PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
K.I.  listopada 2010. godine

"Poštovani,
Kratko bih Vas zamolio više informacije vezano za sljedeći članak na vašoj web stranici: http://www.sigurno-voziti.net/problemi/problem03.htm
Naime, ono što mene zanima je tko je kriv u slučaju udesa na ovom rotoru.
Kratko ću opisati: Vozim se iz smjera Avenije Dubrovnik prema rotoru, ne vozim se avenijom u krajnjoj desnoj traci (ona koja ide prema savi), nego u traci lijevo do nje. Dolazim do rotora, gdje ukoliko se nastavim u toj traci ulazim u rotoru u njegovu vanjsku stranu.
Ono što mi nije jasno je sljedeće: ukoliko ne izađem na prvom izlasku iz rotora (dakle ne izađem na izlasku koje vodi prema autoputu) nego želim izaći za Remetinec, dakle produžim prvi izlazak (vozeći se u vanjskoj traci rotora) i u tom slučaju ako me netko udari koji iz lijeve (srednje) trake skreće prema prvom izlazu, TKO JE KRIV?? U obzir uzmite recimo da se ja na vanjskoj nalazim 2-3 metra ispred njega na samom tom križanju…nikako mi nije jasno, je li on kriv (kojemu se ja nalazim na desnoj strani unutar rotora) ili sam pak ja kriv što vanjskom stranom nisam izašao na prvo skretanje??
Na Vašim informacijama bih bio izuzetno zahvalan.
Hvala i lijep pozdrav"

Odgovorili smo!
Poštovani gospodine,
Prije svega zahvala što čitate naše stranice, ali i isprika zbog neodgovaranja s naše strane.
Znate kako je, gužva oko svakodnevnih poslova.
Naš zagrebački rotor je jedno od najopasnijih raskrižja u Gradu!
Zašto je to tako, puno smo svi skupa čitali i raspravljali. Je li problem u građevinskom ili prometnom rješenju, u signalizaciji koja najavljuje raskrižje ili vodi promet u samome raskrižju, na neprimjerenim brzinama prilaska, prolaska ili izlaska iz raskrižje, neznanju vozača – onih koji tuda voze svakodnevno ili povremeno ili su gosti u našem gradu, nepravilnoj promjeni prometnih traka, međusobnom neuvažavanju, žurbi, agresivnosti …. ili … u nečemu posve trećem – teško je reći. Najčešće se ipak radi o kombinaciji uzroka.
Vas interesira odgovor na posve konkretno pitanje i to:  TKO JE KRIV?
Kako bi trebalo voziti ovim konkretnim raskrižjem pojašnjeno je u članku koji citirate na našim stranicama.
Da bi se dao meritorni sud o krivnji u posve konkretnoj situaciji, treba uzeti u obzir niz varijabli koje dovode do mišljenja - najčešće sudskih vještaka u naknadnom postupku, ukoliko se osporava prva odluka suda.
Mi, naravno, nismo niti suci niti vještaci pa se ne želimo upuštati u pitanje krivnje nekoga za konkretni postupak.
Kao što ste vidjeli na našim stranicama naša je uloga savjetodavna – da ne kažemo prosvjetiteljska. Mi želimo utjecati na pozitivnu promjenu stavova, promišljanja i postupaka pojedinaca koji čitaju naše stranice.
Ipak, da Vas malo pokušamo „zadovoljiti“!
Evo našeg promišljanja – no ne smatrajte to odgovorom na Vaše pitanje: Tko je kriv?!
Dakle, konkretno, ako na prometnoj traci postoji strelica za desno (to je u pravilu samo desna prometna traka na ovome raskrižju) njome se morate isključiti iz kružnoga toka u desno – prema Savskom mostu ako dolazite iz smjera istoka – što i sami navodite kao nesporno.
Ako ste ušli u kružni tok drugom trakom (označena je strelicom za ravno u zoni prestrojavanja neposredno prije ulaska u raskrižje) njome možete proći cijelim raskrižjem – ničim Vam to nije zabranjeno i isključiti se u desno na onome izlazu na kojem želite.
NO, PRI TOME MORATE DOBRO PAZITI!
Vozač koji vozi pored Vas u kružnom toku, u lijevoj prometnoj traci, i želi izaći u desno prema Lučkom, može to učiniti, jer to dozvoljavaju oznake na kolniku i broj traka koje „napuštaju“ kružni tok u odnosu na broj traka koje su u kružnome toku. Naravno pri tome putanja njegova vozila presijeca putanju Vašega vozila koje se kreće svojom prometnom trakom. I upravo tu nastaje opasnost!!!
Naveli ste da ste Vašim vozilom čak 2 do 3 metra ispred njegova vozila. Dakako u tom bi slučaju vjerojatno udarivši u vaša lijeva stražnja vrata on bio „kr…“ (dogovorili smo se da nećemo suditi! Zar ne?) Zašto? Zato jer Vas je morao vidjeti, usporiti i propustiti. Ostvarivanja prednosti u prometu nema na silu! Ako je čak i mislio da ste Vi pogriješili zadaća bi mu bila da svojim činom ispravi Vašu pogrešku.
Da je njegovo vozilo 2 do 3 metra ispred i desnim je pokazivačima najavio da napušta raskrižje iz treće trake u desno prema Lučkom, Vi biste trebali postupiti tako da usporite i omogućite mu izlazak iz raskrižja.
Upravo su taj položaj vozila i tragovi koji nastaju pri tome u trenutku udara vozila referentni za vještačenje tko je gdje bio u trenutku sudara, a na osnovu toga što bi se dogodilo da je jedan vozač ovo … drugi vozač ono … tko je koga morao vidjeti, zašto je i zašto nije, … svašta drugoga – suci na temelju tog nalaza vještaka donose procjenu tko je kriv, u kojem omjeru, postoji li podijeljena krivnja i drugo.
Ono u čemu je pogreška u „startu“ je položaj vozila kojim se ulazi u takvo raskrižje. Svaki vozač (pogotovo onaj koji nije domicilni stanovnik) treba planirati prolazak takvim raskrižjem i zauzeti traku na ulasku u raskrižje shodno želji za izlaskom iz raskrižja. Načelo je: što si dulje u raskrižju ulaziš više lijevo i mijenjaš trake u desno pred mjestom izlaska. Naravno, to zbog složenosti raskrižja i gustoće prometa ne umanjuje problem prestrojavanja ili preplitanja tokova u raskrižju niti na jednom njegovom izlasku.
S obzirom na to kako je dimenzionirano i izvedeno ovo raskrižje jedini je recept sigurnog prolaska: PAŽNJA, OPREZ, TOLERANCIJA, DEFENZIVNA VOŽNJA!
Izostankom ovih vrlina vozača dolazi do neželjenih posljedica i zato na ovome raskrižju već dugi niz godina i ima najviše prometnih nesreća.
Mudra, oprezna i tolerantna vožnja i ponašanje pri prolaženju vozilom takvim raskrižjem, sigurno će Vam pomoći da nikada niti ne dođete u situaciju da se propitujete to bi bio kriv, ako bi se dogodilo ovo ili ono!
Srdačan pozdrav
Sigurno-voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.