PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
X.Y.  veljače 2009. godine

"Poštovani,
zanima nas vaše stručno mišljenje o prednosti ulaska u kružni tok. Radi se o kružnom toku s jednom prometnom trakom, u koji se uključuju 4 ceste (obilježene znakom « križanje s cestom s prednošću prolaska»). Te ceste su udaljene jedna od druge nekoliko metara (cca 3 m). Do problema dolazi kod istovremenog ulaska vozila u kružni tok iz dviju susjednih cesta. Koje vozilo ima prednost ulaska?
- Ono koje ulazi u kružni tok sa desne strane (zato jer su ceste iste važnosti) ili..
- vozilo koje je već ušlo u kružni tok s lijeve ceste pa zbog toga jer je već u kružnom toku ima prednost?
Ceste su udaljene jedna od druge cca 3 m i do točke sudara dolazi na mjestu gdje se desno vozilo uključuje a lijevo je već ušlo u kružni tok!
Hvala"

Odgovorili smo!
Poštovani,
zahvaljujemo što posjećujete naše stranice i smatrate ih dovoljno stručnim da nam se obraćate za mišljenje.
Raskrižja tipa koji opisujete u vašem upitu sve se više izgrađuju u naseljima zbog smirivanja prometa a veće protočnosti. Ove dvije oprečnosti spojive su kada se raskrižje riješi znakovima kako ste Vi opisali: ulazne ceste su sporedne, a sam kružni tok je „glavna cesta“. Dakle svi koji ulaze u kružni tok moraju propustiti ona vozila koja su već u kružnome toku.
Na takvom raskrižju nema točki sudara zbog križanja već samo spajanja i odvajanja što je u prometu manje opasno i lakše za izbjeći. Dva vozača na susjednim ulazima opisanog raskrižja mogu bez opasnosti istovremeno ući u raskrižje bez obzira na razmak od samo 3 metra, njihove putanje se ne križaju već se spajaju, pa će uz uvjet približno iste brzine vožnje i razmak između vozila biti otprilike isti. Ukoliko je vozač s lijeve strane malo "žešći" on bi mogao napraviti sudar nalijetanjem na vozilo ispred sebe, ali s obzirom na malu razliku u brzinama (jer vozač veću - na 3 m razdaljine nije niti mogao ostvariti bez obzira na moćan stroj) on to može izbjeći samo neznatnim usporavanjem. Vozač koji ulazi kružni tok može to učiniti i kada je drugi vozač već u kružnom toku, jer su brzine male, pa će on vrlo brzo postići brzinu vozača u kružnom toku, a tada razmak ostaje isti, što je na drugim tipovima raskrižja nemoguće.
I upravo zbog toga, na takvim raskrižjima gdje svi moraju usporiti, u određenoj jedinici vremena prođe veći broj vozila. U cijeloj toj priči jako je važno pokazivanje namjere pravodobnim uključivanjem pravih pokazivača smjera... no to je druga tema i drugi problem u našoj prometnoj svakodnevici.
Nadam ste kako ste zadovoljni odgovorom i da će te i nadalje ostati posjetitelj naših stranica.
Sigurno-voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.