PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
R.B.   studeni  2010. godine

„Poštovanje,
Javljam Vam se sa jednim problemom, naime jučer sam imao dosta neugodnu situaciju na kružnom toku u Jankomiru (kod Iper Coopa), na svu sreću bez težih posljedica. Naime išao sam u smjeru sjevera (sa ljubljanske avenije ispod podvožnjaka Škorpikovom) u namjeni da idem u Iper Coop, prestrojio sam se u desnu traku i onda mi je na izlazu iz rotora u Škorpikovu (smjer sjever) vozilo iz ljeve (unutarnje) trake mi je presjeklo put jer je htjelo ići u Škorpikovu, a ja sam tu htio ići dalje. Na svu sreću ja sam uspio zakočiti pa nije bilo sudara.
Mada mislim da sam ja bio u pravu jer je za mene ovo klasično oduzimanje prednosti ipak sam išao provjeriti na internetu mišljenje drugih ljudi. Pa sam našao da neki tvrde da desna (vanjska) traka obavezno mora na raskršću skrenuti desno (mada na ovom rotoru nema nikakve signalizacije koja upućuje na to), pa do onih koji se slažu sa mojim mišljenjem.
Ja sam inače vozač sa 22. godišnjim iskustvom koji se je vozio po većini Evropskih i Američkih cesta bez i jedne 'saobraćajke' i kazne pa me zanima dali mi možete točno objasniti tko u tom slučaju ima prednost? Ja sam u auto školi učio da je to klasično oduzimanje prednosti, jer nigdje decidirnao nije označeno (znakom ili signalizacijom) da desna traka ima obavezni smjer na desno kod raskršća, ali opet možda sam i u krivu?
Jasno mi je kada postoji signalizacija (kao na rotoru na Remetincu) gdje desna traka kod priključivanja ima tu signalizaciju, ali opet na samom rotoru je nema!
Unaprijed hvala
R.B.“

Odgovorili smo!

Poštovani R.

Prije svega zahvaljujemo Vam što čitate naše stranice i naravno na tome što od nas tražite stručno mišljenje - što ukazuje na vaše povjerenje autorima tekstova. 

Pomno smo pogledali Vaš mail i dakako, čestitamo Vam na postupanju kojim ste izbjegni nesreću. Postupili ste uistinu kao defenzivni vozač i svojim postupkom ispravili pogrešku drugog vozača. Vjerujemo kako je Vaše dugogodišnje iskustvo, pozitivni stavovi i tolerancija u vožnji - doprinijelo tomu.

Poznato nam je što se dnevno događa na rotoru u Jankomiru, jer tamo često vozimo. To što se danas događa u tom kružnom toku je sjajno u odnosu kako je to izgledalo kada je to raskrižje pušteno u promet. Slično se danas događa s tri kružna toka koja su izgrađena kod West Gate-a. Svakodnevna panika i opasnost za život!!!! Sve dok se vozači malo „priuče“, ali to ne znači da će posve nestati opasna postupanja!

Što se tiče Vaše konkretne situacije, evo našeg promišljanja:

Točno je da je raskrižje građevinski "tijesno".  Nekoliko je frekventnih ulaza i izlaza na malom razmaku, posebne signalizacije nema, a nema ni egzaktnog propisa kako se vozi kružnim tokom s jednom, dvije ili više prometnih traka.

Pošto kroz raskrižje prolaze dvije prometne trake, jasno je da je unutarnja za vožnju kroz raskrižje, a desna za izlazak iz raskrižja udesno. Vozač koji vozi kroz raskrižje neposredno prije izlaska trebao bi promijeniti traku u desno i isključiti se iz raskrižja.

Prema ovome načelu za Vas bi (u konkretnom slučaju) bilo najsigurnije da ste iz smjera juga vozili unutarnjim trakom, prošli pokraj izlaza za Kiku, pokraj izlaska za Porsche, i pokraj izlaska Škorpikova - sjever i tada iz unutarnje trake prešli  - naravno uz provjeru, u desnu traku i isključiti se prema King Crosu u desno. Naravno, u gužvi je tako teško voziti. Nedovoljan građevinski promjer tog raskrižja - kružnog toka, to otežava. Zato ste vi postupili posve korektno, vozili vanjskim trakom i pazili na postupke drugih vozača koji voze unutarnjim trakom.

To Vam je pomoglo da izbjegnete agresivnog vozača koji je morao pri svojoj namjeri isključivanja iz raskrižja u smjer Škorpikova sjever - paziti na vozače koji voze njemu s desne strane. 

Ne možemo Vam decidirano reći TKO IMA PREDNOST u konkretnom slučaju i još teže tko bi bio kriv da se nešto neželjeno dogodilo. U ovako nedefiniranim slučajevima radi se o podijeljenoj odgovornosti. Znači vozači bi trebali pozorno voziti, paziti na sebe i druge i postupati upravo kao VI - tolerantno, defenzivno, pažljivo - propustiti drugoga, ispraviti njegovu pogrešku ili nepažnju.

Primite naše pozdrave
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.