PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
J.T.  siječnja 2008. godine
"Poštovani,
S obzirom da sam upoznat sa činjenicom da se naši vozači nemaju kome obratiti za savjet vezano za određene prometne probleme kojih je prilično veliki broj, bilo bi korisno otvoriti rubriku sa njihovim pitanjima na koja će stručnjaci i ostali čitatelji moći sugerirati odgovore.
Isto tako jedna primjedba na test o poznavanju propisa. Bez obzira na točno rješenje, rezultat je uvjek  83% točnosti, što iritira.
Zbog važnosti sigurne vožnje kroz tunele, smatram da niste u članku potpuno informirali vozače o svim aspektima sigurnosti. Naime,
Izostavili ste potrebne informacije prije ulaska u tunel, kao što su: usklađivanje propisane maksimalne brzine (dvosmjerni tuneli-80km/h, jednosmjerni-100km/h),skidanje sunčanih naočala, podešavanje prometne radio postaje prema znakovima ispred tunela, obvezu držanja sigurnosnog razmaka prema znakovima ispred tunela (Sv.Rok-100m, Mt.Blanc-150m, V.Gložac-75m), kontroliranje semaforskih svijetala na portalu, kontroliranje SPZ-a prije ulaza u tunel, kontroliranje SVT (signala voznih traka) prije ulaza u tunel, kontrola spuštenosti rampi, čitanje sadržaja na tekstualnim displeima prije ulaza u tunel, kontrola visine i gabarita vozila i tereta u odnosu na gabarite tunela, kontrola napunjenosti rezervoara za gorivo, kontrola ispravnosti i upaljenosti pozicijskih svijetala, kontrola prisustva dima na ulaznim portalima tunela, kontrola mirisa na paljevinu, slušanje glasovnih poruka koje se emitiraju iz CKP putem tunelskog ozvučenja kod ulaznih portala, zabrana korištenja mobitela, zabrana pušenja, zabrana povećavanja i smanjivanja brzine (često i premala brzina u tunelu izazove teške nesreće), priprema za prilagodbu na slabiju vidljivost (pogotovo u uvjetima kada je sunce nisko na horizontu i zrake stvaraju frontalnu „zavjesu“).
Isto tako bi bilo korisno da sami čitatelji šalju i pokazuju slike određenih prometnih promašaja, loših prometnih rješenja, nelogičnih znakova, loše signalizacije za daljinsko vođenje prometa, lošeg stanja kolnika, loše i pogrešno postavljene sigurnosne opreme, nepropisnog ponašanja policije i ostalih sudionika u prometu, slike svih vidova ugrožavanja cestovnog prometa, slike neregistriranih vozila u prometu, neregistriranih vozila na javnim gradskim površinama, problemi sa parkiranjem u gradu itd.
Bilo bi isto značajno da se za svaki problem kontaktira odgovorna osoba iz resornih tijela koja bi trebala dati rješenje problema sa rokovima i nositeljima.
S poštovanjem JT"
Odgovorili smo!
Poštovani gospodine,
prije svega zahvaljujemo Vam se na mailu! Drago nam je da nas čitate.
Što se tice nekih Vaših pitanja i prijedloga, evo našega komentara:
Slažemo se s Vama kako bi bilo iznimno korisno kada bi se vozači imali kome obratiti za savjet vezan za određeni prometni problem (kojih uistinu ima podosta). Posebno smo počašćeni što smatrate da bi upravo naša stranica (otvaranjem takve rubrike) bila pravo mjesto za to. Zahvaljujemo što upravo nas vidite kao one koji bismo to mogli kvalitetno raditi na dobrobit onih koji imaju probleme.
No, uvijek ima neki … no! Vjerojatno ste svjesni što bi to značilo. Mi nemamo „kapacitete“ niti suradnike koji bi promptno odgovarali na postavljena pitanja. Naša stranica nije „profesionalna“ već samo „mala dobronamjerna savjetodavna web stranica“ bez pretenzija da bude autoritet koji nudi pomoć i rješenja svih prometnih problema. Nemamo niti stručnjake - suradnike „profesionalce“ koje možemo honorirati za njihov stručni rad.
Vaš komentar na „test o poznavanju propisa“ nismo razumjeli. Na koji test ste mislili?
Što se tice teksta o vožnji kroz tunele i, po Vašemu mišljenju, njegove manjkavosti – nemamo komentara. Niti jedan tekst, pa niti tekst u enciklopedijama, kao vrhunski strucni autoritet – nije uvijek apsolutno kompletan. Niti tekst koji spominjete nije imao pretenzije da bude tako napisan. Naime, uvijek si moramo ostaviti mogucnosti pisanja o istoj temi na drugi nacin. Nije nam namjera jednim clankom zatvarati otvorenu temu. Ako mislite da bi trebalo još nešto napisati o sigurnoj vožnji kroz tunele – u skladu s Vašim prijedlogom – napišite! Rado cemo objaviti takav tekst.
Pisati i slati slike o prometnim prekršiteljima, lošim prometnim rješenjima i ostalom što navodite bila je i naša ideja. Imamo sličnu rubriku na našoj stranici. Slikajte, pišite i šaljite nam priloge – to svakako može biti korisno!
Prijedlog da odgovorna osoba iz resornih tijela komentira, daje rješenja i rokove za otklanjanje konkretnoga – to bi za našu stranicu bilo prepretenciozno. Nije to tako zamišljeno. Mi se obraćamo pojedincima, vozačima, savjetujemo i ukazujemo na probleme – mi ih ne pokušavamo riješiti. Naš je cilj potaknuti na razmišljanje i promjenu stava onih koji čitaju naše stranice.Do čitanja, Sigurno voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.