PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
M.G.   siječnja  2008. godine

"Poštovanje g. Zuber,
molim da pogledate na web stranici federalnog ministarstva obrazovanja u FBiH/BiH predispitne testove koje ipak lakše nađete preko weba www.google.com (Predispitni testovi) jer imam nekoliko pitanja i nedoumica, odn:
PITANJA NA KOJA SU DATI POGREŠNI ODGOVORI
a) Raskrižja 01 ...na str. 4 pitanje 4.
Ovdje smatram da bi biciklista trebao propustiti vozilo koje skreće ulijevo i tada dolazi u poziciju s desne strane biciklisti iako su se prethodno kretali u istom pravcu (vidjeti pitanje 5 na str.5 u Teoriji 02 (Vozač koji pri skretanju vozila presijeca biciklističku stazu ili traku, dužan je propustiti bicikl i bicikl s motorom)Gdje je tu pravilo desne strane?
b) Raskrižja 02 ... na str. 7 pitanje 5.
Ovdje smatram da nitko ne bi u ovakvoj situaciji zaustavio vozilo odn. smatram točnim odgovor pod 2 (zvučnim signalom upozoriti djecu na opasnost)
d) Teorija 02 ...na str. 10 pitanje 6.
Ovdje smatram pogrešnim odgovorom pod 4 (po potrebi se zaustaviti ali ne i parkirati) što je neizvedivo u praksi jer neki vozači žele fotografirati sudarnu poziciju, zatim skloniti vozilo uz kraj ili van ceste kako bi odradili Evropsko izvješće o prometnoj nezgodi...
Napomene: Studirao sam cestovni fakultet u Zagrebu od 1981 do 1986., imam puno stručne literature iz EU i USA (IPTM Institut) o sudarima tako da ono što sam naučio na faksu je 30 % od onoga što sada znam o tehničkoj analizi sudara.
Nedavno sam dobio licence Predavač i ispitivač teoretske nastave glede vozačkih ispita.
Imam besplatan pristup EVU - centru za istraživanje sudara www.evuonline.org oko skidanja njihovih stručnih radova, diplomskih radova i sl
Iz Njemačke sam od Dr. Heinz BURG -a dobio besplatno njegovu knjigu (Handbuch der Verkehrsunfallrekonstruktion) o sudarima na 850 stranica putem pošte.
Sveukupno na vagu imam oko 50 kg stručnih knjiga o sudarima u cestovnom prometu.
Do sada sam odradio 45o Vještačenja i nijedno nije pobijeno iako je bilo više pokušaja i sa drugim vještacima.
Javna tajna je: samo 10 % dipl.inž. zna kvalitetno izračunati brzine u složenijim sudarima (vožnje, naletne, izgubljene u sudaru, ostane )jer je temelj svega fizika (vektori, impulsi, održanje količine kretanja i energije).
Ovo što vi i vaš tim radite oko sigurne vožnje na internetu je za svaku pohvalu jer ja odmah kupim sva nova saznanja.
Pozdrav iz Livna"

Odgovorili smo!

Poštovani gospodine M.G.,
Zahvaljujem Vam se što čitate naše stranice i obraćate nam se s povjerenjem da ćemo odgovoriti na Vaša pitanja i riješiti Vaše nedoumice u vezi ponuđenih pitanja na web stranici federalnog ministarstva obrazovanja u FBiH/BiH.
Nažalost, ne želim se upuštati u tumačenje propisa koje ne poznajem dovoljno - pri tome mislim na propise koji se primjenjuju u BiH! Poznato mi je da postoje neke razlike u određenim člancima Zakona u Vašoj i našoj zemlji. Ako bismo se upuštali u analize i donosili zaključke morali bismo, naravno preciznije proučiti Vaše propise.
To bih Vam približio na primjeru propuštanja vozila na raskrižju - konkretno odredbe koje se odnose na bicikl, jer je to upravo jedno od pitanja koje postavljate.
Članak 57. našega Zakona o sigurnosti prometa na cestama u stavku (6) propisuje:
"Vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru."
Usporedite taj propis s Vašim pa ćete vidjeti razliku.
Naravno, uz ovaj propis mora se u kontekst uzeti i kako naš Zakon definira bicikl - kao vozilo i koji se svi propisi primjenjuju na kretanje tog vozila, a i druge propise koji mogu pojasniti neke zaključke.
Naravno, o svemu možemo popričati kada se osobno vidimo i upoznamo, ukoliko navratite u Zagreb.
Čestitamo na Vašim stručnim referencama
Čitajte nas i dalje, srdačan pozdrav

Sigurno-voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.