PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
D.D.   listopada 2011.
„Poštovani
na Vašem web site-u sam naišao na sljedeće: http://www.sigurno-voziti.net/problemi/problem03.htm 
Lijepo je tu sve objašnjeno, ali da li je dozvoljeno iz srednje trake skrenuti van kružnog toka? Ako je, kad se vozilo kreće u srednjoj traci kružnog toka i namjerava izaći na Dubrovačku aveniju, a vozilo koje se kreće u krajnje desnoj traci kružnog toka zadržava smjer kretanja, odnosno nastavlja vožnju kružnim tokom, tko ima prednost? 
Hvala unaprijed D.D.“
Odgovorili smo!
Poštovani gospodine D.D.
Prije svega zahvala što čitate naše stranice, ali i isprika zbog sporosti u odgovaranju - s naše strane.
Znate kako je, gužva oko svakodnevnih poslova.

Naš zagrebački rotor je jedno od najopasnijih raskrižja u Gradu, a Vas interesira odgovor na posve konkretno pitanje i to:  TKO IMA PREDNOST u konkretnome slučaju?

Po našemu mišljenju (A UVAŽAVAJUĆI NAČELA DEFENZIVNE VOŽNJE), možda bi pravo pitanje trebalo biti: TKO KOGA TREBA PROPUSTITI u tome konkretnome slučaju?

Kako bi trebalo voziti raskrižjem i skretati, objašnjeno je u odgovarajućim člancima Zakona.

Da bi se dao meritorni sud o krivnji (prednosti) u posve konkretnoj situaciji, treba uzeti u obzir niz varijabli koje dovode do mišljenja  - najčešće sudskih vještaka u naknadnom postupku, ukoliko se osporava prva odluka suda. 

Mi, naravno, nismo niti suci niti vještaci pa se ne želimo upuštati u pitanje krivnje nekoga za konkretni postupak.

Kao što ste vidjeli na našim stranicama naša je uloga savjetodavna – da ne kažem prosvjetiteljska. Mi želimo utjecati na pozitivnu promjenu stavova, promišljanja i postupaka pojedinaca koji čitaju naše stranice.

Ipak, da Vas malo pokušamo „zadovoljiti“! Evo našeg promišljanja – no ne smatrajte to odgovorom na Vaše pitanje! 

Dakle, konkretno, ako na prometnoj traci postoji strelica za desno, a postoji (to je samo desna prometna traka na ulasku u ovaj dio raskrižja) njome se niti ne uključujete u kružni tok, već nastavljate vožnju u desno, prema istoku – prema Dubrovačkoj aveniji, ako dolazite iz smjera Remetinca – što je jasno i neosporno.

Taj smjer je i preprekom na kolniku istaknut i predstavlja zapreku vozačima iz smjera Remetinca da se uključe u kružni tok i daljnjom vožnjom zauzimaju prvu - južnu traku Dubrovačke avenije. 

Ako vozite kružnim tokom prvim - vanjskim trakom njome se trebate isključiti (uz desne pokazivače smjera) iz kružnoga toka i ući u Dubrovačku aveniju po srednjem prometnom traku.

Ako vozite kružnim tokom drugim - srednjim trakom, možete se isključiti udesno (uz pokazivače smjera) iz kružnoga toka i ući u lijevi - sjeverni prometni trak Dubrovačke avenije. Iz te pozicije možete nastaviti i vožnju dalje kružnim tokom prema slijedećem izlazu - prema sjeveru. Ni jedno ni drugo Vam nije zabranjeno - ali može biti opasno!

Naravno ako vozite unutarnjim trakom po kružnom toku ne možete se isključiti iz njega udesno, jer "za Vas nema trake" u Dubrovačkoj aveniji. Tim trakom možete samo nastaviti kružnim tokom i naknadnom promjenom trake odabrati željeni izlaz iz kružnoga toka.

Takvo odvijanje prometa bilo bi najsigurnije za sve vozače! Zašto? Takvom vožnjom ne bi bilo bespotrebnih presijecanja prometnih tokova, ne bi bilo kolizionih točaka ili potencijalnih točaka sudara.
 
Svaka druga putanja vozila predstavlja opasnost  i upravo tu nastaje rizik!!!

Vaše je pitanje vezano upravo za opasnost koja se svakodnevno događa na svim izlascima iz ovoga raskrižja - rotora.

