PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
Z.I.   rujna 2012.
„Poštovani!

Pročitavši na linku:
http://www.sigurno-voziti.net/jesteliznali/jesteliznali03.htm        temu:
Nova europska vozačka dozvolaodlučio sam se pozdraviti autora teksta g. Nenada Zubera i sve Vas koji pročitate ovaj mail, nadajući se da ću dobiti odgovor, na pitanje vozačke dozvole i nove kategorije.

Nakon ovoga sam počeo pretraživati po internetu i primijetio koliko je zemalja primijenilo Direktivu Europskog Zakonodavstva u potpunosti a to je da se sva vozila koja imaju više od 2 kotača u simetričnom rasporedu smiju upravljati i sa vozačkom dozvolom B kategorije, pored kategorije u koju su raspoređena.
Hrvatska je 1.7.2011 dopunila zakon:   http://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama   gdje je u članku 220. dodala stavke (6) i (7) i odobrila upravljanje četverociklima sa B kategorijom vozačke dozvole. 
Moje pitanje je zašto samo četverociklima  a ne i motornim triciklima  (L5 kategorije)?

Nakon pretraživanja u svijetu došao sam do zaključka da je Hrvatska jedina zemlja koja ne priznaje teški trticikl L5 kategorije upravljati sa vozačkom dozvolom B kategorije.

Evo samo primjera Srbije na linku:
http://www.kingstarsm.com/10kategorije.html , a tako je u svim zemljama našeg okruženja, primjerice ljetos sam upoznao Slovenca koji je na Krku vozio teški tricikl marke Piaggio MP3 sa vozačkom dozvolom B kategorije, a ostale zemlje sam stavio u Attachment.

Mene konkretno zanima vozilo Piaggio APE 703

Dobivši odgovor od MUP-a da je teški tricikl marke Piaggio svrstan u L5 kategoriju i za njega je potrebna vozačka dozvola A2 kategorije, ako je zaista zabranjeno sa višom kategorijom, od potrebne (dovoljne),  voziti u Hrvatskoj , onda je to presadan zemlja.

Ili nisam dobro shvatio ili zaista s nama nešto ne štima, ne mogu shvatiti da za vozilo koje je više automobil nego motocikl ne prihvaćamo B kategoriju (za razliku od Europe) evo argumenata:

1. ne zajaši se, već se sjedne u njega kao u automobil
2. dvosjed jedan pored drugoga a ne jedan iza drugoga kao u dvociklu
3. ima kabinu brisače vrata
4. ima volan a ne guvernal
5. neupravljivo promjenom položaja i održavanjem ravnoteže kao dvocikli
6. stabilno vozilo koje po zaustavljanu ostaje u beznagibnom položaju (ne stavlja noge na kolnik)
7. sve komande osobnog automobila nožno kvačilo mjenjač rikverc parkirnu kočnicu diferencijal
8. dimenzije veće čak i od nekih automobila
9. ne može proći niti jednu poligonsku radnju A2 kategorije u koju je svrstano
10. ne prestrojava se unutar jedne prometne trake (ako ona vodi u više pravaca) kao A2 kategorija
11. nitko u tom vozilu nema kacigu na glavi i zbog toga nije platio kaznu

Dakle da bi upravljali sa tim vozilom moramo polagati vozačku dozvolu na 2 kotača i to po pravilniku na motociklu od najmanje 240 ccm, zbog čega su u svijetu prepoznali problem da se 3 kotača voze drugačije od 2 kotača pa kako onda mogu biti u istoj kategoriji?  Ali ako su već tako razvrstani po homologacijskim kategorijama, zašto se i Hrvatska ne priključi svijetu pa prizna i vozačku dozvolu B kategorije  i  hoće li je priznati iduće godine kad uđemo u EU?

Poštovani g.Nenade nadam se da sam bio razumljiv u primjećenoj nepravilnosti, sa svojim argumentima, ako nisam u pravu molim Vas demantirajte me protuargumentima, također ako sam u pravu pokušajte u svojim krugovima i medijima razmotriti ovu temu ne bi li tako potaknuli na promjenu zakona pa da se u članku 220. stavke (6) i (7) na samom kraju, dopune riječju "i triciklom", kako bi i Hrvati bili ravnopravni sa cijelim svijetom po pitanju ovog zakona.

Pun optimizma očekujući Vaš odgovor pa makar sa njim ugasili optimizam, želi Vam dobro zdravlje a na poslu puno uspjeha:

Z.I.
Malinska“
Odgovorili smo!
Poštovani gospodine Z,
prije svega Vam zahvaljujemo na tome što čitate naše stranice, a ujedno nam je drago da vrlo ozbiljno pristupate problematici prometa u širem smislu.

Vašem razmišljanju (tekstu) nemamo ništa niti dodati niti oduzeti – u pravu ste!

Vjerojatno ste čitajući naše stranice uvidjeli kako je našem timu namjera da upozoravamo, educiramo, otvaramo probleme, informiramo – zapravo da svima koji razmišljaju malo ozbiljnije o prometu i zaštićenosti sudionika u njemu otvorimo mogućnost da iznesu svoje stajalište.

Mi nemamo mogućnost mijenjati propise u, i o prometu, ali možemo interesantnim i poučnim napisima utjecati na promjenu promišljanja onih koji čitaju naše stranice i to nam je primarni cilj. Iz naših iskustava i praćenja znamo da stranice prate i mediji koji povremeno otvaraju teme koje su im se učinile atraktivnim i korisnim na našim stranicama.

Zato Vam predlažemo, pošto ste otvorili uistinu zanimljivu temu – usklađivanje naših prometnih propisa s međunarodnim iskustvima i praksom, da to i objavimo kao vaš problem i promišljanje na našim stranicama. Veš trud i istraživanje po međunarodnim propisima, u pripremi Vašega pisma našem uredništvu, zaista bi bila šteta da ostane „u ladici“.

Sugeriramo Vam da pismo koje ste poslali: uobličite u članak koji ćemo objaviti na našem portalu. Privitak (s linkovima na međunarodne propise) koji ste napravili izuzetno je koristan za sve one koji žele dobiti cjeloviti uvid u međunarodne propise, i šteta ga je ne objaviti. To je način da „netko“ to pročita i možda od toga napravi priču u javnosti kako bi se stvorila kritična masa onih koji slično razmišljaju – i … stvar se možda pokrene, ako ne prije onda kada uđemo u EU kad će trebati još jednom napraviti reviziju naših prometnih propisa i uskladiti ih s propisima razvijenih zemalja.

Bilo bi nam drago takav tekst imati na našim stranicama, zato, kako smo sugerirali,  malo uobličite napisano u formi članka, a naše će uredništvo pomoći u konačnoj formi – i evo vašega pitanja u Javnosti!!!
Naravno, i ubuduće, ukoliko imate sličnih tema – slobodno nam se javite, rado bismo s Vama surađivali, jer vidimo da prometu kao sustavu pristupate vrlo ozbiljno. Čestitamo!

Srdačan pozdrav

Sigurno-voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.