PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Kratka povijest autobusa

Priedio: Nenad Zuber

Jeste li znali od kuda ime – AUTOBUS?

Prijevozno sredstvo koje nazivamo autobus ima svog prethodnika – omnibus.

Riječ omnibus dolazi iz latinskog jezika - Omnibus lat. (omnibus – svima, za sve) 1. velika kola s većim brojem sjedišta (služila su nekad za promet putnika) … (prema B. Klaiću: Rječnik stranih riječi, str 972.).

Dakle omnibus je bilo vozilo koje je služilo za sve, odnosno, prijevoz je bio namijenjen za sve ljude. Omnibus su bila velika putnička kola s konjskom zapregom, koja su služila kao javno gradsko prijevozno sredstvo, a kretala su se na određenim linijama, po utvrđenome voznome redu i uz stalnu prijevoznu cijenu. Preteča su današnjih autobusa, ali i tramvaja i trolejbusa.

Blaise Pascala (1623. – 1662.) nam je poznat kao matematičar, fizičar i znanstvenik. Manje je poznato da se bavio teologijom, ali i tehnikom.
Krajem 17. stoljeća Pariz je imao 500.000 stanovnika, 500 glavnih prometnica i devet mostova. Uz sve te stanovnike i ulice, nametnula se potreba za nekakvim oblikom zajedničkog javnog prijevoza. To je riješio Pascal svojim izumom.

Pascal je izumio prvi oblik modernog javnog prijevoza u Parizu. Zvali su ga carrosses a cinq sols (kočije na pet katova). Predložio je sustav velikih kočija koju su vukla četiri konja i imala su „vozača“. U kola je bilo moguće smjestiti osam putnika, a vozila su određenim rutama. Kola su se zaustavljala po želji i na traženje putnika ili kad su na stajalištima čekali putnici. To se može usporediti s modernim autobusnim sustavom! Zar ne?

Kao linijska prijevozna sredstva za osam putnika, kočije su prometovale već 1662. godine u Parizu.
Kao sjećanje na taj izum i događaj, a u povodu 350. obljetnicu uspostave javnog prijevoza  (s carrosses a cinq sols) u Parizu, 2012. postavljena je Spomen-ploča u Clermont-Ferrandu, rodnom mjestu Blaise Pascala.

Stanislas Baudry (1777.-1830.), poslovni čovjek, građevinski inženjer, pionir javnog  prijevoza koji je prvu francusku omnibusku liniju pustio u pogon u Nantesu 1826. godine, koristeći kola s ovjesom od opruga, za 16 putnika.

Stanislas Baudry 1823. godine izgradio mlin za brašno na paru izvan grada. Parna tehnologija proizvodila je ogromnu količinu tople vode, pa je Baudry  odlučio otvoriti kupaonicu (kupalište). Nažalost, kupaonica je bila jako udaljena od središta Nantesa. Da bi mogao realizirati ovu uslugu na daljinu, morao je nekako dovesti građane od centra na periferiju Nantesa. Postupno se izum proširio i na druge gradove u Francuskoj, a 1828. dolazi i u Pariz.

Predaja kaže da je riječ omnibus nastala u radionici šešira u obitelji Omnes koja je otvorena pokraj prve stanice javnog prijevoza u Nantesu, 1823. godine, „Omnes Omnibus” je dosjetka proizašla iz latinskog: omnes (nominativ množine) što na latinskom znači "sve" i omnibus (dativ množine) što na latinskom znači "za sve". Otuda, kaže legenda, građani Nantesa su vozilima s konjskom vučom dali nadimak "Omnés Omnibus" („svi, za sve“).

Nakon uspjeha u Nantesu, Baudry se preselio u Pariz i osnovao Enterprise des Omnibus u Rue de Lancre. 1827. godine naručio je od Engleza, George Shillibeera,  proizvođača kočija, da dizajnira vozilo koje bi bilo stabilno i prevozilo veći broj putnika. 28. travnja 1828. počeo je prometovati prvi pariški omnibus, koji je prometovao svakih petnaestak minuta između La Madeleine i La Bastille. Putovanje je koštalo 25 centi. Omnibusi su kružili u vremenu između sedam ujutro i sedam navečer. Svaki omnibus mogao je prevoziti između 12 i 18 putnika. Najprometnija linija bila je ona duž Grand Boulevarda i prometovala je od osam ujutro do ponoći.


Paris 1828, novo javno vozilo - Omnibus

Do 1840. godine u Parizu su postojale 23 omnibus linije kojima je upravljalo trinaest različitih tvrtki. 1855. car Napoleon III, naredio je da se sve linije objedine u jednu tvrtku, Compagnie Generale des Omnibus.

Dok je bio u Parizu George Shillbeer, proizvođač kočija, je zaključio da bi prometovanje sličnim vozilima u Londonu bilo isplativo te se vratio u rodni grad.

