PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
M.K.   rujna  2011. godine
 „Poštovani !
Imam nekoliko osoba s kojima se dokazujem o tome tko ima prednost kada se nailazi na cestu s prednošću prolaza, onaj tko ima znak „Trokut“ ili onaj tko ima znak „Stop“ identična situacija kao u tekstu na vašem portalu s temom „Stop ili trokut, koji je važniji ?! „ autor Davor Štajner kojeg sam pronašao googlajući nakon dosta prepirke s navedenim osobama (jedan je čak završio promet)
Ja tvrdim da su iste važnosti kao i što opisuje gosp. Štajner i pokazao sam im i taj tekst ali to im nije dovoljno.
Dosta sam googlao o ovoj temi ali ništa pametno osim ovog vašeg teksta. Dali imate još neke druge tekstove, pravilnike u kojima bi se to točno definirala ova tema da uspijem uvjeriti te tvrdokorne prometne neznalice
Zahvaljujem ako mi pomognete !
LPM.K. „
Odgovorili smo!
Poštovani M.

Naravno, prije svega zahvaljujemo Vam što pratite naše stranice, a posebno nam je drago da se baš Vi slažete s onim tekstovima koje objavljujemo.

Zapravo nište ni ne bismo dodali Vašem tekstu - VI STE U PRAVU u odnosu na mišljenje Vaših prijatelja s kojima se sporite. Nažalost nemamo moć uvjeriti one vaše "nevjerne Tome", ili kako kažete: "... tvrdokorne prometne  neznalice".

Nažalost ne možemo Vam preporučiti nikakvu literaturu koja bi Vam u ovome "sporu" pomogla. Znate i sami - postoji Zakon i Pravilnik o postavljanju prometnih znakova - meritorni dokumenti koji govore o ovoj problematici. Oni jasno govore o znakovima iako eksplicite ne daju odgovor na pitanje koje postavljate.
Meritorne odgovore u ovakvim slučajevima daje donositelj ili predlagač Zakona (to je u ovome slučaju MUP). Naravno postoji i sudska praksa koja temeljem propisa utvrđuje tko je u pravu, a tko u krivom ukoliko se, ne daj Bože, dogodi nesreća! O tome je i pisano u članku koji citirate i koji ste pronašli na našim stranicama.

Još jednom da potvrdimo Vaša promišljanja:

1.  Znakovi "trokut" i "stop" postavljaju se (kao i svi znakovi izričitih naredbi - uz neke iznimke) točno na mjestu primjene dotične naredbe, odnosno na mjestu od kojega počinje vaša (i naša) obveza izražena postavljanim prometnim znakom

2. Oba znaka stoje neposredno na ulasku u raskrižje

3. Ukoliko prolazite raskrižjem ispred kojega stoji jedan od tih znakova morate uvijek propustiti vozila koja voze cestom koju presijecate ili na koju se uključujete

To je ono što govore propisi!

Iz toga proizlazi:

- spominjana oba znaka predstavljaju istu obvezu propuštanja vozila!
- u propisima ne postoje dva identična prometna znaka (tako i tako ih "imamo previše") … pa … iz kojega bi razloga ova dva znaka bila identična po značenju?!
- stoga je razumljivo da postoji određena razlika - u postavljanju znaka i postupanju u skladu s njima
- "trokut" stoji ispred raskrižja na kojima je preglednost dovoljna, pa ukoliko nema vozila na cesti na koju se uključujemo ili ju presijecamo - vozimo uz oprez kroz to raskrižje
- "stop" stoji ispred raskrižja na kojima nema dovoljne preglednosti (kuće, objekti, ograde, raslinje ili druge prepreke koje ograničavaju vozaču preglednost - što predstavlja izuzetnu opasnost u vožnji raskrižjem) tako da moramo zaustaviti vozilo na crti preglednosti, uvjeriti se da nema vozila ili propustiti vozila koja prolaze raskrižjem te po propuštanju vozila, nastaviti vožnju kroz raskrižje, naravno oprezno jer u takvim situacijama nikada nismo sigurni jesmo li baš sve dobro uočili.
- DRUGA RAZLIKA IZMEĐU OVIH ZNAKOVA NE POSTOJI!

Je li to načelo postavljanja znakova "stop" i "trokut" uvijek poštovano, nismo sigurni. Praksa iz našega prometa često govori i drugačije (vidi i napis na našim stranicama http://www.sigurno-voziti.net/problemi/problem19.html ali i u nekim sličnim napisima). 

Zato gospodine M. ... i dalje zastupajte svoje mišljenje i po njemu se ponašajte.
Ako ima puno Vaših prijatelja koji misle suprotno, nastojte se ne sresti s njima na cesti. Ako ih ipak susretnete, ne ostvarujte svoju prednost na silu, usporite i propustite takve vozače - NE POUZDAJTE SE U NAČELO POVJERENJA.

Želimo Vam i nadalje sretnu i sigurnu vožnju
Srdačan pozdravSigurno-voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.