PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
E.F. siječnja 2020. godine
"Poštovani!
Molim vas ako mi možete odgovoriti kako ispravno voziti na autocesti koja ima tri vozna traka. Naime neki dan sam se vozio po dionici autoceste sa tri trake u Italiji. Kretao sam se srednjom trakom brzinom između 125 i 130 km/h. Sa moje desne strane od iza minimalno brži od mene približavao mi se BMW, prešao na moju traku i blicao da se maknem. Kako se nisam maknuo napokon me je pretekao sa lijeve strane i potom se opet vratio skroz na desnu traku vozeći i dalje jedva malo većom brzinom od moje. Zanima me što kaže zakon? Meni je logično da desnu traku koriste teretna te ostala sporija vozila, dok srednju može koristiti većina koja se vozi tom nekom prosječnom brzinom između 120 i 130 km/h, te za međusobna pretjecanja ovih sa desne trake kad je srednja slobodna. Skroz lijeva traka bi trebala biti za one najbrže i to samo za pretjecanje ovih na srednjoj traci.
Zahvaljujem na odgovoru i srdačan pozdrav!"
Odgovorili smo!
Poštovani gospodine,
prije svega bismo Vam se željeli zahvaliti što pratite naše stranice i vjerujemo kako na njima pronalazite poučne i korisne sadržaje.  
Što se tice Vašega upita o situaciji koja Vam se dogodila vozeci autocestom s tri prometne trake u Italiji, možemo konstatirati slijedece:
  • Ukoliko na autocesti postoje tri prometne trake na kolničkoj traci autoceste – kao što je bio Vaš slučaj u Italiji – morali ste voziti krajnjom desnom prometnom trakom.
  • Ukoliko bi krajnja desna traka bila zakrčena vozilima u koloni, teretnim vozilima, vozilima koja vuku kamp kučice ili drugim sporijim vozilima, možete voziti srednjom prometnom trakom.
  • Lijeva prometna traka namijenjena je za brži prolazak vozila – kao što to i sami pišete. 

U prilog ovim konstatacijama možemo citirati prva tri stavka članak 142. našega Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
(1) Autocestom se vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni.
(2) Na autocesti vozač smije mijenjati prometnu traku zbog bržeg kretanja samo prelaženjem vozilom u lijevu prometnu traku.
(3) Na autocesti vozač ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu.

Očito ste, u Vašem slučaju, za dolazeći BMW bili „prespori“ sa 125 km/sat pa vam je „blicao“. Upozorio Vas je da ste trebali voziti desnom prometnom trakom, jer ona nije bila zauzeta sa sporijim vozilima. To je i pokazao tako što je, nakon što je brže prošao pored vas lijevom trakom, zauzeo položaj na krajnjoj desnoj prometnoj traci i nastavio voziti 130 km/sat.
Ako ste već vozili srednjom trakom i vidjeli automobil koji vas sustiže, a na desnoj traci nije bilo vozila, trebali ste uključiti desne pokazivače i promijeniti traku, prijeći u krajnju desnu – i pustiti proći brže vozilo.
Možda je vozač BMW-a postupio malo agresivno prema Vama „blicajući“ Vam i „poučavajući“ Vas kao stranca kako biste trebali u ovakvoj prometnoj situaciji voziti. Ovaj je postupak možda i potvrda da je u Italiji isti propis za vožnju autocestama kao i kod nas.
Koliko sam shvatio iz Vašega upita BMW se kretao po krajnjoj desnoj traci sustižući Vas. Vašom ste ga vožnjom primorali (omeli) da za brži prolazak pored vašega vozila promijeni dva puta prometnu traku i onda još dva puta do opet krajnje desne trake. Zato Vam je i dao signal sa svjetlima.
Da je krajnja desna traka bila zauzeta sporijim vozilima, bilo bi razumljivo da ste vozili srednjom trakom 125 km/sat, jer se time izbjegava učestalo provjeravanje, davanje pokazivača i prolazak pored sporijih vozila, vraćanje u desnu traku …

Još Vam jednom zahvaljujemo na posjetu našim stranicama i pokazanom povjerenju za tumačenje prometnih situacija, s nadom da će Vam naš savjet biti koristan.
Želimo Vam sretnu i sigurnu vožnju
Srdačno Vas pozdravljamo

Sigurno-voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.