Vozite srednjim trakom i želite napustiti kružni tok prometa isključivanjem udesno u Dubrovačku aveniju uz najavu vaše radnje uključivanjem desnih pokazivača smjera!

Vozač koji vozi pored Vas u kružnom toku, u desnom prometnom traku i želi nastaviti dalje vožnju prema sjeveru - Jadranskom mostu. Naravno, to mu nije zabranjeno propisom a niti oznakom na kolniku. Pri tome putanja njegova vozila presijeca putanju Vašega vozila. TO JE OPASNOST!

To, kako Vi kažete "... zadržava smjer kretanja, odnosno nastavlja vožnju kružnim..." ne znači da ima prednost pred Vašim vozilom.

Zato sam i naveo na početku - nije pravo pitanje: Tko ima prednost, već: Koga moramo u susretu na cesti ili na raskrižju - PROPUSTITI!!!!!  Čak i da jest prednost prolaska u pitanju, ostvarivanja prednosti u prometu ne smije biti na silu!

Da se na ovome mjestu i u situaciji kako ste ju opisali - dogodi prometna nesreća, krivnja bi se utvrđivala na sudu (a dogovorili smo se da nećemo suditi! Zar ne?) prema cijelom nizu elemenata: Je li Vaše vozilo udarilo u lijevu stranu vozila vama s desne strane ili je to vozilo udarilo u desna vrata vašega vozila, koje je vozilo bilo ispred i koliko, jeste li jedan drugoga vidjeli neposredno prije sudara, jeste li najavili svoju namjeru napuštanja raskrižja ili je desno vozilo mislilo da zajedno nastavljate kroz raskrižje, brzine ... itd ....

Upravo su taj položaj vozila i tragovi koji nastaju pri tome u trenutku udara vozila referentni za vještačenje tko je gdje bio u trenutku sudara, a na osnovu toga što bi se dogodilo da je jedan vozač ovo … drugi vozač ono … tko je koga morao vidjeti, zašto je i zašto nije, … svašta drugoga – suci na temelju tog nalaza vještaka donose procjenu tko je kriv, u kojem omjeru, postoji li podijeljena krivnja i drugo.

No to prepustimo sucima i vještacima!

Ako ste Vi vašim vozilom najavili isključivanje, a Vama desni vozač je bio koji metar iza i nedvojbeno vidio Vašu namjeru da želite u Dubrovačku aveniju, vozač je morao usporiti i propustiti Vas (to mu nalažu drugi propisi iz Zakona).

Ako je čak i mislio da ste Vi pogriješili zadaća bi mu bila da svojim činom ispravi Vašu pogrešku.

Da je njegovo vozilo bilo koji metar ispred Vas, a položajem vozila i brzinom dao do znanja da nastavlja "ravno" kružnim tokom prema slijedećem izlasku - Jadranskom mostu, Vi biste ga trebali postupiti tako da usporite i omogućite mu prolazak raskrižjem.

Jasnije rečeno: nitko nema PREDNOST, obojica imate obvezu PROPUŠTATI I NE UGROŽAVATI druge!!!!!!

Ono u čemu je pogreška u „startu“ jest položaj vozila iz kojeg se ulazi u takvo raskrižje. Svi vozači (pogotovo oni koji nisu domicilno stanovništvo) trebaju planirati prolazak takvim raskrižjem i zauzeti traku na ulasku u raskrižju shodno želji za izlaskom iz raskrižja. Načelo je: što si dulje u raskrižju ulaziš više lijevo i mijenjaš trake u desno pred mjestom izlaska. Naravno, to zbog složenosti raskrižja i gustoće prometa ne umanjuje problem prestrojavanja ili preplitanja prometnih tokova u raskrižju niti na jednom njegovom izlasku.

S obzirom kako je dimenzionirano i izvedeno ovo raskrižje jedini je recept sigurnog prolaska: PAŽNJA, OPREZ, TOLERANCIJA, DEFENZIVNA VOŽNJA!
Izostankom ovih vrlina vozača dolazi do neželjenih posljedica i zato na ovome raskrižju već dugi niz godina i ima najviše prometnih nesreća u Gradu.

Mudra, oprezna i tolerantna vožnja i ponašanje pri prolaženju vozilom takvim raskrižjem, sigurno će Vam pomoći da nikada niti ne dođete u situaciju da se propitujete tko ima prednost!!!


Srdačan pozdrav
Sigurno-voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.