-a,  IEA-e (International Energy Agency ili Međunarodna agencija za energiju), ITF-a  (International Transport forum ili Medunarodni forum za transport).

Jack Short, glavni tajnik ITF-a, Nobuo Tanaka, izvršni direktor IEA, Achim Steiner, podtajnik  UN-a i UNEP-ov generalni i izvršni direktor David Ward, direktor zaklade FIA adresa medija

U izvješću su iznesene smjernice do smanjenja srednje potrošnje goriva po kilometru od 50% do 2050. godine s međuciljevima do 2020. i 2030. godine - u skladu sa sugestijama od strane Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC).

Cilj GFEI:

Smanjenje prosječne svjetske potrošnje goriva po prijeđenom kilometru za 50% do 2050. godine.
To se želi postići korištenjem odgovarajućih, već postojećih ali i novih tehnologija uz komplementarne mjere za ekonomičnu uporabu goriva u automobilima, uključujući i „pametan“ urbanizam te veće korištenje javnog i nemotoriziranog transporta u gradovima.

Ogromne potencijalne koristi koje uvelike premašuju očekivane troškove poboljšanja ekonomičnosti  uključuju značajno smanjuje u rashodima za pogonskim gorivom i smanjenje onečišćenja zraka u gradovima širom svijeta. Rezanje globalnog prosjeka  potrošnje goriva (litara na 100 km) za 50% (ili dupliranje prijeđenih kilometara po galonu, u SAD-ma) smanjit će emisiju CO2  preko jedne gigatone (gT) godišnje do 2025. i preko 2 gigatone (gT) do 2050. godine. Rezultat ušteda uvoza nafte na godišnjoj razini za više od 300 milijardi USD u 2025. i 600 milijardi dolara u 2050. godini (na temelju cijene nafte 100 dolara po barelu).

Inicijativa GFEI predlaže postupne mjere i radnje do konačnog cilja, a svaki će korak poslužiti kao putokaz na putu do globalnog postignuća:

  • Poboljšanje iskoristivosti goriva (prosječna potrošnja goriva na 100 km) novih vozila u zemljama OECD-a za 30% do 2020. godine, a za 50% do 2030. godine
  • Poboljšanja istoga reda su moguća u ne-OECD zemljama u kojima flote automobila rastu najbrže. Poboljšanje prosječne učinkovitosti u potrošnji goriva novih automobila na cestama u svijetu uz predložene mjere može biti najmanje 50% do 2050. godine.

Globalno, vozni park će se povećati trostruko do 2050.  godine. Više od 90% tog rasta dogodit će se u tranzicijskim zemljama i zemljama u razvoju. Postizanje ambicioznog, ali realnog cilja, posebno je važno u zemljama u razvoju, jer će se većina novih vozila u svijetu kupiti i koristiti upravo u tim zemljama do 2050. godine.  

50 by 50 u Kopenhagenu

Sredinom prosinca 2009. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, naglašeno je kako "…klimatske promjene nisu više samo ekološki problem, one dodiruju svaki dio našega života: mir, sigurnost, ljudska prava, siromaštvo, glad, zdravlje, masovne migracije i ekonomiku. Svi sektori će morati doprinijeti trajnome rješenju, a to znači da će prijevoz morati znatno smanjiti onečišćenja." Na konferenciji su, između ostaloga prihvaćeni i podržani ciljevi „50by50“ kampanje koju će voditi FIA Fondacija.
Aktivnosti FIA Fundacije usmjerene su na četiri temeljna područja: analizu podataka i mogućnosti po zemljama i regijama; podršku nacionalnom i regionalnom kreiranju politike; informiranje i povezivanje sa zainteresiranima (npr. proizvođačima automobila); informativne kampanje po cijelome svijetu.

Više na stranicama:  www.50by50campaign.org 

Podržite kampanju na stranici: http://www.50by50campaign.org/support/Pages/SupportHome.aspx

Provjerite EcoTestom energetsku učinkovitost vašega vozila na stranici:
http://www.ecotest.eu/Pages/Home.aspx

This is simply too good to ignore.

Nenad Zuber , travnja 2010. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.