PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Učinimo automobile zelenima

Priredio: Nenad Zuber

Svjetska automobilistička federacija FIA usvojila je, na prijedlog Svjetskog vijeća za mobilnost i automobile, na svojoj Generalnoj skupštini u listopadu 2007. godine u Parizu: Deklaraciju o kakvoći zraka, klimatskim promjenama i ekonomičnosti goriva, kao podlogu za provedbu ovogodišnje globalne, svjetske kampanje „Make Cars Green“.


Deklaracija pruža sveukupni okvir za politiku FIA-e koja na globalnoj razini obuhvaća brigu o kvaliteti zraka, klimatskim promjenama, učinkovitosti i ekološkoj prihvatljivosti  goriva.

Svrha ovogodišnje globalne ekološke kampanje Učinimo automobile zelenima je promocija svih preporuka, prijedloga i aktivnosti koje doprinose smanjenju štetnog utjecaja automobila na okoliš. Usmjerena je prvenstveno prema političarima koji moraju uvidjeti značaj okoliša u kojem žive. Isto tako i potrošači/vozači moraju razumjeti svoj utjecaj  i biti svjesni da i oni trebaju odigrati svoju ulogu u zaštiti okoliša.

JESTE LI ZNALI

 • Danas su vozila čišća i učinkovitija (po iskoristivosti goriva)  nego ikada prije, što je rezultat poboljšanja ekoloških performansi motornih vozila kao i čistoće goriva. Time je reducirana otrovna emisija plinova štetnih  za okoliš, kao i količina CO2 po vozilu.
 • Usprkos tomu, prema posljednjim procjenama, emisija stakleničkih plinova se povećala za 70 % između 1970. i 2004. godine.
 • Promet, to jest osobni automobili i ostala transportna sredstva sudjeluju u ukupnoj emisiji stakleničkih plinova s više od 25%.
 • Trenutno imamo 600 milijuna motornih vozila u uporabi diljem svijeta, a predviđa se da će se ta brojka udvostručiti do 2020. godine na preko 1,2 milijarde vozila i većina tog porasta dešavat će se izvan Europe, u rastućim tržištima poput Kine i Indije.
 • Globalna potražnja za naftom će očekivano rasti sa sadašnjih 84 milijuna barela dnevno na 116 milijuna do 2030. godine, što će nedvojbeno dovesti do smanjenja naftnih kapaciteta i usporavanja proizvodnje.

KAMPANJA UČINIMO AUTOMOBILE ZELENIMA POKREĆE SE:

 • kao poticaj svim autoklubovima članovima FIA-e, koji diljem svijeta djeluju u više od 120 zemalja, na promociji globalne borbe protiv klimatskih promjena,
 • kao poziv FIA-e na globalno nastojanje da se emisija ispušnih plinova svede na razinu  140 grama  CO2 po prijeđenom kilometru,
 • kao potpora trenutnim nastojanjima u Europi i svijetu da se uspostave regulatorna ograničenjima emisije CO2,
 • zbog senzibilizacije javnosti i promjene promišljanja osobne uloge i odgovornosti za zaštitu okoliša i utjecaj na smanjenje emisije stakleničkih plinova čime se izravno utječe na poboljšanje kakvoće zraka

Ukupnu emisiju CO2  i stakleničkih plinova u atmosferu uzrokuju:

KAKO PROVESTI KAMPANJU
…. na nacionalnoj razini

FIA Vladama zemalja preporučuje niz mjera kojima mogu povećati učinkovitost u realizaciji ciljeva globalne kampanje:

 • Vlade moraju kontinuirano provoditi politiku i mjere za poboljšanje kvalitete zraka, ublažavanje klimatskih promjena, te promovirati ekonomičnija, kvalitetnija goriva, goriva s manje sumpora, alternativna goriva, odnosno goriva koja su prihvatljivija za okoliš i koja izgaraju  bolje i manje štetno za prirodu. Treba poticati mobilnost koja je učinkovitija u smislu  smanjenja globalne emisije CO2.
 • Vlade trebaju promovirati nove čišće „zelene  tehnologije vozila“, vozila poboljšanog aerodinamičnog dizajna i dijelova, s indikatorima (on-bord) dijagnostike koji pomažu u eko načinu vožnje, a takva promidžba će utjecati na  izbor od strane potrošača. 
 • Vlade mogu utjecati na manju i efikasniju potrošnju goriva poticanjem urbanog planiranja, cestovne infrastrukture i mreže prometnica, čime bi se smanjili zastoji i poboljšala protočnost prometa.  Investicije u poboljšani kapacitet cesta mogu značajno smanjiti emisije plinova i razine buke motornih vozila, a mogu utjecati i na smanjenje svjetlosnog zagađenja. Inteligentni transportni sustavi mogu također značajno doprinijeti učinkovitosti i međuoperativnosti načina transporta.
 • Vlade mogu primjenjivati „zeleno oporezivanje“ kako bi potrošače potaknuli na korištenje čišćih automobilskih proizvoda i učinkovitijih goriva. Poreznim poticajima, bi primjerice, trebalo ubrzati prodor na tržište novih ekoloških prihvatljivih tehnologija. To bi ohrabrivalo potrošače da kupuju vozila, goriva i dijelove koji mogu smanjiti otrovne emisije plinova i CO2 u atmosferu, pogotovo ako bi time smanjili troškove vožnje.
 • Oporezivanje kod registracije vozila treba reformirati da se ne odnosi  samo na vlasništvo, već i na racionalno korištenje vozila. Porezno treba stimulirati vozače na zamjenu vozila bez katalizatora onima koji imaju katalizator.
 • Ako Vlade žele potaknuti javnost na manje korištenje osobnih automobila, tada moraju osigurati dostupnost prihvatljivim alternativnim načinima prijevoza koji su sigurni, pouzdani, učinkoviti i jeftini.
 • Vlade diljem svijeta trebale bi usvojiti aktivnu politiku za ubrzanje eko-modernizacije vozila koja koriste učinkovitija i za prirodu prihvatljivija goriva.
 • Vlade u suradnji s autoklubovima trebale bi podržavati sveobuhvatni program informiranja potrošača kojima bi se poticala odgovorna mobilnost i kupnja čistih vozila, goriva s manje ugljika i čestica, što bi uz doprinos okolišu još i smanjilo trošak mobilnosti. Tome bi doprinijelo i označavanje eko-oznakama, a eko-testovi trebaju se koristiti za pružanje točnih i neovisnih informacija o ekološkim performansama proizvoda vezanih uz automobilizam.
 • Programi osposobljavanja kandidata za vozače trebaju poticati eko-vožnju, racionalnu vožnju, vožnju s učinkovitim gorivima za privatne i profesionalne korisnike, a eko-vožnja treba biti integrirana u program vozačkih ispita i programe treninga sigurne vožnje.
 • Treba podržati napore za promociju eko-vožnje, kao i uvođenje (on-bord) uređaja s informacijama za vozače poput ekonometara i indikatora stupnja prijenosa za pomoć vozaču u održavanju učinkovitije potrošnje goriva i smanjivanju njegovih troškova vožnje.

ŠTO VI MOŽETE UCINITI ZA OKOLIŠ I PODRŽATI KAMPANJU?

Prije svega morate znati koliko i na što trošite energiju. Osobne upotrebe energije (potrošnja energije po domaćinstvu) procjenjuje se :

 • na putnički cestovni prijevoz  trošite  50 % energije
 • na zagrijavanje ili hlađenje prostora u kojem živite - 29%
 • a kućanski aparati i rasvjeta troše 21% ukupno potrošene energije vašeg domaćinstva

Zato pažljivo s potrošnjom energije! Smanjite postotak emisije stakleničkih plinova u atmosferu svojim osobnim zalaganjem.  Razmislite o ovome!

Što osobno dobivate podrškom kampanje?

 • Štedite vaš novac!
 • Pomažete u borbi protiv klimatskih promjena!
 • Poboljšavate kakvoću zraka!
 • Štitite okoliš za sebe i svoju djecu!

Nenad Zuber , svibanj 2008. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.