Riječ „omnibus“ prvi se put spominje i koristi u engleskom jeziku 1829. godine.

Prvi londonski omnibus Georga Shillibeera, slijedeći uspjeh pariškog omnibusa, a koristeći isti dizajn i naziv kao pariško vozilo, počeo je službeno prometovati 4. srpnja 1829. na trasi između Marylebone Roada, Pedingtona i Bank of England. Vukla su ga tri konja, mogao je prevesti 22 osobe i svakodnevno se prometovalo četiri puta (svaka tri sata) u svakome smjeru. Putnici su mogli zaustaviti vozilo i izići bilo gdje. Vozna karta od Paddingtona do Bank of England koštala je čak jedan šiling. Ne treba ni spomenuti da su si to mogli priuštiti samo rijetki.


Shillibeerov prvi omnibus 1829.

Potrebe i interesi su rasli, na londonskim ulicama prometovalo je sve više double decker vozila (vozila na dva kata). Dakako, izgledali su znatno drugačije od današnjih autobusa na dva kata.

Povijesni autobus – konjska vuča, prometovao na relaciji od Brixtona do Claphama, izložen je u Muzeju autobusa u Londonu

Naziv omnibus kadšto se rabio i za autobus u gradskome prometu, pa i svaki drugi autobus. Riječ „Bus“ kao skraćenica od omnibus, javlja se u engleskom jeziku 1832. i od tada se koristi u govoru.

Prva velika tvrtka za javni prijevoz bila je "London General Omnibus Company" osnovana 1856. godine. U prvoj godini imala je 580 omnibusa i 6400 konja. Budući da je u to vrijeme prometovalo više od 200 prijevozničkih kompanija u glavnom gradu Engleske, London General Omnibus Company obojila je svoje autobuse u crveno da se istaknu pred konkurencijom.

1890-ih Londonom je prometovalo oko 1400 omnibusa.

Autobusi u Londonu do 1907. godine bili su u različitim bojama kako bi označili svoju trasu.

Prvi motorizirani autobus na dva kata počeo je voziti po Londonu 1923. godine.

Godine 1912., objavljeno je da svaka dva dana, autobusi u Londonu (kojih je bilo 2.500), pregaze po jednog pješaka zbog nesmotrene vožnje.

Prvi kondukteri u autobusima u Velikoj Britaniji - bile su žene. Krenule su s radom u listopadu 1915., jer je gotovo četvrtina muškog stanovništva bila u ratu. Prijevozne tvrtke plaćale su im manje nego muškarcima, jer su ih smatrali manje pouzdanima.

Gusta magla 12. prosinca 1946. u Londonu rezultirala je time da su kondukteri hodali ispred svojih autobusa držeći upaljene novine.

Autobus u Sjedinjenim Američkim  Državama

Početak Omnibus službe započeo je u Americi, točnije u New Yorku 1829. g, a linija je prometovala ulicom Broadway s polaskom kod Bowling Green-a. Prvu omnibus službu u New York Cityju uveo je Stephenson 1831. godine i postao najveći proizvođač vozila za javni prijevoz u 19. stoljeću. Ubrzo nakon toga naglo je rasla konkurencija što je dovelo do velikog broja prijevoznika. Konstrukcija omnibusa razlikovala se je od grada do grada.


Ovako je izgledao jedan od prvih double deckera u New Yorku (Foto: Profimedia.hr)

Carl Eric Wickman (1887. - 1954.) doesljenik i Švedske, utemeljitelj je autobusnog prijevoza - Greyhound Lines u Americi, 1914. godine. Wickman počeo prevoziti rudare iz grada Hibbinga do Alice u Minnesoti, za petnaest centi. Regionalna tranzitna linija brzo se proširila i do 1918. godine prometovala je s blizu dvadeset autobusa.

Ideja za ime „hrt“ nastala je kada je (1920-ih) izvjesni Ed Stone, vozio na liniji od grada Superior-a do Wausau-a, u državi Wisconsin. Vozeći kroz jedan mali grad, zaustavio se i u izlogu trgovine vidio odraz svog autobusa koji ga je podsjetio na siluetu psa hrta. Ime hrt postalo je popularno i kasnije se poistovjećivalo s cijelom flotom autobusa prozvanih Hrtovi.

Greyhound (hrt – pas trkač) službeno je prihvaćen kao logo tvrtke početkom 1929.

Greyhound Lines, Inc., koji se skraćeno naziva Greyhound, je međugradski autobusni prijevoznik koji danas vozi do preko 3800 odredišta u Sjevernoj Americi, Kanadi i Meksiku.  

Prvi autobus u Njemačkoj

Prvi  autobus u promet pušten je 18. marta 1895. godine, u regiji Sjeverna Rajna-Vestfalija. Taj je autobus više sličio na kočiju. Zadnji kotači su pokretani na lančani pogon, a kapacitet je bio osam osoba, uključujući vozača. Prvo vozilo isporučeno je kompaniji “Netphener Omnibus-Gesellschaft mbH” u regionu Siegerlanda.

Prva autobusna linija prema podacima je bila 1898. godine. Dva autobusa vozila su između gradova Kincelsau i Mergentajm, a linija je bila duga 30 kilometara. Vrlo brzo su uočene velike mogućnosti masovnog prijevoza tako da se brzo mijenja i ponuda autobusa, povećava se kapacitet na 10 putnika i brzina od 20 kilometara na sat.


Jedan od prvih autobusa u Njemačkoj

Sustav javnog prijevoza u Berlinu najstariji je omnibus sustav u Njemačkoj. 1825. otvorena je prva autobusna linija iz Brandenburger Tor-a do Charlottenburga.

1.siječnja 1847., Concesionierte Berliner, Omnibus Compagnie (Concessed Berlin Bus Company) započeo je svoju prvu liniju konjskih omnibusa.

Rastuće tržište doživjelo je pokretanje brojnih dodatnih tvrtki, a do 1864. godine prometovalo je 36 autobusnih linija u Berlinu

Prvi autobusi u Moskvi

Početci autobusnog prijevoza u Moskvi sežu u 19. stoljeće. Prvi prijevozi započeli su 1847. godine kolicima na konjsku vuču s 10 do 14 mjesta. Moskovski poduzetnici pozivali su 1890-ih, gradsku Dumu da legalizira omnibus kao sredstvo javnog prijevoza ulicama Moskve - koji je već tada prometovao u Europi. No, gradske vlasti odbile su taj prijedlog, tvrdeći da bi takav prijevoz bio previše zbunjujući i ometao bi promet na uskim ulicama Moskve.

Unatoč tome, 17. srpnja 1907. godine počeli su prometovati prvi autobusi. Prva autobusna linija u Moskvi, bila je prigradskim „minibusom“ - u ljetnoj sezoni, a vozila su dva otvorena autobusa koji su pripadali Earl A. D. Sheremetevu. Jedan je bio marke Daimler s osam sjedala, a drugi NAG s 12 sjedala. Putovanja iz Moskve u Ostankino koštala su 15 kopejki.


Autobus „Daimler“ u Ostankinu, 1907

Sljedeće, 1908. godine, pokrenute su još dvije linije - od Petrovskog parka do Pokrovskog-Glebova, te iz postaje Semenovskaya u Izmailovsky menagerie. Krajem srpnja 1908. godine Urban Rail Authority nabavio je „samohodni omnibus“, koji je putovao tri tjedna od kazališta Trg na Trg Bolotnaya i Serpukhov Gates, no, ubrzo je prestao, vjerojatno zbog loših kolnika. Bio je to prvi pokušaj pokretanja autobusa u samom gradu, u središtu Moskve.

Autobusni prijevoz u Zagrebu

Samo dvadesetak godina nakon prvih europskih gradova, omnibus je počeo prometovati i u Hrvatskoj.

Prvi omnibusi pojavljuju se u Zagrebu 1844., kada je vlasnik kupališta i lječilišta na potoku Medveščak, kraj Ksavera, Josip Rempfel uveo omnibus koji je prevozio goste kupališta, svakoga sata, po cijeni od osam krajcara po osobi. To je bio prvi organizirani prijevoz u Zagrebu.


Omnibus u Zagrebu

11. kolovoza 1927.g Zagrebom počinje voziti autobus. Kako se grad razvijao, rasle su i potrebe za javnim prijevozom većeg. Zbog premalog broja autobusa i premalih prijevoznih kapaciteta, 1955. kupljeni su autobusi na kat. No, zbog visine nisu mogli voziti po samom gradu već su vozili po prigradskim naseljima gdje nije bilo nadvožnjaka i električnih žica za tramvaj. I … ostali su u Zagrebu do 1960-ih godina.


Autobus na kat u Zagrebu

Tekst prema izvorima:

https://encyclopaediaoftrivia.blogspot.com/2013/09/bus.html
https://punkufer.dnevnik.hr
https://bhauto.ba/2018/02/13/prvi-autobus/
https://hr.legaltechnique.org
https://en.wikipedia.org/wiki/Levisa_Fork
https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_in_Paris#The_Omnibus.2C_Autobus https://tehnika.lzmk.hr/omnibus/
https://www.discoverwalks.com
http://www.gail-thornton.co.uk/public-vehicles/omnibus.php
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Shillibeer
https://en.wikipedia.org/wiki/Horsebus
http://pireh-dev.univ-paris1.fr/TPTI/groupe2_tpti/items/show/99 https://en.wikipedia.org/wiki/Double-decker_bus
https://en.wikipedia.org
http://theoldmotor.com/?p=141696
https://blog.dnevnik.hr/zagrebancija/

Nenad Zuber, travnja 2020.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.